Belföld

Bakondi György: A líbiai útvonal lezárása egyre fontosabb európai érdek

"A gazdasági migránsok a jobb élet reményében indulnak el"

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Líbia biztonsága, a líbiai tranzitútvonal lezárása egyre inkább kiemelkedő európai érdek, mivel Fekete-Afrikából nagy tömegben indultak el olyan emberek, akik nem politikai menekültek, és nagy az utánpótlás is.

Bakondi György az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta: gazdasági migránsok a jobb élet reményében indulnak el, és úgy gondolják, ha átjutnak a tengeren, "többségében civil szervezetek, embercsempészek segítségével", akkor letelepedhetnek Európában, azonban a magyar kormány nem gondolja így.
Közölte: ezt a tömeget Líbiában kell "feltartóztatni", vagy a tengeri útvonalon, vagy a déli határnál. Úgy fogalmazott: ezért is tettek már javaslatokat az Európai Unió szintjén - Magyarország is - az európai hadsereg létrehozására, hiszen olyan biztonsági kérdéseket kell megoldani, amelyekhez nem rendőri, hanem katonai fellépésre van szükség, mint a béketeremtés és a határzárás.
Bakondi György megismételte a kormány álláspontját arról, hogy az EU határain kívül létrehozott úgynevezett hot spotokban kellene megállapítani, ki jogosult menekültstátusra, és csak azokat szabadna beengedni, akik "a nemzetbiztonságra nem jelentenek veszélyt".