Belföld

Az állami földbérletek felülvizsgálatát ígérte Karácsony Gergely

Agrárkamarai elnök: Az MSZP meghirdette a 21.század kulákprogramját

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, hogy amennyiben kormányra kerülnek, akkor az összes állami földbérleti szerződést felülvizsgálják valamint visszaveszik a "spekulációs célból" megvásárolt állami területeket.

karigeri576
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, pártja és az MSZP miniszterelnök-jelöltje (k) és Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő (j) - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A hétfői, budapesti sajtótájékoztató apropóját Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese ismertette. A politikus azt mondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium egy száz éves tradíciót szakít meg azzal, hogy nem hajlandó bérbe adni gazdáknak olyan, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bököny mellett található földterületeket, amelyeken azok családjai már generációk óta gazdálkodnak. A szocialista képviselő szerint mindezt azért, hogy a fideszes "Tasó László országgyűlési képviselő és baráti köre megfelelő vadászterülethez jusson".

Agrárkamarai elnök: Az MSZP meghirdette a 21.század kulákprogramját
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint alig kezdődött el a hivatalos választási kampány, az MSZP máris meghirdette a 21. század kulákprogramját.
Az elnök Karácsony Gergely szavaira reagálva azt mondta: azt látni, hogy ha Karácsony Gergely és Gőgös Zoltán, szocialista agrárpolitikus összeállnak, "az egy Rákosi Mátyással ér fel".
Az agrárkamara elnöke felháborítónak és vérlázítónak nevezte nyilatkozatukat arról, hogy ha hatalomra kerülnek, mindazoktól akik a Fidesszel szimpatizálnak, az elmúlt években megvásárolt állami földterületeket és bérelt területeket vissza fogják venni. Az elnök szerint mindez a 20. század legtragikusabb időszakát idézi. Újra két lábbal beleszálltak a magyar gazdatársadalomba, amit határozottan visszautasítanak - mondta, és bocsánatkérésre szólította fel az ellenzéki politikusokat.
Az elnök szerint ugyanakkor egy jól megtervezett lépésről van szó, nem tudnak szakítani azzal a történelmi múlttal, ami egyébként kísérti őket és a magyar vidéket.

 

Karácsony Gergely szavai szerint az eset megmutatja, milyen is az ország. Egyfelől vannak a területet generációk óta használó családok, másfelől pedig van a "fideszes hatalmasságok világa, akik kinézték maguknak ezt a részt, azért, hogy a barátaikkal vadászni tudjanak" - fogalmazott. A Párbeszéd társelnöke hozzátette, amikor arról beszélnek, hogy Magyarországnak nem kormánya van, hanem "uralkodó elitje", akkor pontosan az ilyen történetekre gondolnak.

A miniszterelnök-jelölt felszólította a honvédelmi minisztert, járjon közbe annak érdekében, hogy a gazdák újra használni tudják a területet.

Lencsésné Gál Mária, az MSZP-Párbeszéd Hajdú-Bihar megyei képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón azt mondta, olyan embereknek kell adni a földeket, akik azon valóban dolgoznak és nem csak a támogatási pénzeket akarják megszerezni. Hangsúlyozta, hogy az eset 25 családot érint.

A más témában feltett kérdésekre válaszolva Gőgös Zoltán azt mondta, továbbra is koncepciós eljárásnak tartják a Czeglédy-ügyet. Hozzátette, reméli, hogy Czeglédy Csaba meg tudja és meg is fogja védeni magát.

Az MSZP elnökhelyettese a határzárra vonatkozó kérdésre azt felelte, korábban és most is azt állítja, hogy az európai migrációs problémát nem oldja meg a határkerítés. Kiemelte, hogy a felépült határzárat viszont akkor sem fogják lebontani, ha kormányra kerülnek.

Ugyanerre a kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, hogy a határzárat nem kell eltávolítani, a Fidesz pedig hazug kampányt folytat, mert olyan politikusokat ábrázol a plakátjain, akik közül senki nem akarja lebontani a kerítést. A miniszterelnök-jelölt ehhez annyit tett hozzá, hogy a választás után "a kormány megy, a kerítés marad".

Karácsony Gergelyt megkérdezték Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter nyilatkozatára adott magyar külügyminiszterei válaszról. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: visszautasítja, hogy a kabinet úgy állítja be a kormány bírálóit, mintha azok az országot bírálták volna.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom