Belföld

Balog Zoltán: a magyar szociális rendszer a legjobbak közé tartozik Európában

Sztrájkot hirdet a közszolgák szakszervezete - Emmi: A kormány megbecsüli a szociális munkát végzőket

Minden rendszer annyit ér, amennyit azok munkája, akik működtetik, és mivel a magyar szociális rendszerben kiváló emberek dolgoznak, ez a rendszer nagyon értékes, az egyik legjobb Európában - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a szociális munka napja alkalmából rendezett díjátadón, Budapesten.

balog-di
Megbízóleveleket vedtek át Szociálpolitikai Tanács új tagjai 
Megbízóleveleket adott át Balog Zoltán és Czibere Károly a Szociálpolitikai Tanács új tagjainak csütörtökön Budapesten, a szociális munka napja alkalmából tartott rendezvény után a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tanács létrehozásáról szóló kormányhatározat áprilisban jelent meg a Magyar Közlönyben, a tanács munkáját segítő hét szakmai kollégium tagjainak megbízóleveleit pedig júniusban adták át.
Balog Zoltán a csütörtöki átadáson azt mondta, tudományos háttér, konkrét tapasztalatok és folyamatos visszajelzések nélkül nem tudna dolgozni a kormány, így természetes, hogy szövetséget ajánlanak.
Czibere Károly arról beszélt, hogy a szakmai megbecsülésnek fontos része a bér, az életpálya, de ugyanilyen fontos, hogy a tárca és a szakmai szervezetek figyeljenek egymásra. Ez ugyan informálisan megvolt az első perctől, de az ágazatnak és a szakmának tartoznak azzal, hogy formalizálják a párbeszéd és az együttműködés kereteit.
Közölte, az idősellátással, a fogyatékosságüggyel, a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátásokkal, a szociális és gyámügyi igazgatással, a hajléktalanüggyel és a lakhatással, a rehabilitációs és fejlesztő foglalkoztatással, illetve az addiktológiával foglalkozó szakmai kollégiumok már korábban megalakultak. Időközben azonban a kutatási és elemzési, felsőoktatási és képzési, valamint piaci területről is vontak be szereplőket a tanács munkájába, az ő megbízóleveleket most adják át. A közeljövőben pedig a Karitatív Tanács is delegál majd tagot - tette hozzá.
A kormányhatározat szerint a Szociálpolitikai Tanácsot azért hozták létre, hogy a szociális területen támogassa a módszertani és szakmai fejlesztést. A testület véleményezi az elé terjesztett koncepciókat, stratégiákat, jelentéseket, javaslatot tesz a szociális területet érintően jogszabály megalkotására, módosítására, véleményezi a szociális ágazati életpályamodellre, valamint a szociális képzésekre, továbbképzésekre vonatkozó javaslatokat.