Belföld

Balog: '56 örökségéből élünk

A magyarok szabadságot és függetlenséget akartak

Balog Zoltán, az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartott megemlékezésen kijelentette, mi, mai magyarok a szabadságharc hőseinek áldozatából élünk. Az emberi erőforrások minisztere szerint a szabad és független Magyarország az 1956-os hősök életére és halálára épül. Mint mondta, '56 egy valóságos felszabadító háború volt.

Balog forradalmi megemlékezés Műegyetem 2014.
Kovács Attila, 
MTI)

A tárcavezető a megemlékezésen kijelentette: "1956-ból, 1956 örökségéből élünk. Ezért ünneplünk minden évben október 23-án. Azért, hogy higgyük és tudjuk”. Balog Zoltán hozzátette, 1956-ban sokan sokfélét akartak, de két dolgot mindenki: szabadságot és függetlenséget. Ez számunkra 1956 öröksége, szabadság és függetlenség. Ez az alapja a mai Magyarországnak - mondta a miniszter. Hangsúlyozta, 1990-ben szinte ajándékba kaptuk a szabadságot, majd a függetlenséget. „Azért kaptuk ajándékba, mert 1956-ban harcoltak és áldoztak érte” - emelte ki. Beszédében kitért arra is, hogy megszabadítani embereket attól a fogságtól, amit a hitelek jelentenek, az is szabadságharc, amiben együtt kell dolgozni.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke beszédében örömünnepnek nevezte az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való emlékezést, még akkor is, ha tudni annak a folytatását. "Örömünnep, mert egy nemzet mutatkozott be önmagának másképp, mint ahogy próbáltak belé rosszkedvet, pesszimizmust, önlenézést pumpálni" – fogalmazott. A korábbi miniszterelnök hozzátette, ez most nem a gyász napja, hanem olyan emlékezésé, amelyben büszkék lehetünk arra, hogy annak a nemzedéknek a tagjai így teljesítették kötelességüket.

A katonai tiszteletadás mellett megtartott ünnepségen, a beszédeket követően az emlékműnél főhajtással emlékeztek a megjelentek. Elsőként a kormány nevében Balog Zoltán és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.