Belföld

Az őszinteség a legfontosabb

„Mindig azt mondom, engem életre ítéltek, hogy újra és újra átéljem mindazt, ami velem és a társaimmal történt. Nekem ötvenhatról szól az egész életem”

Míg 1956-ban fegyverrel akartunk a szabadságért harcolni, most szellemileg kell kiállni önmagunkért, mert egy egész globális világ akarja elnyelni az államokat – mondta lapunknak a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Wittner Mária, 1956-os forradalmár, volt fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint a pénz és a sötétség áll szemben a magyar nemzettudattal.

Wittner Mária és Lezsák Sándor 20170620
Wittner Mária és Lezsák Sándor évekig képviselte együtt a polgári oldalt az Országgyűlésben (Fotó: MH)

– Az ország fiatalsága magáévá fogja tenni ötvenhatot! – mondta az első telefonbeszélgetésünkkor, és ez nagyon megmaradt bennem.

– A mai napig sokat járok történelemórákat tartani egész Magyarországon, és azt tapasztalom, hogy a gyerekeket nagyon érdeklik a forradalmi események és a gyereknaplók, amelyek 2006-ban kerültek elő. A tizenkét éves Csics Gyula és a tizennégy éves Kovács János a budapesti Rökk Szilárd utcában laktak, barátok voltak, együtt járták a várost, és leírtak mindent, amit láttak. És értették, mi történik. A minap Csepelre hívtak előadást tartani, de amint megérkeztem, kiderült, hogy egy születésnapi ünnepséggel készültek nekem a gyerekek. Verset mondtak, részletet olvastak fel a könyveimből, és azt éreztem, hogy ezeket a gyerekeket én megfogtam, mert kezdik érteni, hogy miről szól ötvenhat. Én is éreztem, hogy mélyről jött minden szavuk, de ők is érzik mindig, hogy amit hallanak, az csak a szánkból jön vagy lélekből. Amikor történelemórákat tartok, beszélek az átélésről, túlélésről és mindenről, ez az őszinteség a legfontosabb szempontom, mert a gyerekeket ez fogja meg. Ötvenhatban ugyanannyi idősek voltak a hősi halottak, kivégzettek, mint ők most, emiatt sokkal jobban értik, értékelik az egészet.

– Milyen élmény volt a forradalom hatvanadik évfordulója az ötvenedik tükrében?

– A hatvanéves évforduló különösen sokat mondott, mert egy egész ország együtt ünnepelt. Az ötvenhatos emlékév keretében volt olyan, hogy egy nap három helyszínen is előadtam, és éjfél után kerültem ágyba, de én teszem a dolgom. Ötvenhatban is ezt tettem, de akkor fegyverrel akartunk a szabadságért harcolni, most pedig szellemileg kell kiállni önmagunkért, mert egy egész globális világ akarja elnyelni az államokat. A nemzettudatunk felbontása, a népek mesterséges összekeverése a céljuk, hogy ne legyen nemzeti identitása az embereknek. A pénz és a sötétség áll szemben a magyar nemzettudattal. A szeretet nagyhatalom, nekünk a szeretet erejével kell legyőznünk a gonoszságot.

– Milyen feladatokat lát még maga előtt?

– Magyarország fölemelkedéséért fogok tevékenykedni a legutolsó lélegzetvételemig, és azt is el fogom mondani mindig, hogy a kommunistáknak, a mostani szocialistáknak, baloldaliaknak semmilyen erkölcsi alapjuk nincs arra, hogy törvényt alkossanak az országban. Minősített hazaárulókká váltak többszörösen, az ötvenhatos megemlékezések ötvenedik évfordulóját vérbe fojtották, legutolsó nyolcéves uralkodásuk alatt pedig kiárulták, leépítették a gazdaságot és elszegényítették Magyarországot. Mindig azt mondom, engem életre ítéltek, hogy újra és újra átéljem mindazt, ami velem és a társaimmal történt. Nekem ötvenhatról szól az egész életem.

– Hogyan látja most, milyen irányba halad Magyarország?

– Folyamatosan járom az országot, mindenhol látom, hogy mik épülnek és hogyan szépül az ország. Ez a fejlődés nem hitelből van, hanem az adóforintjainkból, ami óriá­si eredmény!

– Mit üzenne a mostani fiataloknak?

– Tanuljanak meg mérlegelni, a saját fejükkel gondolkodni, a mondatok mögé nézni, és mindig figyeljenek arra, hogy mit mond és mit tesz valaki. Utóbbi a mérvadó.


Alkalmi versezet a 80 éves Wittner Máriának, aki évekig mögöttem ült a Parlamentben

Maradj a hátam mögött
mindörökre,
duruzsolj múltat, jövőt
a fülembe.

Most is annyit mondhatok,
amit tegnap:
minden szavad, mondatod
riadóztat.

Disznófejű nagyurak
újra jönnek,
múltat, jövőt hazudnak,
pénzt röfögnek.

Bíráid a pokolban
sülve-főve,
várakoznak korlátlan
térerőre.

Nincs megállás, győzelem;
harcolni kell.
Életfogytos türelem
az életünkkel.

Túléled a halálod,
nyolcvanon túl.
„Minden nap legyen áldott”
- így szól az Úr.

Szobor leszel, bronzból arc
és utcanév.
Corvin közben újra harc
lesz minden év.

Sárkány fejét levágtuk,
de újra nő.
Legyen elég honvágyunk
és utcakő.

Maradj a hátam mögött
mindörökre,
duruzsolj múltat, jövőt
a fülünkbe.

Lezsák Sándor

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom