Belföld

Csökkenteni kell a bürokráciát

Kósa: Elbocsátások helyett átcsoportosítás jöhet

Kósa Lajos a következő időszak fontos feladatának nevezte a bankok elszámoltatása mellett a bürokrácia csökkentését a TV2 Mokka című műsorában.

Kósa Lajos 20141015
Kósa Lajos (Fotó: Csudai Sándor)

A Fidesz ügyvezető alelnöke kifejtette, több felmérés szerint Magyarország GDP-arányosan nagyjából 10,6 százalékot költ ügyintézésre, miközben ez az arány Hollandiában 3,8 százalék, az uniós átlag pedig négy százalék körül van. Úgy látja, ha csak a felére csökkentenék a bürokráciát, azzal már a GDP öt százalékát megtakaríthatnák, s más területeken használhatnák fel. „Ez jelentősen több, mint amennyit kutatás-fejlesztésre vagy felsőoktatásra fordít az ország” – jegyezte meg.

Kósa szólt arról is, egy sor olyan eljárás, jogszabály, rendelet vagy végrehajtási utasítás van, amelynek betartása sok pénzbe kerül, de teljesen értelmetlen. „Ha ezeket megszüntetjük, GDP-arányosan jóval kevesebbet kell adminisztrációra költeni, és több maradhat a gazdaság szereplőinél” – fűzte hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta, ez a közszférában önmagában nem elbocsátást, hanem átcsoportosítást jelentene, szerinte ugyanis vannak olyan területek, ahol „jelentős többlet van”, másutt viszont a foglalkoztatás bővítésére van szükség. A kérdésre, hogy milyen pozícióban fog ezzel foglalkozni, úgy felelt: nem „pozícióban, hanem feladatban” gondolkodik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom