Belföld

Az igazságügyi tárca üdvözli, hogy törvénymódosítás esetén a Velencei Bizottság kritikáinak egy része tárgytalanná válik

Az aktuális szöveg azonban továbbra sem ad hiteles képet a testület eljárásáról és jelentésének tényleges tartalmáról - jegyzi meg a minisztérium

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) üdvözli, hogy az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő Velencei Bizottság jelentése a magyar közigazgatási bírósági törvényekről leszögezi: "a törvénymódosító javaslat elfogadása esetén kritikáinak egy része tárgytalanná válik".

A tárcának az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írták, a bizottság elnöke, Gianni Buquicchio hétfői Twitter-üzenetében is kiemelte, hogy a módosító javaslat elfogadása esetén a kritikák jelentős része tárgytalanná válik.

Az IM sajnálatosnak nevezte, hogy mindezek után a Velencei Bizottság és a magyar kormány közötti "konstruktív együttműködést nem tükröző, indokolatlanul negatív hangvételű, a jelentés tartalmával és az együttműködés valós szellemiségével ellentétben álló" sajtóközlemény található az ET honlapján.

Az igazságügyi miniszter kérésére a Velencei Bizottság utólag pontosította a dokumentumot, azonban az aktuális szöveg továbbra sem ad hiteles képet a testület eljárásáról és jelentésének tényleges tartalmáról - nyomatékosították, megjegyezve: Trócsányi László levélben értesítette álláspontjáról Thorbjorn Jaglandot, az ET főtitkárát.

A Velencei Bizottság szombaton befejeződött kétnapos ülésén elfogadott állásfoglalása szerint a közigazgatási bírósági törvények nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat. A szakértők ajánlásaikban egyebek mellett megfogalmazták: meg kell határozni, hogy a miniszter milyen kritériumok mentén változtathat a bírójelöltek rangsorán, és ehhez az Országos Közigazgatási Bírói Tanács személyi tanácsának egyetértésére is szükség van, valamint lehetőséget kell adni a jogorvoslatra.

Azt írták, a független alkotmányjogászokból álló szervezet méltányolja, hogy a magyar hatóságok néhány napja a jogszabályok módosítását javasolták, tekintettel a megküldött ajánlásokra és bírálatokra.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom