Belföld

Az esélyegyenlőség és a turizmus sokszor kéz a kézben jár

Nemzetgazdasági érdek, hogy minél több foglalkoztatott legyen, a megváltozott munkaképességűek körében is

Az esélyegyenlőség és a turizmus sokszor kéz a kézben jár - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila a Be-fogadó konferencia - Speciális turisztikai kezdeményezések Magyarországon című rendezvényen mondott köszöntőt, amelyben közölte: ma a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási rátája 40 százalékos, míg 2010-ben még csupán 18 százalékos volt. A kormány az elmúlt években kiemelten kezelte a kérdést, és a jövőben is ez a célja - hangoztatta.

A jelen lévő szervezetek azért dolgoznak, hogy a megváltozott munkaképességűek minél nagyobb arányban kapjanak állást, valamint a fogyatékossággal élő emberek minél több akadálymentesített szolgáltatáshoz jussanak hozzá. Ezzel falakat döntenek le, a legfontosabb emberi tulajdonságokat próbálják meg felszínre hozni - hangoztatta az államtitkár.

 Fülöp Attila kiemelte: nemzetgazdasági érdek, hogy minél több foglalkoztatott legyen, a megváltozott munkaképességűek körében is. Ez egyidejűleg érték. Az érintett szervezetek missziós tevékenységet is végeznek: a megváltozott munkaképességűek mindennapi tevékenységükkel üzennek a többségi társadalomnak - fogalmazott.

Fontosnak nevezte a rehabilitációs kártyát, amely 8,5 ezer munkáltatónak ad lehetőséget arra, hogy kedvezményben részesüljön, ha foglalkoztat megváltozott munkaképességű embert.

A cél az említett 40 százalékos foglalkoztatási ráta további emelése, hogy Magyarország minél inkább az Európai Unió élvonalába tudjon tartozni - jelentette ki.
"Semmit rólunk nélkülünk" - idézte az államtitkár a fogyatékosság területén működő szervezetek gyakori mottóját. A konferencia célja, hogy mindenki mondja el a tapasztalatát, és így ezeket minél többen hallják meg - mondta Fülöp Attila, kijelentve: a kormány mindent megtesz majd az akadálymentesítés szélesítéséért a turizmusban.

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a turizmus szóról általában Budapest, a nemzetköziség, a trendek követése jut az emberek eszébe, pedig a fogalom nem csak ezt jelenti.

Nincs fontosabb annál, mint hogy a vendég jól érezze magát, függetlenül attól, hogy ötcsillagos szállodában lakik vagy egy falusi helyszínen - hangoztatta, hozzátéve: a lényeg, hogy a szolgáltató ismerje és próbálja kielégíteni a vendég igényeit.

Az igazgató a szociális turizmus kifejezés használatát javasolta. Ez a szegmens részben volumenében, részben igényrendszerében eltér a turizmus egészétől - jegyezte meg.

Megemlítette, hogy Kaposváron a földön állnak a köztéri szobrok, amelyeket így körbe lehet járni, meg lehet tapintani. Ez fontos a kerekes székeseknek és a vakoknak.

Hangsúlyozta: nem a fizikai akadálymentesítés a legfontosabb, hanem az érzékenyítés.

Mártonné Máthé Kinga kitért arra, kialakítanának egy védjegyrendszert, amely jelezné a valóban akadálymentes szolgáltatásokat.
A rendezvényen több olyan turisztikai intézmény is bemutatkozott, amely foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket, és érintett dolgozók is felszólaltak.

Az eseményen kiosztották a Be-fogadó - Speciális turisztikai kezdeményezések Magyarországon című kötetet, amelyet Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke szerkesztett. Megjelenését az Emmi, valamint a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatta.