Belföld

Bevezetés Botka László ügyeibe

Az MSZP-s Botka László szegedi városvezetését botrányok és luxus veszi körül

Botka László szegedi városvezetése szépen szólva nem problémáktól mentes, nem annyira szépen mondva, folyamatosan botrányok kísérik.

A legutóbbi botrány kirobbantója az volt, hogy Botja Lászlóhoz köthető személyeket felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Gyulai Járásbíróság a hírhedt VIP-parkolóbotrány ügyében – olvasható az origo.hu oldalon.

De, persze nem ez volt az első esett.

Első sorban a Botka-féle méregdrága karóra és az MSZP 2017-es plakátkampányának összeegyeztethetetlensége volt az első botrány kirobbantója. Ugyanis, míg az MSZP akkori kampányában  a gazdagokat adóztatná, addig a párt elnök „véletlenül” elfelejtette feltüntetni a vagyonbevallásán a potom 3-5 millió forintot érő karórákat. -írja az Origo. Az meg már csupán ráadás, hogy a háta mögött Rolex Lacinak hívták párttársai Botkát.

Majd kiderült, hogy luxus-fetisizmus nem áll meg a családban a két és félmilliós óráknál, hiszen egy huszonöt milliós, vadonatúj Jeep Grand Cherokee luxusautóval jár a feleségével. Pedig, ahogy azt az origo is megírta, nem igazán lenne rá szüksége, tekintve, hogy a polgármestert gyakran az önkormányzat autója és sofőrje fuvarozza.

De talán ez mind eltörpül az 1,9 milliárdos uniós támogatás érdekében meghamisított pályázati adatlapokhoz képest. Ami azzal járt, hogy kisemmizték a vállalkozókat, valamint engedély nélkül bontottak le bódékat, majd, de ez már igazán csak ráadás, semmibe vették a bírósági ítéleteket is.

Hiába, furcsa mód nem is ez váltja ki Botka hírhedtségét, hanem a szocialista politikus luxuséletmódja. Botka nem áll meg az órák és autók luxusánál, elég arra gondolnunk, hogy 300 négyzetméternyi telekrészén kívül -olvasható az Origo oldalán -még három lakó- és egy üdülőingatlanban van tulajdon része.

A Maldív-szigeteki nyaralása, amely feltehetőleg több millió forintba kerülhetett, már igazán nem meglepő, hiszen, ahogy az origo is megírta, szeged polgármestere kifejezetten szeret az egzotikus szigeteken búvárkodni, de ekkor már talán neki is feltűnt, hogy a gazdag-ellenes kampány nehezen összeegyeztethető a Maldív-szigeteki búvárkodással, úgyhogy gyorsan megpróbálta eltüntetni a nyomokat.

Ha a szocialista szegedi polgármester felháborító luxus hajszolása nem lenne elég, akkor ne feledkezünk meg a Szeviép botrányról sem. Ahogy az origo beszámolt róla több száz kisvállalkozót tett tönkre az építkezési projektekkel foglalkozó Szeviép bedőlése. Ha valakit érdekel, az büntetőügy a napjainkban is zajlik. Több mint 11 milliárdos tartozást hagyott maga után a vállalkozás, amely az origo értesülései szerint az MSZP finanszírozásába tölthetett be nagyobb szerepet.

Szegeden a villamostól kezdve a fürdőig mindent ők építettek, benne voltak az M43-as autópálya és a nyugati elkerülő út kivitelezésében, a nevük ott szerepelt a rendezvénycsarnok és a Genomikai Innovációs Központ projektje mellett is -írja az origo.