Belföld

Bírói függetlenség és jogállamiság

Trócsányi László: A bíróságok néha olyan súlyú döntéseket hoznak, amelyek befolyásolhatják a törvényhozó akaratát

A jogállamiság fontosságáról, a bírói függetlenségről és a közös felelősségről beszélt Trócsányi László igazságügyi miniszter tegnap Budapesten, a bíróságok napja alkalmából rendezett ünnepségen. Nyolcvanöt bírót és igazságügyi alkalmazottat tüntettek ki a Juhász Andor-díjjal, illetve különféle címekkel.

birosag
Darák Péter, Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára, Handó Tünde és Trócsányi László (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Kimagasló igazságszolgáltatási tevékenysége és példamutató életpályája elismeréseként nyolcvanöt bíró és igazságügyi alkalmazott vehette át tegnap a Juhász Andor-díj arany, ezüst és bronz fokozatát Budapesten, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) aulájában. Az Országos Bírói Tanács (OBT) ezen kívül Bírósági Szolgálatért oklevelet és különféle címeket adományozott a bíróságok napja alkalmából. Az ünnep arra emlékeztet, hogy a közigazgatást és a bíráskodást az 1869. évi IV. törvénycikk választotta szét, s a július 15-én kihirdetett jogszabály a magyar igazságszolgáltatás történetének meghatározó állomása volt: deklarálta, hogy a bíró csak a törvénynek és a törvényerejű szokásjognak alárendelve tevékenykedik, személye független, és bizonyos eseteket kivéve elmozdíthatatlan.

Trócsányi László igazságügyi miniszter és Darák Péter, a Kúria elnöke az ünnepségen a bírói függetlenség, a hatalmi ágak közötti párbeszéd és a jogállamiság fontosságát hangsúlyozta. Trócsányi László arról beszélt, hogy az elmúlt években megváltozott a bírákra és bíróságokra vonatkozó szabályozás, a bírói függetlenség azonban továbbra is a demokratikus politikai berendezkedés alapja. Mint mondta, Európában a bíróságok, alkotmánybíróságok döntéseik­kel szabhatnak határt a kormányok politikai törekvéseinek. A bíróságok néha olyan súlyú döntéseket hoznak, amelyek befolyásolhatják a törvényhozó akaratát.
A miniszter felhívta a figyelmet a Kúria devizahiteles jogegységi határozatára, amelyet a jogalkotó átvezetett a jogrendszerbe. A tárcavezető úgy vélte, a törvényhozói, végrehajtó és bírói hatalom felelőssége közös: az emberek életének javítása.

A miniszter szót ejtett az igazságügyi kormányzat terveiről, az új polgári és büntető perrendtartás megalkotásáról. Említést tett arról is, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás fejlesztése érdekében az OBH és a Kúria közreműködésével munkacsoportot hoztak létre.

Mint mondta, „az irritált közhangulat” gyakran olyan elvárásokat táplál a büntető igazságszolgáltatással szemben, amelyeknek nem könnyű megfelelni. Teljes paradigmaváltásra nincs ok, olyan egyensúlyra van szükség, amely nem billen sem a vád, sem a védelem felé.

A miniszter hozzáfűzte, hogy munkacsoportot hozott létre az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria közreműködésével a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás fejlesztése érdekében. Elmondta azt is, hogy szívügye a jogász- és bíróképzés és továbbképzés, s hogy a tárcán belül igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárságot létesítettek.

Handó Tünde, az OBH elnöke közölte: az elmúlt három évben a főváros bíróságai ledolgozták ügyhátralékukat, ennek köszönhetően a Fővárosi Törvényszék magára tudja vállalni a devizahiteles ügyek terhét.A Kúria egykori elnökére emlékeztető díj
Juhász Andor négy éven át vezette a Budapesti Királyi Törvényszéket, tíz évig a Budapesti Királyi Ítélőtáblát, és ugyancsak tíz esztendeig a Kúria elnöke volt. Úgy vélte, „a legfontosabb teendő az, hogy tárjuk ki a törvénykezés csarnokának az ablakszárnyait az összes emeleteken, hogy azokon át teljes erejével hatolhasson be ide közénk a pezsgő élet friss levegője.” Fontosnak nevezte, hogy a bírói és az ügyvédi kar kölcsönösen becsülje a másik munkáját és tudását. Azt mondta, a feladat nagysága nem csüggeszti, erőt ad neki a magyar igazságszolgáltatás fejlődésébe vetett hite. Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a bírói tekintély megóvását és a bírói függetlenség garanciáit, amelyhez szerinte elengedhetetlenül szükséges az anyagi függetlenség biztosítása.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom