Belföld

Az idei költségvetésből biztosítanák a 3-as metró járműpótlásához szükséges buszok árát

Jövő szerdán tárgyalhatják az idei költségvetést

  A Fővárosi Önkormányzat ez évi összevont költségvetéséről is dönthet a Fővárosi közgyűlés jövő szerdán, az ülésre benyújtott költségvetési javaslat a bevételi és kiadási főösszeget több mint 313 milliárd forintban határozza meg.  Arról is dönthetnek, hogy hogy az idei költségvetésből biztosítják a 3-as metró infrastruktúrájának rekonstrukciója miatt szükséges járműpótlást biztosító autóbuszok beszerzésének forrását.

 A rendelettervezet az önkormányzat költségvetési bevételét 228 milliárd 86 millió 173 ezer forintban, míg kiadásait 313 milliárd 529 millió 61 ezer forintban állapítja meg. Az így keletkező 85 milliárd 442 millió 888 ezer forintos hiányt az előző év költségvetési maradványának - 70 milliárd 442 millió 888 ezer forintos - igénybevételével, valamint hitelszerződések alapján lehívni tervezett 15 milliárdból finanszíroznák.

 A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor, pénzügyekért felelős főpolgámester-helyettes és Kovács Péter, a költségvetési bizottság elnöke által jegyzett tervezetben úgy fogalmaztak: "a 2016. évi költségvetés összeállítása minden eddiginél nagyobb nehézségek elé állította a fővárost".

 Azt írták, a múlt évet a kettősség jellemezte: részben tovább folytatódtak és erősödtek azok a változások, amelyek a költségvetési egyenleget negatívan befolyásolták. Ezzel egyidejűleg jelentősen nőtt az iparűzésiadó-bevétel, a fővárosi önkormányzatnak azonban a keletkező többletbevételt teljes mértékben a közösségi közlekedés finanszírozására kellett fordítania.

Megoldadtlan finanszírozás

Hozzátették: a közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozása mindmáig megoldatlan, annak ellenére, hogy a BKV Zrt. belső adósságán felül fennálló, jelentős külső adósságait az állam 2015-ben teljes mértékben átvállalta. A területen kialakuló működési hiány fővárosi hatáskörben, saját forrásból nem oldható meg. Forrásigénye évről évre többmilliárdos nagyságrendben nő, elsősorban amiatt, mert az elavult járműparkot mindenképpen cserélni kell, akár jármű-, akár szolgáltatásvásárlás útján.  Kitértek arra, hogy a közösségi közlekedés működési kiadásainak kalkulációjakor a főváros figyelembe vette az agglomeráció területére eső költségeket is, melyek összege 16,7 milliárd forint. 

 "Az állami politikai nyilatkozatok alapján a helyközi közlekedés költségeinek bevételekkel csökkentett részét az állam fogja finanszírozni, ezért mint államtól várt bevétel 12,4 milliárd forint szintén megjelenik a költségvetésben. E változás nélkül a 2016. évi működési költségvetés nem finanszírozható" - mutattak rá.

 A tervezetben az is olvasható: a működési oldalon szokásosan képződő források nagy része elfogyott, a tervezés 2016-ban sem a működési többletek szabad felhasználásáról, hanem a működési és felhalmozási hiányok kezeléséről szól. Csak a tervbe vehető iparűzésiadó-bevétel nőtt számottevően.

 A működési többletek eltűnését több okra vezetik vissza, kiemelték, hogy a településüzemeltetési feladatokat ellátó önkormányzati társaságoknak "a lakossági rezsicsökkentés semlegesítésére nincsen fedezetük". A társaságok többsége immár nem osztalékot fizet, hanem évről évre növekvő önkormányzati támogatást kér. Ez 2016-ra azt eredményezi, hogy a nagy osztalékfizető társaságok közül lényegében csak a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-től és a Nagybani Piac Zrt.-től várható mintegy egymilliárd forint osztalék.
    A fejlesztések esetében - írták - szintén forráshiány megszüntetésével kell megküzdeni, ami ismét egy hosszabb folyamat következménye. A fejlesztés forrásai közül a pozitív működési többlet gyakorlatilag eltűnt, ugyanakkor a főváros hitelfelvételi lehetőségei az állami adósságkonszolidáció ellenére korlátozottak, mivel a működési bevételek a három évvel ezelőtti számokhoz képest jelentősen csökkentek és a működési eredmény tartósan alacsony.

Hangsúlyozták: a korlátozott pénzügyi lehetőségek ellenére sem maradhat a főváros fejlesztések nélkül. A minimálisan szükséges fejlesztések miatt szükségessé válik a Főgáz-részvények értékesítéséből származó bevétel jelentős részének, mintegy 21 milliárd forintnak a felhasználása, és a meglévő hitelkeretekből 15 milliárd forint lehívása is.

 A tervezet szerint a fejlesztési forráshiány okai tartósak, azaz a fejlesztések átütemezése már nem járható út. A 2016. évi költségvetés összeállításakor a még nem futó, csak tervezett projektek legnagyobb részének indításával nem számolhatnak, azok előkészítése valósulhat meg - közölték, megjegyezve: mindez nem zárja ki, hogy esetleges források képződése esetén év közben mégis elindíthatják a tervezett projekteket.

Háromszáz milliárdos fejlesztés

Kifejtették: az új európai uniós ciklusban a főváros mintegy 310 milliárd forintos fejlesztési forrással számolhat, ennek eredményeként olyan kiemelten fontos beruházások, felújítások valósulhatnak meg, mint például a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása. Ehhez kapcsolódóan a múlt év végén megkötött két új, összesen 300 millió euró hitelkerettel további lehetőségek vannak az elengedhetetlen fejlesztések megvalósítására. A helyközi közösségi közlekedés állami átvételével a fővárosi, helyi közösségi közlekedés finanszírozása egyensúlyba kerülhet, legalábbis a 2016. év vonatkozásában - olvasható a tervezetben.

Az idei büdzséből biztosítanék a metrópótló buszokat 

A javaslat elfogadásával a testület kötelezettséget vállal 150 darab új, alacsonypadlós, csuklós autóbusz beszerzésére 13 milliárd 370 millió forint összegben.

A feladat végrehajtásához szükséges fedezetet a 2016. évi költségvetés biztosítaná, és a testület hatályon kívül helyezné azt a korábbi döntés, amely szerint a BKV Zrt. a 150 autóbusz beszerzésének finanszírozására hitelt vehet fel.

Az előterjesztés szerint úgynevezett PKD konstrukcióban a BKV Zrt. a MABI-BUS Kft.-től járművenként 266 100 euróért (82,75 millió forintért) szerezne be 35 autóbuszt. Az ajánlatban szereplő Modulo M168D hazai innováció, a jármű tervezése magyar mérnöki munkával valósul meg - derül ki az előterjesztésből. A PKD konstrukcióban a jármű egységenként érkezik meg, és a közlekedési társaság szakemberei szerelik össze.

A 3-as metróvonal infrastruktúra-rekonstrukciója miatti pótláshoz szükséges további 115 buszt a készre szerelt járművek beszerzésére megkötendő szerződésből biztosítanák. 

Kitértek arra, ha PKD konstrukcióban a partner az árkorrekciót - azaz egy buszt 278 800 euró helyett 266 100 euróért vennének meg -, vagy az alapmennyiség - 75-ről 35-re - csökkentését nem fogadja el, a járműpótláshoz szükséges további 35 csuklós autóbuszt is a készre szerelt autóbusz szállítására kötött szerződésből biztosítanák.

A metrószerelvények nagy befogadóképességének kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása válik szükségessé. "A járműpótlás elmaradása ellehetetlenítené az utasforgalom lebonyolítását, mely gazdasági hatásaira tekintettel is súlyos nemzetgazdasági következményekkel járna" - áll a javaslatban.

 A Fővárosi Közgyűlés szerdán kötelezettséget vállalhat a 3-as metróvonal infrastruktúra-rekonstrukciójának előkészítéséhez szükséges - 2 milliárd forintos - forrás biztosítására, valamint jóváhagyhatja a kiviteli tervek elkészítéséhez kapcsolódó fejlesztési megállapodást és engedélyokiratot.