Belföld

Az ember javára és Isten dicsőségére kell dolgozni

Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat

Paróczai Zoltánné, az érdi Dizseri Tamás Habilitációs Központ vezetője vehette át az idei Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat szombaton Budapesten. A kitüntetést a Bethesda Kórház, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület és a németajkú protestáns gyülekezet fóruma hozta létre.

dizseri
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében kiemelte: Dizseri Tamás azt a hőskort képviseli, amikor a rendszerváltás után újraindult az egyházi intézmények működése Magyarországon. Az a kettősség, amely ezt az időszakot jellemezte, ma is jelen van: egyfelől a vágy és a törekvés, hogy az egyházak intézményeikkel is megmutassák, mit tudnak adni Magyarországnak "az ember javára és Isten dicsőségére", másfelől a félelem, nehogy az intézményi struktúrában elvesszen az egyházat jellemző lelkület - mondta a miniszter.

Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke laudációjában elmondta: Paróczai Zoltánné munkáját Budapesten, az Egészségügyi Gyermekotthonok Módszertani Intézetében kezdte, ahol súlyos, halmozottan fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok gondozása volt a feladata.1983-ban Dizseri Tamás kezdeményezésére elsőként hoztak létre nappali ellátást biztosító intézményt fogyatékos gyermekek számára. Az intézmény megszervezésére és vezetésére Dizseri Tamás kérte föl Paróczai Zoltánnét, aki azóta is, immár 32 éve végzi ezt a szolgálatot - hangzott el.Balog Zoltán rámutatott: az egyházi intézményeknek mind a mai napig kihívás, hogy őrizzék, megmutassák és gyümölcsöztessék azt a mást, azt a többet, amit az egyház adhat, ugyanakkor elfogadják a mindenkire érvényes állami szabályrendszert. Az állam kihívása pedig az, hogy olyan szabályrendszert alkosson, amely teret enged az egyháznak, hogy intézményeiben is megmutathassa legsajátabb üzenetét. Hozzátette: még mindig van egyfajta idegenség az állami rendszeren belül az egyházi intézményekkel szemben.
Mindkét oldalon van tanulnivaló, ugyanakkor fontos eredmény, hogy ma már az állam irányításában és az egyházban is dolgoznak olyan emberek, akik ismerik az egyház belső életét, de azt is tudják, hogyan működik az állami rendszer - emelte ki a tárcavezető, aki szerint azoknak a tudására kell építeni, akik otthon vannak mindkét rendszerben. 

A Dizseri Tamás-díjat 2005-ben adták át először. A Melocco Miklós szobrászművész által tervezett, az irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikával nettó 700 ezer forint pénzjutalom jár.