Belföld

Bíróság elé állítja az ügyészség a Sándor-palotát festékkel dobálókat

A kiemelten védett nemzeti vagyonban 23 ezer forint kár keletkezett

Gyorsított eljárásban bíróság elé állítja csütörtökön az ügyészség a Sándor-palotát festékkel dobáló két férfit - közölte a fővárosi főügyész.

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a két férfi egy nyilvános rendezvényen festékkel teli flakonokat dobált a Sándor-palota irányába; a kifröccsenő festék beszennyezte a műemléki épületet, valamint a rendezvényt biztosító rendőrök testére és ruházatára is rákerült.
 
A főügyész hozzátette: hétfőn demonstráció szerveződött az I. kerületbe, a Szent György tér 1-3. szám alatt lévő, a Köztársasági Elnöki Hivatal székhelyéül szolgáló Sándor-palota elé, amely a törvény alapján kiemelt nemzeti vagyonnak, azon belül műemléknek minősül.

Az ügyben szereplő három elkövető a nyilvános rendezvényen az egyikük által beszerzett hat, festéket tartalmazó műanyag flakon tartalmát lufikba próbálta tölteni azért, hogy azokat az épület falán szétdurrantva minél nagyobb felületet szennyezzenek be festékkel. Miután a festék sűrűsége miatt ez nem sikerült, levették a festékes flakonok tetejét, majd a kordonhoz futva a rendőri sorfal felett a Sándor-palota irányába dobták. Azok közül egy-egy flakon eltalálta a Sándor-palotát, festékkel beszennyezte az épület erkélyét és falát, ezzel megrongálva azt, így a kiemelten védett nemzeti vagyonban 23 ezer forint kár keletkezett.

A történtekkel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség két embert őrizetbe vett, őket csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette, valamint műemlék megrongálásával elkövetett rongálás bűntette gyanújával hallgatták ki. Harmadik társuk ismeretlen.
Az egyik gyanúsított az ügyészség szerinti bűncselekményt próbára bocsátás próbaideje alatt, illetve más folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

A Köztársasági Elnöki Hivatal előtt azt követően tüntettek hétfőn késő este, hogy Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, és az megjelent a Magyar Közlönyben.