Belföld

Csak álmok maradtak az üvegházban

Hiába várták a Bács-Kiskun megyei kömpöc lakói a munkalehetőségekkel kecsegtető, hatszázmillió forintos beruházást

Egy eladósodott és egy felszámolás alatt lévő cég, egy lemondott, szófukar ügyvezető, egy félig kész, tán sosem megépülő üvegház a mező közepén, egy fúrótorony és jó néhány csalódott ember jelzi egy több, mint hatszázmillió forintos uniós és hazai támogatás útját a Bács-Kiskun megyei Kömpöcön. Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője azonnali vizsgálatot kezdeményezett Lázár Jánosnál, a Miniszterelnökséget vezető miniszternél.

kompoc
Évekkel ezelőtt műanyag-feldolgozót és termálvízzel fűtött kertészetet terveztek hűtőházzal és hulladékkezelő üzemmel. Máig üresen áll a létesítmény (Fotó: Horváth Péter Gyula)

„Tán igaz sem volt, hogy ide kertészetet akartak építeni” – mondja egy idős férfi. Fékez mögöttünk, s leszáll a biciklijéről. Bács-Kiskun megyében, a Kömpöcbe vezető út mellett állunk, a mező közepén óriási üvegház, mögötte erdősáv vet árnyékot. A kanyarban hatalmas tábla hirdeti, hogy itt kertészet korszerűsítése folyik a Planet Garden részére, a cég e célra közel 613 millió forint (2,2 millió euró) támogatást kapott az Európai Mezőgazdasági  és Vidékfejlesztései Alaptól, pontosabban az EU-tól és a magyar kormánytól. A kivitelezés időtartama egy év, 2012 decemberétől 2013 végéig tart. Hiába a határidő, bő fél évvel is túl vagyunk rajta, de itt még semmi nem működik. Egy szebb kilátást érdemlő kertészet aszott váza magasodik előttünk.
Az üvegház – több ezer négyzetméter is lehet – egyik oldalán helikopter-leszállóhelynyi betonplacc, s a termál kút helye, a másik oldalon tehenek legelnek. S hosszan, hogy a végét sem látni, minkét irányban drótkerítés.

„Idén már nem láttam itt mozgást – folytatja a biciklis férfi. – Tavaly még itt járt az ügyvezető, az a Zsolt nevű férfi, tudja, az a szép szál kopasz ember, s arról mesélt, hogy itt akkora szamócákat termesztenek majd, mint az öklöm. De nem ám a földben, hanem vödrökben vagy ládákban, s fölfelé növesztik őket, ahogy a hollandok. Azt is mondta, hogy kamionszám viszik majd innen Oroszországba a gyümölcsöt. Hogy munkát adnak a falunak, mert tízen is dolgozhatnak majd a kertészetben, idényben pedig még többen, ötvenen-hatvanan is.”

De aztán egyik napról a másikra minden abbamaradt.
Maradtak a csupasz üvegfalak, mögöttük sok száz méter hosszan a rozsdásodó fémcsövek – tán ezekben futott volna a növényeket melegítő termálvíz –, lábunk alatt a keménnyé szikkadt talaj. A faluban azt mondják, ez az egyik legjobb termőföld a vidéken, olyan fekete, amilyent errefelé ritkán látni. Az öt-hat méter magas üvegfal némely ablakszeme kiszabadult a keretéből s elindult lefelé, az egyiket egy megriadt borjú feje repesztette meg. Pár száz méterrel odébb égre dermedt fúrótorony, állítólag itt sajtolták volna vissza a földbe a használt termálvizet.

Később, amikor a faluvégi kocsmában üldögélünk, kiderül, hogy a korábban emlegetett Zsolt nevű úr gyakran megfordult itt. Legutoljára a tavasszal – mesélik. Akkor még úgy tűnt, elindul itt a termesztés, mert azt mondta, a palántákat csak azért nem rendeli meg, nehogy ne kerüljenek időben a földbe. Mindenkinek van élménye a férfiról, aki néhány látogatással közismertségre tett szert, s pillanatok alatt a társaság középpontjává vált. De azt, hogy mi történhetett, miért állt le az építkezés, és mire lehet számítani, senki nem tudja Kömpöcön.

Mint vödörből a szamóca, úgy keltek ki sorra a leggonoszabb pletykák abban a faluvégi kiskocsmában. Hogy ezt az üvegházat korábban már felhúzták valahol, felmarkolták a támogatást érte, aztán most idehozták, az újabb támogatásért. Azonnal jön a riposzt, valaki látta, amikor külföldi kamionnal ideszállították az üveget, s azt is látta, úgy szalagolták, hogy abban hiba nem volt. Még a papír is rajta volt, nem lehetett az az üveg használt. Az elmélet tetszetős, de egy krimiben talán, nem Magyarországon.
A másik pletyka szerint a földterületnek és az építménynek is több tulajdonosa van, de nem ugyanazok. S azt is beszélik, hogy csődbe ment a bank, amelyikben a pénzüket tartották vagy amelyik kölcsönt adott volna, s ezért állt le a munka.

Szóbeszéd van bőven, vadabbnál vadabb variációk keringenek. A történet vége azonban mindig ugyanaz: ha nincs kertészet, akkor munka sincs. Pedig milyen jó lett volna, mert itt legfeljebb közmunka, ha akad. A fiatalok egy része már elment szerencsét próbálni, az itt maradottaknak nagyon jól jött volna ez a kertészet.
A történet jó hat-hét évvel ezelőtt kezdődött, amikor „Zsolt úr”, a Planet Graden egyik ügyvezetője, kiszemelte a földterületet. Kezdetben, amikor még minden szépnek tűnt, nem a Planet Garden, hanem egy másik cég, a Planet Corp kért előzetes vizsgálatot a kömpöci 039/9 és 039/8 helyrajzi számú 18-20 hektáros területen létesítendő telephely ügyében. Az akkori dokumentumok szerint műanyag-feldolgozót és termálvízzel fűtött kertészetet terveztek, pontosabban üvegházat, hűtőházat, gépházat, hulladékkezelő üzemet, termálvíztermelő és -visszasajtoló kutakat, szennyvíztisztítót és a hozzá tartozó műtárgyakat. A terület egyik része védett növények és állatok élőhelye. Az építési engedélyt – csak a kertészetre – 2012 végén már a Planet Garden kapta meg, az a cég, amely 620 millió forintos támogatásban is részesült.

Tavaly áprilisban azonnali kezdéssel vagyonőri állást hirdettek a 039/9 hrsz. területre. Foglalkoztatóként a „Zsolt úr” érdekeltségébe tartozó Corina Investet jelölték meg, a jelentkezéseket maga „Zsolt úr” várta a szintén hozzá köthető, de felszámolás alatt álló Silvester-Technic e-mail címén. Azt nem tudjuk, miként sikerült a biztonságiőr-felvétel, csak azt, hogy egy évvel később egy ideig az őrzési feladatokat egy láncra kötött fekete puli látta el.

A beruházásra előzetes eljárást kérő Planet Corp. Szolgáltató Kft.-ről 2013 novemberében egy MTI-hírben azt írták, nem küldte meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) az átláthatósági nyilatkozatot. Idén áprilisra árverést írtak ki 98,7 millió forint jelzálogjog erejéig az NFÜ javára. Becsértékként nettó 68 millió forintot tüntettek fel. A cég ellen tavaly áprilisban felszámolás indult, az eljárás most is tart. A faluban tán alig akad olyan, aki tudná, hogy a támogatást felmarkoló Planet Garden ellen 2013. december 5-én végrehajtást rendelt el a Csongrád megyei adóhatóság, egy héttel később azonban bírósági irat született a végrehajtás megszüntetéséről. A Partnerkontroll adatbázisának 2014. júniusi információi szerint az egyfős Planet Garden Kft. ellen NAV- és OMMF-eljárás folyik, illetve a cég Széchenyi-kártya-feketelistás.

A Planet Garden százegymillió forintos tartozása miatt idén június 24-re 254 millió forintos kikiáltási árral árverést hirdettek meg a kömpöci üvegházra és a berendezésre. A százmillió egy üvegházak és kertészeti berendezések forgalmazásával, működtetésével foglalkozó cég követelése.

A Planet Garden vonalas telefonját napokon át hiába hívtuk, a felszámolás alatt álló cég telefonja pedig nem él. Végül azonban mégiscsak sikerült kapcsolatba kerülnünk az ügyvezetővel. Lapunknak csupán annyit közölt, kiszállt, egy ideje már nem ügyvezetője a Planet Gardennek. Ezért nincs kompetenciája arra, hogy kérdésekre válaszoljon, s a társaság másik, szlovák ügyvezetőjéhez irányított. Szabó urat nem sikerült elérnünk.

Itt tartunk most, közel 613 millió forint hazai és európai uniós támogatás, felszámolás alatt álló és felszámolt cégek közt lavírozva, egy félbemaradt beruházással, egy óriásüvegházzal és munkalehetőséget remélő emberekkel egy Bács-Kiskun megyei kis falu határában.

Lezsák Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke azonnali vizsgálatot kezdeményezett az ügyben Lázár Jánosnál, a Miniszterelnökséget vezető miniszternél.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom