Belföld

Béremelésért tüntettek kulturális dolgozók Budapesten

A kulturális ágazatban már tíz éve nem kaptak béremelést - állították a demonstráción felszólalók

A kultúra és a kulturális dolgozók megbecsüléséért, béremelésért tüntettek kedd este a fővárosban. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szervezésében tartott demonstráción felszólalók - köztük Csóti Csaba KKDSZ alelnök - arra hívták fel a figyelmet, hogy a kulturális ágazatban már tíz éve nem kaptak béremelést.

lead tünti
Demonstráció Budapesten, az V. Széchenyi téren 2015. január 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A demonstráción szolidaritását fejezte ki az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség képviseletében Josef Krejbych, aki szerint a magyar kormánynak fel kellene ismernie, hogy a kultúra széleskörű gazdasági és társadalmi jelentőséggel bír.

A mintegy négyszáz demonstráló a beszédek után - fáklyával a kezében - a Magyar Tudományos Akadémia épülete elől a V. kerületi Szalai utca irányába indult el. Többen szakszervezeti táblákkal a kezükben vonultak, mások feliratokat vittek, ezeken egyebek mellett az állt: "Európai munkáért európai bért!", "Több kultúrát, kevesebb Fideszt!".

 Az épület sarkánál felolvastak egy petíciót - amelyben a KKDSZ a bértárgyalások azonnali megkezdését követelte a kormányzattól -, majd átadták a minisztérium képviselőjének.

A tömeg ezt követően fáklyákkal a Néprajzi Múzeumhoz vonult, ahol - egy teherautó platóján rögtönzött színpadról - mások mellett felszólalt Schilling Árpád rendező (Krétakör), aki annak a véleményének adott hangot, hogy "nincs már tárgyalóasztal, nincs hová leülni", hiszen a kormány nem is akar tárgyalni senkivel. Utalt arra, hogy ezért is kezdték el már korábban a tüntetéseket. 

A rendező a különböző célokért tüntetők összefogását hangsúlyozta és arról is beszélt, dolgozni kell azon, hogy mi legyen "Orbán után".

Gulyás Balázs, a netadó-tüntetés szervezője a kormány intézkedéseit, ezek között az útdíjat és a napelemeket érintő adót bírálta, majd azt mondta, hogy a mai hatalom elfeledkezik a kultúráról és az oktatásról, miközben stadionokra és presztízsberuházásokra jut pénz.

Elhangzott, hogy a budapesti demonstrációval egy időben számos vidéki helyszínen is tartottak tüntetést a magyar kultúra - január 22-ei - napja apropóján.