Belföld

Az ellenzéki politikusok lázítják az embereket

A rendőröket ért erőszakos támadás miatt kellett bevetni a könnygázt

A vasárnapi demonstrációt követően az egybegyűltek az MTVA székháza elé vonultak, ahol a tömeget az ellenzéki politikusok igyekeztek irányítani, de a rendőrség végül kénytelen volt könnygázt bevetni.

tévészékház-rendőrsorfal-FM576
Fotó: Ficsor Márton/Magyar Hírlap

Több ellenzéki parlamenti képviselő vonult az MTVA székháza elé, ahol képviselői igazolványuk birtokában be is léptek az épületbe, miközben az utcán a tüntetők álltak szemben a rendőrsorfallal, amely a köztévé székházát védte. Az ellenzéki politikusok azt követelték, hogy élő adásban olvashassanak be egy petíciót, miután azonban erre nem volt lehetőségük, többen a tévészékház épületében éjszakáztak. Időnként egyesek kimentek a tüntetők közé, ahol az origo.hu tudósítása szerint az indulatok elszabadítására játszottak, amit a kettős beszéddel igyekeztek elérni: délután még békés megmozdulás fontosságáról adtak ki közleményt, estére a közmédiához hívták híveiket. Néhány százan engedelmeskedtek a Soros-hálózat ellenzéki politikusainak és aktivistáinak, és valóban odamentek a közmédiához cirkuszolni.

Vasárnap negyedik alkalommal tüntetett a hazai ellenzék, amely mögött egyértelműen kirajzolódik a hazai Soros-hálózat háttérmunkája és konkrét támogatása. Rögtön a legelső alkalommal, szerdán szembetűnő volt, hogy a magyar tüntetéskultúrától teljesen eltérő stratégiával próbálkoztak a tüntetők, nem riadtak vissza az erőszakos módszerek alkalmazásától.

"Semmi más eszköz nem maradt a kezünkben, csak az erőszak" - ezt Nemes Balázs, a Momentum pécsi elnöke mondta egy, az origo.hu-nak megküldött hangfelvételen. A momentumos politikushoz csatlakozott Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő is, aki nehezen félreérthetően úgy fogalmazott, hogy nem a beszédnek van itt az ideje, hanem a cselekedetnek. Nem csak szavakban, hanem tettekben is agresszivitást mutattak az ellenzéki mozgalmárok, elég csak arra gondolni, hogy az erősen Soros-közeli Fekete-Győr András füstbombával dobálta meg a rendőröket.

Érdekes ugyanakkor megjegyezni, hogy a vasárnapi demonstrációt megelőzően az összes parlamenti ellenzéki párt, valamint a két napja még burkoltan erőszakra buzdító Hadházy Ákos, és a Soros által közismerten támogatott Szél Bernadett független képviselő kiadott egy közleményt, amelyben azt kérték szimpatizánsaiktól, őrizzék meg a tüntetés békés jellegét. Ebből is az világlik ki, hogy az ellenzék egyértelműen az indulatok elszabadulására játszik, csak ezt nyíltan nem meri vállalni, ugyanis az elmúlt napokban a Századvég és a Nézőpont felmérése is egyértelműen azt mutatta ki, hogy a polgárok elutasítják az agresszív, erőszakos megmozdulásokat. Ennek tulajdonítható például, hogy miután vasárnap a bejelentett tüntetés véget ért és az egyik szervező a azt kérte a résztvevőktől, hogy menjenek haza békében, felpattant a színpadra Hajnal Miklós, a Momentum vezető politikusa, és azt javasolta a demonstrálóknak, hogy menjenek együtt a köztelevízó Kunigunda utcai épületéhez.

Ez is arra utal, hogy miközben az ellenzék békés megmozdulásról beszél, valójában az utcán szeretné tartani az embereket.

Vasárnap este a tévé székháza előtt megjelent Hadházy Ákos, és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők, Stummer János, Pintér Tamás, és Bana Tibor jobbikos képviselő, Kassai Dániel, ex-LMP-s politikus, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Kunhalmi Ágnes, szocialista képviselő, valamint Vadai Ágnes, DK-s képviselő is. Közülük többen bejutottak a köztelevízió épületébe. Stummer tájékoztatta a kintlévőket a benti helyzet alakulásáról, olajat öntve a tűzre.
Az MTV közben értékelte a történteket: biztonsági vezetőjük szerint „ez a rendeltetésszerű működés megzavarása", nem szoktak politikusokkal egyeztetni.

Véleménye szerint ez közérdekű üzem megzavarásának minősül.

Szél Bernadett, és Kunhalmi Ágnes arra buzdította az ellenzéki képviselőket, hogy jöjjenek a helyszínre. A tüntetők „kemény magja” ez után a bejelentés után tűzijátékozni kezdett, majd visszaszámoltak, hogy egyszerre kezdjék el nyomni a rendőrsorfalat. Ezt követően vetettek be az egyenruhások könnygázt.

A BRFK közleményt is kiadott a történtekkel kapcsolatban, amelyben arról számolt be, hogy a politikai aktivisták közül többen petárdákkal, üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a biztosításban részt vevő rendőröket. Ráadásul a rendőrsorfalra nyomták az elöl állókat, akik közül néhányan a földre kerültek, rosszul lettek. "A rendőröket ért erőszakos támadás, illetve a demonstráció első soraiban tartózkodók testi épségének védelme érdekében a rendőrök többszöri felszólítást követően könnygázt alkalmaztak" - olvasható a BRFK közleményében az indoklás, hogy miért volt szükséges a tömegoszlató eszköz használata.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom