Belföld

Botka, Szanyi vagy egy civil jelölt

A szocialisták azt állítják, nem fáj nekik a vasárnapi szentendrei vereség

Szanyi Tibort kétszer, Botka Lászlót pedig egyszer szavazta le az MSZP tagsága az utóbbi években a pártelnöki és a választmányi elnöki tisztújítások során, most mindketten vállalnák az MSZP miniszterelnök-jelöltségét. Úgy tudjuk, a párt vezetésében felmerült, inkább civil kormányfőjelöltet kellene indítani.

Ma hallgatja meg az MSZP elnöksége az üdülésből visszatért Botka Lászlót, aki maga jelentkezett be a miniszterelnök-jelölti posztért. Nem biztos, hogy a szegedi polgármester rossz taktikát választott, hiszen nyomásgyakorlásával elérte, hogy már most sokan miniszterelnök-jelöltként kezelik a pártban. A szocialisták vezetésében viszont nem repesnek az örömtől a volt választmányi elnökért, akit akarnoknak tartanak. Botka kikötötte, az elnökséggel szemben nem szeretne baloldali előválasztásokat, nem akarja a közös baloldali listán látni a szövetséges DK-elnök, Gyurcsány Ferenc nevét, viszont meghívná az együttműködésbe az Együtt-tet, amely inkább önállóan indulna a választáson. Botka feltételeit az elnökségben teljesíthetetlennek tartják. „Ebből meg kell hátrálnia, ha szerepet akar vállalni” – mondta forrásunk. Úgy tudjuk, a pártvezetés inkább civil indulóban gondolkodik. Botka ugyanis a jelöltségétől kezdődően saját, eddig sem támogatott elképzeléseit erőltetné a pártra. Emlékeztetett, a szegedi polgármester nem kapott bizalmat a választmányi elnöki poszton, s ezt a feszültséget Botka is érzi. „Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?” – mondta az Indexnek tavaly.

Botka megállapítása igaz lehet Szanyi Tiborra is. Az európai parlamenti képviselő 2014-ben és 2016-ban is elindult a pártelnöki posztért, de mindkét választást elbukta. A politikus azonban most a Magyar Időknek nyilatkozva arról beszélt, hogy a szavazók támogatásával, az MSZP felkérésére, egy virtigli baloldali program élén vállalná a miniszterelnök-jelöltséget. Szanyi liberálisok nélküli MSZP-t szeretne, s a pártot úgy megerősítené, hogy diktálni tudjon a baloldali választási egyeztetéseken. „Hülyeség” – ezt már tavaly a pártelnökválasztási kampány során mondta a Népszabadságnak az előválasztásokról, és most Botka indítását is tévútnak tartaná.

Eközben, mint mondják, az MSZP nem tekinti nagy problémának, hogy a szentendrei időközi választáson a civil támogatottja vereséget szenvedett. Továbbra is azt fogja támogatni, hogy ahol a független indulónak van reménye a győzelemre, ott ne indítsanak vele szemben ellenjelöltet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom