Belföld

Búcsú az észt nagykövetségtől

Civilek szerveznek megmozdulást

Civilek egy csoportja szimpátiamegmozdulást tervez csütörtök este a bezáró budapesti észt nagykövetség elé. Észtország válaszul a tallinni magyar nagykövetség bezárására jelentette be, hogy szeptember 30-án távozik Észtország budapesti nagykövete.  

 A civil szervezők elmondása szerint a résztvevők így kívánják kifejezni a ”népi diplomácia” jegyében, hogy továbbra is fontosnak tartják a két ország közti jó kapcsolatot, és értékelik azoknak a munkáját, akik tettek és tesznek ezért. Felhívásukban kiemelik, hogy a nagykövetség számos hazai tudományos, művészeti és más rendezvényt támogatott, továbbá sok magyar és Magyarországon élő észt állampolgárnak, szervezetnek, diákoknak, kutatóknak, vállalkozóknak és másoknak nyújtott segítséget észt ügyeikben.

A szervezők mindenkit várnak, aki méltó módon búcsút szeretne venni az eddigi utolsó magyarországi észt nagykövettől, egyúttal arra kérik a résztvevőket, hogy tartsák tiszteletben az esemény pártfüggetlen jellegét.

A magyar kormány július elején váratlanul bejelentette, hogy bezárja a tallinni magyar nagykövetséget. A szimpátia-megmozdulás apropója, hogy az észt fél a magyar külügyi tárca júliusi bejelentése nyomán úgy döntött, válaszképpen maga is megszünteti legmagasabb rangú budapesti képviseletét.

 

 

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom