Belföld

Balog átvizsgálná a titkosszolgálatok tevékenységét

A miniszter szerint a romagyilkosságok esetében csődöt mondtak a szolgálatok

Alapos vizsgálat szükséges a titkosszolgálatoknak a romagyilkosságokkal kapcsolatos tevékenységéről - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Spiegel Online német hírportálnak, párhuzamot vonva a 2008-2009-es magyarországi gyilkosságsorozat és a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű német neonáci terrorista sejt ügye között.

Balog Zoltán a legalább tíz gyilkosságért és két robbantásos merényletért felelősnek tartott NSU ügyére utalva kiemelte: "ahogyan Németországban, úgy Magyarországon is csődöt mondtak a titkosszolgálatok. Szándékosság volt ez, vagy hanyagság? Ezt a kérdést tovább kell vizsgálni" - mondta a miniszter a német hírportálnak, amely Romagyilkosságok Magyarországon - Megemlékezés helyett gyűlölet címmel közölt összeállítást.

romagyilkosságok
Az NSU ügye megmutatta, hogy a német hatóságok súlyos kudarcot vallottak a neonáci gyűlöletcselekmények feltárásában, és megmutatta azt is, hogy az országban jóval kiterjedtebb a militáns szélsőjobboldali szubkultúra, mint ahogy a szakértők addig gondolták.