Belföld

Az állampolgárság mint mentsvár

"Ha egy magyar hivatalnokról bebizonyosodik, hogy korrupt volt, példát kell rajta statuálni"

Állampolgárság-biznisz, állampolgárság-bróker – különös szavak egy olyan össznemzeti ügy kapcsán, mint amilyen az egyszerűsített honosítás. Össznemzeti, hiszen alig négy éve az Országgyűlés még 97 százalékos többséggel fogadta el a vonatkozó törvény módosítását. Most mégis bizniszről, megvásárolt állampolgárságról, nemzetbiztonsági aggodalmakról szól a közbeszéd. Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a lavinát elindító cikksorozat, amely az Indexen jelent meg, tényfeltárónak tűnik ugyan, de csúsztatásokat is tartalmaz. A politikus, aki az előző ciklusban az egyszerűsített honosításért felelős kormánybiztos tisztségét töltötte be, azt mondja, hogy a hatóságok mindig mindent megtettek az esetleges visszaélések felszámolása, megakadályozása érdekében.

A hírportálon megjelent cikksorozat (részben rosszindulatból, részben tájékozatlanságból eredően) azt állítja, hogy a magyar közigazgatás totális korrupciója miatt több tízezerszámra szereznek orosz állampolgárok magyar állampolgárságot. Ez az állítás teljes mértékig hamis. Az egyszerűsített honosítás fantasztikus dolog, sok-sok ember élete vágya volt, hogy megkaphassa a magyar állampolgárságot. Szívszorító pillanatok tanúi lehettünk mindannyian például, amikor Böjte Csaba atya édesanyjával letette az állampolgársági esküt. Azonban ezen a téren is, ahogyan az élet minden területén, megjelennek a próbálkozók, az ügyeskedők. Viszont az egyszerűsített honosítási eljárás nagyon erős fékekkel, kontrollokkal tűzdelt rendszer, amelyet folyamatosan felülvizsgálunk. Soha nem is tagadtuk, hogy az ellenőrzések eredményesek voltak: például huszonkétezer esetben utasítottunk el egyszerűsített honosítási kérelmet.

Wetzel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom