Belföld

Csaknem száz beadvány népszavazásért

Több mint kilencven népszavazási kérdésről döntött tavaly a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), és bár jó néhány kezdeményezésnek zöld utat adott a testület, egyik beadványból sem lett országos referendum – derül ki az NVB adataiból.

A kérdéseket nézve még ebben az időszakban is volt példa rá, hogy egyesek a halálbüntetést akarták visszaállítani vagy előre hozott választást kikényszeríteni. Egyiküknek még a nyelvtannal is meggyűlt a baja kérdésében, amely így szólt: „Akar-e 2016-ban Előrehozott Parlamenti vállasztást.” Többen szorgalmazták, hogy a kormány minden eszközzel akadályozza meg az illegális határátlépést, míg mások azt akarták így elérni, hogy senkit ne lehessen Magyarországon kilakoltatni. Volt, aki terrorszervezetté nyilvánította és betiltotta volna a Fideszt, valamint az egyházakat. Sok volt a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdés, de eddig ezekből sem lett népszavazás.

Az év során a „rendszerbontó civilek” több kérdését is hitelesítette a választási bizottság, de a megindult aláírásgyűjtések egyike sem járt sikerrel. Sem a tankötelezettség tizennyolc éves korhatárig való kitolására, sem a kötelező kamarai hozzájárulás eltörlésére, sem a képviselők nyugdíjfolyósításának megtiltását célzó kérdésükre, sem a többi beadványukhoz nem sikerült elég támogatót szerezniük. A civilek kezdeményezéséhez négy hónap alatt csak valamivel több mint nyolcvanhétezren csatlakoztak, pedig ahhoz, hogy az Országgyűlés egyáltalán foglalkozzon valamely kérdéssel, legalább százezer aláírásra lett volna szükség.