Belföld

Bizonytalan alkufolyamat a baloldalon

Nehéz lenne komolyan venni Botka feltételeit – véli szocialista forrásunk

Nem biztosak az MSZP vezetésében abban, hogy Botka László komolyan gondolja miniszterelnök-jelöltségét. Eközben a Párbeszéd és egyes civil szervezetek valóban készülnek az előválasztásra, még anonim internetes platformot is létrehoztak.

„Nem értjük Botka Lászlót, nem hisszük el, hogy komolyan gondolná a miniszterelnök-jelöltséget, a feltételeit legalábbis nehezen lehet komolyan venni, sőt megérteni” – mondta lapunknak az MSZP egyik neve elhallgatását kérő elnökségi tagja. Szerinte Botka semmilyen egyeztetést nem folytatott velük az Indexen történő minapi bejelentkezése előtt. A kikötésekről azt mondta, kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ne szerepeljen a közös listájukon. Emellett nehezen lehet megfejteni, hogy Botka az Együtt-tet miért szeretné felvenni a közös listára, miközben az nem akarja ezt.

Elnökségi forrásunk arról is beszélt, nem lesz egyszerű kompromisszumot kötni január közepén az előválasztások menetéről Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével. Az általa tegnap bejelentett digitális internetes előválasztási technika ugyanis „nagyon messze esik” az MSZP előválasztási elképzeléseitől. „De nemcsak a miénktől, hanem a világon minden előválasztási folyamattól is” – jegyezte meg. A szocialista elnökségi tag viszont abban biztos, hogy Majtényi László államfőjelölt lesz. Szerinte ugyanis megszerzik a szükséges negyven ajánlást, hiszen az MSZP-s, a független, DK-s és Együtt-képviselők mellett végül az LMP is beáll Majtényi mögé.

Szanyi Tibor, az MSZP európai uniós képviselője, többszörös pártelnökjelöltje viszont arról beszélt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, felelőtlenség államfőjelöltet állítaniuk az ellenzéki pártoknak. „Ha nem fogadtuk el az alaptörvényt sem, ami alapján itt most államfőválasztás készül, tök értelmetlen demokratikus oldalról bármiféle jelöltet állítani, miután bárki is lesz az, erre az alapokmányra fog felesküdni. Ebben, nem hiszem, hogy a baloldalnak dolga lenne” – mondta. Szanyi szerint ezzel a véleményével nincs egyedül a pártban. Az uniós képviselő most egy platformra helyezkedett Schiffer Andrással, az LMP volt frakcióvezetőjével, aki a minap a Facebookon hasonló gondolatmenettel kritizálta a szocialisták Majtényi melletti kiállását. „Botka László jelöltségéért nem nagyon vagyok oda” – mondta Szanyi. Arról, hogy alkalmasnak tartja-e a szegedi polgármestert a posztra, azt mondta, sok mindenki alkalmas miniszterelnök-jelöltnek, különösen akkor, ha látjuk, mi a párt programja. Szanyi arról is beszélt, az MSZP-nek ahelyett, hogy „százalékokat pakolgat képzeletbeli kockás papírra”, meg kellene erősödnie, és később koalíciós partnert keresnie.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom