Belföld

Bakondi György: Nem indul vizsgálat a kísérő nélkül érkező kiskorúak panaszai miatt

A főtanácsadó szerint az ET-jelentésben nincs tényszerű dolog

Magyarország megítélése szerint az Európa Tanács kínzás elleni bizottságának csütörtökön közzétett jelentésében "semmilyen tényszerű dolog nincs", ezért nem látják értelmét bármiféle vizsgálatnak - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

A határon szolgáló rendőrök és katonák parancsnokai rendszeresen ellenőrzik a munkatársaikat, és nem hallottak olyasmiről, ami a magukat kísérő nélküli kiskorúnak valló migránsokkal szembeni rossz fizikai bánásmódról szerepel a jelentésben szerepel. Bakondi György szerint konkrét időpontok és helyszínek nincsenek a jelentésben. Úgy fogalmazott: "Az állítások sokkal inkább azon politikai nyomásgyakorlás részét képezik, ami Magyarországot éri többek között a migrációs politikája miatt." 

Beszélt arról is, hogy a határvadászok képzésére azért van szükség, mert a kormány szerint tartós és elhúzódó migrációs fenyegetettség várható a határon. Szeretnék továbbá csökkenteni az ország más térségeiből tartósan átvezéreltek számát, el akarják kerülni, hogy a rendőrség állománya kifáradjon, vagy a közbiztonság romoljon ott, ahonnan rendőröket vezényelnek át.