Belföld

„Csak a gyűlölet tartja össze az ellenzéket”

Kósa Lajos: Megbukott a Jobbik és a baloldal sunyi koalíciója Szentendrén

Csak a pénz és a hatalom tartja össze az MSZP, a DK, az Együtt és a Jobbik „sunyi koalícióját”, de a szentend­reiek is átláttak a szitán, ezért is szavaztak a Fidesz jelöltjére az időközi választáson – erről beszélt tegnap Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

kosa
Kósa Lajos (Fotó: Nagy Balázs)

Az ellenzék egy kísérletet hajtott végre Szentendrén. Arra gondoltak, hogy meghúzzák, amit a 2018-as szavazásra is terveznek, beálltak egy helyben jól csengő nevű, régi civil szervezet indulója mögé. Az MSZP, DK, Együtt hivatalosan is támogatta a független jelöltet, a Jobbik pedig demonstratívan bejelentette, nem kíván jelöltet állítani – értékelt tegnap Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Mint megírtuk, a szentendrei 7-es választókörzet időközi önkormányzati képviselő-választását vasárnap a Fidesz-KDNP jelöltje, Négyessy Katalin nyerte meg, aki 339 szavazattal, negyvenegy vokssal több voksot gyűjtött, mint a Társaság az Élhető Szentendréért (TÉSZ) jelöltje, Helyes Imre. A körzet eddigi képviselője, Tolonics Gyula (Fidesz–KDNP) halála miatt kellett új képviselőt választani.

Kósa kifejtette, ebben a körzetben 2014-ben – magasabb részvétel mellett – 44,5 százalékos, most viszont 51,6 százalékos eredményt ért el a Fidesz. „Hiába volt az ellenzéki összefogás, gyengébben szerepeltek most, mintha külön indultak volna. A TÉSZ 2014-ben önállóan indulva jobb eredményt ért el a mostaninál” – állapította meg. Szerinte az emberek nem hagyták becsapni magukat. „Az ellenzék kizárólag a pénz és a hatalom által vezérelve, minden elvet félredobva próbált felhasználni céljaihoz egy civil szervezetet, végül eredménytelenül. Az MSZP, a DK, az Együtt és a Jobbik szinte semmiben nem ért egyet, csak a gyűlölet tartja őket össze. Ez a sunyi koalíció megbukott”– fogalmazott Kósa. Azt tanácsolta a civil szervezeteknek, legyenek óvatosabbak az ellenzéki támogatás elfogadásával. A kormánypártok programja az „ellenzéki katyvasszal” szemben világos, a családok, a lakásépítések és otthonteremtés támogatása, a csökkenő adók, az emelkedő fizetések, gazdaságfejlesztés és az adósságállomány csökkentése.

Ami a baloldali térfelet illeti: az MSZP elnöksége holnap hallgatja meg Botka Lászlót miniszterelnök-jelölti elképzeléseiről. Még nem biztos, hogy Szeged polgármestere bizalmat kap, hiszen elutasítja az előválasztásokat és Gyurcsány Ferencet nem, míg az Együtt politikusait a közös baloldali listán szeretné látni. Az elnökségben több olyan tag is van, aki szerint ezek teljesíthetetlen kikötések. Úgy tudjuk, a szocialisták vezetőségében és tagságában sokan vezetői stílusa miatt nem kedvelik Botkát, tavaly nyáron nem véletlenül nem kapott ismét bizalmat a választmányi elnöki poszton. Lendvai Ildikó a közrádióban eközben arról beszélt, a Jobbik és a baloldal „tűz és víz”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom