Belföld

Büntetőjogi felelősség terhelheti a márciusi útblokád szervezőit

Földi László: a stratégia már megvan a kormány elmozdítására, minden eszközt igénybe vehetnek

Az útblokáddal való fenyegetés is felveti a büntetőjogi felelősséget – mondta lapunknak Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója, hozzátéve, ez az esetleges megvalósításra is igaz. A szakembert annak kapcsán kerestük meg, hogy Büki Zoltán volt Együtt–PM-es választókerületi elnök „civil” tiltakozásként, március elsejére meghirdette a Blokád az útdíjak ellen és a demokratikus Magyarországért nevű akciót. Az interneten eddig néhány ezren jelezték csatlakozásukat, jórészt Pest megyeiek. Földi szerint egy ilyen akció eszkalálódhat, súlyos feszültséget indukálhat. A stratégia már megvan a kormány elmozdítására, a jelek szerint erre bármely eszköz igénybe vehető – magyarázta.

A márciusi esemény Facebook-oldalán, a csatlakozásukat jelzők közötti felmérés szerint a résztvevők döntő többsége Pest megyei
Csak ötletelés zajlik a blokád körül

Korompay Csilla

„Március 1.-e remélhetőleg be fog kerülni a gyermekeink naptárába mint ünnepnap, amikor a Magyar emberek kivívták maguknak végre azt amiről 25 éve álmodoznak” – tegnap délután már ilyen nagyságrendű megmozdulást vizionált Büki Zoltán, a blokád szervezője. Közben máris sokan bírálják a kitűzött dátumot.
lezarasA Liga által meghirdetett, tavaly decemberi félpályás útlezárás nem okozott különösebb fennakadást (Fotó: Kövesdi Andrea)
Blokád az útdíjak ellen és a demokratikus Magyarországért néven hozta létre az esemény Facebook-oldalát Büki Zoltán, aki tavasszal még az Együtt–PM Nógrád megyei 2. számú választókerületének elnöke volt, ám azóta demonstrációk szervezésével hívta fel magára a média figyelmét. Címszavas évértékelőjében saját tavalyi tevékenységét így foglalta össze: „felszólalás a magánnyugdíj pénztárakért kipipálva, budaörsi M1-M7 lezárás kipipálva (…) ultimátum a kormánynak kipipálva”. Tervei 2015-re: „útdíj eltörlése, blokád, Alkotmányozó Nemzetgyűlés, Új Demokratikus Magyarország”. Mindennek érdekében szervezi az útlezárást – „nem félpályás forgalomlassítás, hanem teljes sávszélességben autópálya és gyorsforgalmi útszakaszok, határátkelőhelyek lezárása, nem pár órára. Amíg nincs megállapodás vagy nem mond le a kormány”. Az eseményhez a közösségi portálon tegnap délutánig 3800-an jelezték csatlakozásukat. Az oldalon látható közvélemény-kutatás szerint a résztvevők döntő többsége budapesti, illetve Pest megyei.

A hozzászólók között élénk vita folyik arról, hogy az akció célja csak az útdíjak elleni tiltakozás vagy a kormány megbuktatása. Többen jelezték, csupán az intézkedés ellen lépnének fel, nem szeretnének káoszt. Van, aki azt írta, „túl nagy falat dilettáns szervezkedőknek az országos útzár, ebből jó nem sülhet ki. Polgárháború, utcai anarchia, ez kell?” Mások későinek tartják a márciust, ismét mások szerint nem vasárnapra, hanem hétköznapra kellene szervezni a blokádot. Volt, aki azt javasolta, ha a teljes útlezárást nem lehet megvalósítani, akkor legyen forgalomlassítás: „több száz, vagy több ezer autóval járjuk körbe-körbe a városokat esetleg napokon keresztül 20-30 km/h tempóban”.


Az államnak a következményekre is fel kell hívnia a szervezők figyelmét
„Ez nem fér bele a demokráciába”

Baranya Róbert

Teljesen törvénytelen eszköz egy országos útzár megvalósítása, amely azonkívül, hogy óriási gazdasági károkat tud okozni, akár tettlegességig, önbíráskodásig is elvezethet – mondta lapunknak Földi László biztonságpolitikai szakértő, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója.
foldi-laszloFöldi László (Fotó: MH)
Az útblokáddal való fenyegetés is felveti a büntetőjogi felelősséget – mondta lapunknak Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója, hozzátéve, ez természetesen a blokád esetleges megvalósítására is igaz. Földi emlékeztetett az 1990-es taxisblokádra, amely teljesen törvénytelen akció volt, de az akkori politikai helyzetben a hatalom nem lépett fel ellene. Részleges útzárral lehet tiltakozni, de egy blokád már más. „Ezzel megakadályozom, hogy az emberek szabadon mozogjanak, eljussanak a munkahelyükre. Óriási gazdasági károkat lehet így okozni” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint egy ilyen akció egyetlen demokratikus rendszer szabályaiba sem fér bele. Próbálja ezt valaki Franciaországban vagy az Egyesült Államokban megcsinálni, a hatóság határozottan fellép ellene – tette hozzá.

Földi szerint az állam egy ilyen esetben azt teheti, hogy felszólítja a kezdeményezőket: ne készüljenek ilyen törvénytelenségre. Tájékoztatni kell őket arról is, hogy milyen következményekkel járhat, ha tényleg megteszik. Ezt előre világosan el kell magyarázni mindenkinek, akár külföldi példák bemutatásával. Nem lehet a végén alkudozni – húzta alá a szakember.

Földi úgy látja, egy ilyen akció eszkalálódhat, és rendkívül súlyos feszültséget indukálhat, ami elvezethet akár az önbíráskodásig is, hiszen összeugrasztják az embereket. A biztonságpolitikai szakember egy ilyen blokád megszervezésének hátteréről elmondta: a stratégia már megvan a kormány elmozdítására, s úgy látja, erre bármely eszköz igénybe vehető. Az ilyen akciókra szüksége van a magát felépíteni akaró új elitnek, amelynek „folyamatosan napirenden kell magát tartania”.

Földi azt is hangsúlyozta, nem kell hatalmas összeget áldozni egy ilyen akcióhoz, hiszen az internet, a közösségi portálok segítségével már pillanatok alatt meg lehet szervezni bármilyen megmozdulást. Az internet iszonyatos erő, fel sem fogjuk politikaformáló hatását – figyelmeztetett.


Hiteltelenné válhatnak a tüntetők

„Az útlezárásos akció visszaüthet a kezdeményezőkre, csak felhergelhetik az autósokat, hiszen senki nem szereti, ha korlátozzák a szabad mozgásában. Főleg úgy, hogy az útdíjrendszer most, a napokban, január elejétől lépett életbe, viszont márciusban már meglepetésként érhet mindenkit, ha egy két hónap óta megszokott rendszer ellen tiltakozva zárják le az utakat. Egyértelmű, hogy ezzel kizárt elérni a kormánybuktatást, sőt a tüntetők válhatnak hiteltelenné” – mondta lapunknak Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője. Kitért arra, hogy maguk a szervezők hasonlították a tervezett akciójukat az 1990. októberi taxisblokádhoz, viszont a két esemény között több a különbség, mint a hasonlóság. Most hónapokkal korábban tudni lehet, hogy egy útlezáró akció készül, amelyhez be kell szerezni az engedélyeket. Huszonnégy és fél éve spontánnak tűnt a taxisok útzára, hiszen egy benzináremelés után, gyorsan és törvénytelenül bénították meg az országot. Lánczi emlékeztetett, az akkori demonstráció mögött gyaníthatóan az állampárti titkosszolgálatok állhattak. A blokád ugyan megrendítette az Antall József vezette kormányt, de az nem bukott meg.
PT


A joggal való visszaélés lehet az akció

Szabálysértést és adott esetben bűncselekményt is elkövethetnek azok, akik útblokádokat állítanak, ezzel megbénítva a forgalmat – mondta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Felidézte, a Kúria egy 2011-es iránymutatásában kimondta: akik a gyülekezési jogukat úgy gyakorolták, hogy egy híd összes sávját lezárva megakadályozták a forgalmat, elkövették a közérdekű üzem megzavarásának bűntettét. A résztvevők így visszaéltek gyülekezési jogukkal.

Az alkotmányjogász hozzátette, a kérdésre a szabálysértési törvény is kitér. A jogszabály kimondja, hogy ha valaki nem jelent be időben egy ilyen fajta tiltakozást, vagy azt nem a meghatározott útvonalon hajtja végre, szabálysértést követ el, és többek között bírsággal vagy elzárással büntethető. Lomnici hangsúlyozta a szervezők felelősségét, amelynek kapcsán egy másik iránymutatás mondja ki, hogy őket terheli a felelősség az általuk szervezett tiltakozás miatt. Tehát a törvénysértés mértéke dönti el a szankciók súlyosságát – foglalta össze az alkotmányjogász hozzátéve, hogy a tiltakozás akkor lehet jogszerű, ha azt rendőrségen bejelentették, és a hatóság azt engedélyezte.
BR


Röviden. Fórumozók hozzászólásai

• Nos ezt azért jól meg kell szervezni, mert van az a pénz amennyiért provokatőrök ezt a megmozdulást is képesek szétzülleszteni. Itt komoly szervezés kell, mint annak idején a taxis blokádhoz ja és persze összefogás is, hogy a tsz 8 osztályos bunkó paraszt köpenyegforgató birkamenetes is felérje ésszel, hogy őérte is teszik amit tesznek a tenni akarók.

• Nekem sem tetszik sok minden, amit a fidesz ötletelget, de ez nem indok arra, hogy egy egész országot felforgassanak bárkik is.

• Gyerünk mondassukle a kormányt. Hátha lesz akkora káosz, hogy valamelyik világcsendőr megszáll minket. Ki akar Orosz esetleg Amerikai zászlót a Kossuth térre?

• Ez a „szervező” EZEKNEK AZ ALJASOKNAK EGY KAMÉLEONSZERVEZETÉNEK, AZ EGYÜTTPÉEMNEK A HÍVE. Kissé gyanús ez a nagy buzgóság, nem gondolod?

• Na ezért nem kell továbbengedni ezt a kormányt és ha már a komcsiknál tartunk, azokat sem kell visszaengedni. Ilyen egyszerű. Ha ezt egy bolkáddal érjük el, hajrá !!!

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom