Belföld

Botladozó baloldali násztánc

„Ha Karácsony illegitimnek tartja az alaptörvényt, miért nem bojkottálja a választásokat, és miért fogadta el az ezek szerint illegitim önkormányzati rendszer polgármesteri tisztét?”

Elfogadja a Demokratikus Koalíció elnökének a meghívását, és ott lesz Gyurcsány Ferenc vasárnapi egyeztetésén – jelentette be Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd) eközben azt mondta: akár az ördöggel is cimborálna a Fidesz megbuktatásáért, így a Jobbikkal is szövetkezne.

Karácsony, Gyurcsány és Molnár Gyula 20180317
Közös színpad. Karácsony, Gyurcsány és Molnár Gyula március 15-én (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az LMP és szövetségese, az Új Kezdet is ott lesz Gyurcsány Ferenc irodájában vasárnap délután öt órakor – közölte Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje a Hír Tv-ben, arra reagálva, hogy a DK elnöke az MSZP–Párbeszédet, az LMP-t és a Jobbikot is tárgyalni hívta. Szél hozzátette: korábban is azon volt, hogy március 19-ig minden mérhető támogatottságú politikai tömb egy asztalhoz üljön. Tárgyalóasztalhoz invitálja a Vona Gábor vezette Jobbikot is. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója viszont kijelentette: a párt nem vesz részt a DK elnöke által kezdeményezett vasárnapi tárgyaláson.

Közelebb van a demokratikus ellenzéki együttműködés, mint ebben a politikai szezonban bármikor – ezt már Hiller István mondta az ATV-ben. A MSZP választmányi elnöke a DK visszalépését Szél Bernadett javára Hiller István úgy kommentálta: egyetértene azzal, hogy az MSZP–Párbeszéd hasonló lépést tegyen Hadházy Ákos körzetében. Mindemellett szerinte az volna a szerencsés, ha e gesztus nem egyoldalú lenne. Gyurcsány Ferenc tárgyalási ajánlatára úgy reagált: ő maga nem kezdeményezett volna együttműködést a Jobbikkal.

Ahogy Kunhalmi Ágnes (MSZP) sem, aki március 15-i beszédében azt mondta: „Minden Jobbikra leadott szavazat kukába menő voks. Rámutatott, ma a Jobbikban többen vannak, akik egyetértenek Orbán Viktor politikájával. Ma Magyarországon nem lehet megoldás része a Jobbik – szögezte le.

– Én a Jobbikot nem szeretem, azt hiszem, ez egy kölcsönös érzés, (…) az országomat viszont szeretem annyira, hogy ha a választópolgároknak az az akarata, hogy legyen tárgyalás, együttműködés az ellenzéki oldalon, akkor ezt nekünk létre kell hozni – fogalmazott ugyanakkor Karácsony Gergely, majd megjegyezte, a magyar választópolgárok jelentős része gondolja azt, hogy igenis az ördöggel is szövetkezni kell a Fidesszel szemben. Megerősítette, akár ellentételezés nélkül is készek lemondani választókerületekről az LMP javára, hogy világossá tegyék, valóban együttműködni akarnak. Karácsony további érdekességgel is szolgált, kijelentette ugyanis, hogy amennyiben megnyerik a választást, nem hajlandó felesküdni az alaptörvényre. Ezt az alaptörvényt én ki akarom dobni a kukába – jelentette ki az ATV-ben.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója lapunknak nyilatkozva azt mondta: Karácsony különböző ígéretei nemcsak szürreálisak, de ellentmondásosságuk miatt nem vehetők komolyan. A politológus felidézte, korábban Karácsony népszavazást helyezett kilátásba az alkotmánnyal kapcsolatban – amelyre 1990 óta sosem volt jogszerű lehetőség –, most pedig arra az alaptörvényre nem akar esküt tenni, amelyen az egész magyar jogrend, így a választási szabályok is, alapulnak. Az igazi kérdés ezért, ha szerinte illegitim az alaptörvény, akkor miért nem bojkottálja a választásokat, illetve miért fogadta el az ezek szerint illegitim önkormányzati rendszer polgármesteri tisztét – vetette fel az elemző. Egyébiránt – tette hozzá –, ha valóban nem tenné le az esküt, akkor Karácsony képviselői mandátumát sem gyakorolhatná, és miniszterelnökként se működhetne. Hiszen mindkét pozíció érvényességi feltétele, hogy az azt betöltő letegye a törvény szerinti esküt, azaz kimondja: „Magyarország alaptörvényéhez hű leszek”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom