Belföld

Bakondi György: A huszonnegyedik órában vagyunk

Ha szükséges, európai erőkkel kell közreműködni a líbiai határőrizetben - emelte ki a belbiztonsági főtanácsadó

Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a huszonnegyedik órában vagyunk ahhoz, hogy a nemzetállamok nyomására az Európai Unió is változtasson bevándorláspolitikáján és megállítsa az illegális migránsok korlátlan beáramlását.

Bakondi György a Kossuth rádió 180 perc című műsorában csütörtökön azt mondta: az európai diplomáciai erőfeszítések célja, hogy megállapodjanak az afrikai országokkal - részben a kibocsátó országokkal, részben a trantzitországokkal. A kulcsszereplő Líbiában azonban nincs olyan stabil kormány, amely - ha megegyezésre jutnak -, be is tudná tartatni a megállapodást. 

Hozzátette: ha szükséges, európai erőkkel kell közreműködni a líbiai határőrizetben, megállítva az Európába irányuló tömeges illegális migrációt. 

Európa biztonságáról, az illegális migráció megállításáról mindenképpen a nemzetállamoknak kell döntést hozniuk és cselekedniük, a lakosságuk védelmében - jelentette ki. 

Bakondi György az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy a nyugat-balkáni országok szokásos éves trieszti csúcstalálkozóján látható volt: megkezdődött egyfajta szemléletváltás Németország, Franciaország és Olaszország bevándorláspolitikájában. Jelezte: ha a nemzetállamok bevándorláspolitikája megváltozik, az meg fog jelenni az Európai Unió politikájában is, és reményei szerint az EU meghozza "azokat a döntéseket, amelyek az európai kontinens, az európai integráció, az európai nemzetállamok védelmében szükségesek".

Századvég: Az európai vezetőknek reagálniuk kell a választói elégedetlenségre

Az európai vezetőknek reagálniuk kell arra, hogy a választók többsége mostanra egyértelműen elutasítja az illegális bevándorlást, és elégedetlen a válságkezeléssel - mondta a Századvég kutatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Pócza István szerint a nemzetállami vezetőket a közelgő választások is erre kényszerítik, az uniós vezetőket pedig az motiválhatja, hogy ne csökkenjen tovább az EU támogatottsága.

Ez a magyarázata annak, hogy Németországban már hónapok óta szó van a gazdasági és az illegálisan érkező bevándorlók automatikus visszaküldéséről. És ez magyarázza azt a kettősséget is, hogy egy időben szerepel a megoldási javaslatok között a határok védelme és a kiváltó okok helyben kezelése, illetve a bevándorlók újraelosztása, a kvótarendszer is - mondta.

Az elemző véleménye szerint összességében kijelenthető, hogy a migrációs kérdésben az európai országok többsége Magyarország eddig is képviselt álláspontja felé mozdul el.