Belföld

Balog Zoltán: A magyar tehetségprogramok háromszázötvenezer fiatalt érnek el

„Fontos, hogy a hazai tehetségekből egy se vesszen el”

A magyar tehetségprogramok háromszázötvenezer fiatalt érnek el - mondta az emberi erőforrások minisztere a Magyar Templeton Program nyitórendezvényén szombaton Budapesten.

templeton lead
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke beszédet mond a Magyar Templeton Program ünnepélyes nyitórendezvényén. MTI Fotó: Marjai János

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke fontos célnak nevezte, hogy a magyarországi tehetségekből egy se vesszen el. Mint mondta, a tehetség arra kötelezi az embert, hogy a közéletben aktívabban vegyen részt. 

Az Akadémia székházában tartott rendezvényen Lovász László kiemelte, fontos, hogy a Templeton Programban legyen utánpótlás a többi között a tudomány, a kultúra, sport területén. 

Az MTA elnöke úgy fogalmazott: „A tehetség nem jelent ingyenjegyet a könnyű élethez.” A tehetség elkötelezettséget jelent, hiszen azt kibontakoztatni, kamatoztatni kell, nagyobb, mélyebb, felelős, higgadt, de aktív részvételt kíván az egyéntől - mondta.

Lovász László szerint a kiválóságok előtt kinyílik a világ, és lehetőséget kapnak arra, hogy a más országokban folyó kulturális, tudományos tevékenységekkel ismerkedjenek.

A most indult Magyar Templeton Program keretében felavatták az első magyar junior Templeton-fellow-kat, a kiválasztott háromszáztizenöt fiatal egyéves, személyre szabott tehetséggondozó programban vehet részt. A kiemelkedő kognitív képességekkel rendelkező fiatalok közül kétszáztizenheten a tíz-tizenkilenc éves, kilencvennyolcan a húsz-huszonkilenc éves korosztályból kerülnek ki.

A Csermely Péter hálózatkutató professzor vezette programban a beválogatott fiatalok egy éven keresztül mentorok által vezetett, nyolc-tizenkét tagú közösségek tagjaivá válnak. Minden tehetség az érdeklődési körére szabott egyéni haladási tervet kap, ám saját felelőssége és döntése, hogy a lehetőségek közül mely programokkal él majd. Az első három hónap a fellow-k ismerkedési időszakáról szól: amellett, hogy elkezdik a munkát egyéni mentoraikkal, intézménylátogatásokon és workshopokon vehetnek részt. 

A Magyar Templeton Program fő támogatója a honlapjukon olvasható tájékoztatás szerint a Templeton World Charity Foundation. Az alapítványt Sir John Templeton (1912-2008) amerikai születésű brit üzletember hozta létre azzal a céllal, hogy olyan programokat támogasson világszerte, amelyek az élet és a világegyetem nagy kérdéseire keresik a választ, és olyan kivételes tehetségeket karoljon fel, akik érdemben tesznek az emberiség boldogulásáért.