Belföld

Balos agónia, perverz koalíció a Jobbikkal

Hétértékelő. Jogilag is célt érhet a kvótareferendum – véli az elemző

Immár a Vona Gábor által vezetett Jobbik is benevezett a balliberális szavazótábor kegyeiért zajló versenybe, a formálódó „perverz koalíció” így ma már egyre kevésbé tekinthető pusztán abszurd gondolatkísérletnek – erről is beszélt lapunknak nyilatkozva, az elmúlt hét eseményeit értékelve Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

Az október 2-i népszavazáson Brüsszel veszélyes kényszerbetelepítési tervét elutasító csaknem 3,4 millió magyar választó akarata is tükröződik az Alkotmánybíróság múlt heti döntésében – véli Fodor Csaba. A Nézőpont Intézet ügyvezetője lapunknak elmondta, ez alapján a testület a jövőben az ország szuverenitására és az alkotmányos identitás védelmére hivatkozva az uniós hatáskörgyakorlást is vizsgálhatja. „Mindez azt is jelenti, hogy a népszavazás nem kizárólag politikai, de jogi szempontból is elérheti a célját” – magyarázta.

Kifejtette, eközben egy egészen új Európa-kép is formálódik, a szuverenista, eurorealista Francois Fillon győzelme a francia jobbközép párt előválasztásán ebből a szempontból rendkívül fontos fejlemény, hogy 2017-ben Európa és Brüsszel megújítása áll majd a középpontban. A soron következő európai választásokon kulcsfontosságú, hogy megerősödjenek a liberális dogmatizmussal szembehelyezkedő, Európa megújításáért és megerősítéséért küzdő politikai formációk. Fodor Csaba szerint ehhez persze még számos vitát és küzdelmet le kell folytatni, többek között a magyaroknak is. A múlt hét ugyanis arra is rámutatott, újabb front nyílhat Brüsszellel, méghozzá a közüzemi hatósági díjképzés eltörlésének uniós ötlete miatt. Nyilvánvaló, hogy e hatásköri túlterjeszkedési kísérlettel szemben is kulcsfontosságú a nemzeti érdek képviselete. Kérdés, hogy a „nemzeti ügyek iránti érzéketlenséget történelmi hagyományként ápoló baloldal”, vagy az ennek ízére csak nemrég ráérző Jobbik ebben az ügyben mit fog képviselni.

Orbán Viktor miniszterelnök az 1,6 százalékos nyugdíjemelésről, illetve a nyugdíjasoknak járó tízezer forintos utalványról tett bejelentéséről elmondta, e lépéseket érdemes az adó- és járulékcsökkentéssel együtt értelmezni. A kormányzati gazdaságpolitika fókuszában ugyanis az elmúlt években a stabilitás megteremtése, a családokat támogató adórendszer kialakítása és a növekedés előmozdítása állt. A gazdaság teljesítményéről már a korábban kritikus nemzetközi szervezetek is elismerően nyilatkoznak, a szélesedő mozgástér pedig lehetőséget biztosít a középosztályosodás előmozdítására, valamint a családpolitikai céloknak megfelelően arra is, hogy a kormányzás szempontjából fontos nyugdíjas-társadalom részesüljön a gazdaság erősödéséből.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentős bejelentések közepette a baloldalon folytatódik az agónia. A szocialisták előválasztásra vonatkozó elképzelése – amely a liberális törpepártokat hozná nehéz helyzetbe a baloldal választás előtti házi versenyében – tökéletes pillanatfelvétel a balliberális oldal állapotáról. A folyamatok fókuszában a 2018-ban megszerezhető mandátumokért való pozícióharc áll, az egyre inkább fogyatkozó tortából ugyanis mind többen követelnek maguknak. Szerinte úgy tűnik, mintha a baloldal a 2018-as választást is feladta volna lélekben. A veszély persze továbbra is fennáll, az elmúlt hetekben a Vona Gábor által vezetett Jobbik is benevezett a balliberális szavazótábor kegyeiért zajló versenybe.

A formálódó „perverz koalíció” így ma már egyre kevésbé tekinthető pusztán abszurd gondolatkísérletnek – összegzett Fodor Csaba.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom