Belföld

Bíróság elé kerül az LMP egyik fegyelmi ügye

Több politikus, akiket május óta valamilyen büntetéssel sújtott a párt etikai bizottsága, amnesztiát kaphat, de az októberi kongresszuson biztosan nem tárgyalnak erről

Beperli az LMP-t a pártból kizárt Kassai Dániel. Bár a párt szóvivője korábban azt mondta, a Sallai–Hadházy-incidensről kiszivárgott hangfelvétel készítése miatt zárták ki, a politikus büntetésének indoklásában erről egy szó sem esik.

kassai.daniel
Kassai a kampányban visszalépett Kunhalmi Ágnes javára (Forrás: Kassai Dániel Facebook-oldala)

Lapunk információi szerint az LMP tagsága körében szóba került, hogy több politikusuk, akiket a választások óta elmúlt időszakban valamilyen büntetéssel sújtott a párt etikai bizottsága, egyfajta amnesztiát kapjon. Ismert, az LMP-ben az utóbbi hónapokban egymást érték a botrányos fegyelmi ügyek, amelyek következményeként legalább egy tucat politikusuk kapott sokszor súlyos büntetéseket.

Kassai Dániel ellen először azért indult fegyelmi eljárás, mert a kampányban visszalépett az MSZP–s Kunhalmi Ágnes javára. Később újabb fegyelmi indult vele szemben, mert azzal gyanúsították, hogy ő készítette a Sallai Róbert Benedek és Hadházy Ákos közt történt dulakodásos incidensről kiszivárgott hangfelvételt. Végül a visszalépés miatt indult eljárásban másodfokon kizárták a pártból, de Kanász–Nagy Máté szóvivő szerint ebben a hangfelvétel készítése is szerepet játszott.

Az LMP jelenlegi alapszabálya szerint az etikai bizottság a párt legfőbb fegyelmi testülete, határozata ellen egy alkalommal lehet belső jogorvoslattal élni, de ha azt elutasítják, akkor kizárólag bírósági eljárás változtathatja meg a döntést. Az „amnesztiához” alapszabály-módosításra lenne szükség, ezt legközelebb az október 20–i kongresszuson tehetnék meg. A kérdést akkor vették volna napirendre, ha a tagok tíz százaléka támogatja az indítványt. Úgy tudjuk, a pártban nagy a feszültség, mert az etikai bizottság először október 6-ig adott határidőt a támogatások jelzésére, majd utólag szeptember 26-ra módosította a határidőt, így végül nem gyűlt össze a szükséges támogatás, és nem tárgyalnak a kérdésről.

Kassai Dániel lapunknak elmondta, polgári keresetet nyújt be az LMP határozata ellen. Elsősorban erkölcsi elégtételt szeretne, ezért is tartja elfogadhatatlannak az amnesztia ötletét, amely szerinte nem rehabilitációt, csak felmentést jelent. Továbbra is tagadja, hogy ő készítette a kiszivárgott hangfelvételt. A politikus lapunk rendelkezésére bocsátotta az etikai bizottság kizárásáról szóló határozatát, amelyben egyetlen szóval sem említik az esetet, és a büntetést elsősorban a kampány akadályozásával indokolják. Ennek fényében érthetetlen, hogy a politikus büntetését, amely eredetileg öt év párttisztségektől való eltiltás volt, miért súlyosbították végül kizárásra. Elmondta azt is, korábbi kijelentései miatt ő is etikai eljárást kezdeményezett a szóvivő ellen, de indítványát hiába fogadták be, valószínűleg „egy fiók mélyén végezte”.