Belföld

Botka László is csatlakozhat Hadházy új pártjához

Az LMP-ben arra számítanak, hogy folytatódik az ellenük indított bosszúhadjárat

Több ismert, az ellenzéki összefogást támogató politikussal készül pártot alapítani Hadházy Ákos. Pártbéli forrásaink szerint az LMP ellen indult „médiahadjárat” mögött is a bukott társelnök áll, akit többen követhetnek volt pártjából.

Botka László 20180713
Az LMP volt társelnöke nem kíméli egykori társait, miközben új csapatot toboroz (Fotó: MH)

Új párt alapítására készül információink szerint Hadházy Ákos. Úgy tudjuk, az LMP-ből kilépett volt társelnök formációjához csatlakozhat a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter, a veszprémi Kész Zoltán és Botka László szegedi polgármester is. Utóbbi állítólag még kivár, attól függően csatlakozik Hadházyékhoz, hogy kap-e kellő támogatást az új párt.

A politikusokban közös, hogy mindannyian az ellenzéki pártok összefogását sürgették a választásokon. Márki-Zay, miután országos ismertségre tett szert azzal, hogy több ellenzéki párt támogatásával megnyerte a polgármester-választást, az ellenzéki együttműködés mellett kampányolt. Kész Zoltán 2015-ben az időközi választáson függetlenként szintén az ellenzéki pártok támogatásával nyert mandátumot, idén azonban hiába lépett vissza javára az MSZP-s Mesterházy Attila, elbukta a választást. Botka szocialista miniszterelnök-jelöltként közös ellenzéki képviselőjelöltek állítását javasolta, de még a kampányhajrá előtt megbukott.

Hadházy szintén kisebbségben maradt szándékával az LMP-ben, de a párt önálló indulását rögzítő kongresszusi határozattal szembemenve választási együttműködésről egyeztetett az MSZP-vel, amiért fegyelmi eljárás indult ellene. Két évre eltiltották bármilyen pártbéli pozíció viselésétől, és bár fellebbezett, végül otthagyta a pártot.

Így tett egy másik volt elnökségi tag, Ábrahám Júlia is, aki ellen azért indult eljárás, mert visszalépett az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Szabó Tímea javára. Róla LMP-s forrásaink azt mondták, „mindig párban jártak Hadházyval”. Ahogyan azt korábban Ábrahám is elismerte, az LMP-ben két irányvonal állt szemben. Jó ideje erős feszültség volt az összefogás mellett állók és a párt önálló politizálását támogatók között, ezért is robbantak ki egymás után botrányok a választások utáni hetekben.

LMP-s forrásaink szerint Hadházyban akkor merült fel, hogy új pártot alapítson, amikor nyilvánvalóvá vált, nincs esélye visszakerülni az LMP vezetésébe. „Megmaradt befolyását és kapcsolatait felhasználva több politikust, köztük magas pozícióban lévőket is megpróbált ilyen-olyan módszerekkel elcsábítani a pártból” – fogalmazott forrásunk, hozzátéve, hogy várhatóan néhány támogatója követni is fogja. Ilyen lehet Ábrahám Júlia, aki kilépésekor utalt rá, hogy egy új politikai párt létrehozásában reménykedik. Csatlakozhat az a Kassai Dániel is, akit szintén önálló visszalépése miatt büntetett meg az LMP, és várha­tóan ki is zárják a pártból, mert kiderült, hogy ő készítette a Hadházy és Sallai Róbert Benedek közt történt incidensről kiszivárogtatott hangfelvételt. Az általunk megkérdezett LMP-sek szerint teljesen egyértelmű, hogy a párt ellen a baloldali médiumok által az utóbbi hetekben indított támadások és több belső információ kiszivárogtatása mögött Hadházyék állnak, és „a bosszúhadjárat korántsem ért véget”.

Az LMP volt társelnöke nem kíméli egykori társait, miközben új csapatot toboroz (Fotó: MH