Belföld

Az MSZP ügyeletet tart az NVI előtt

A Kúria szerdán dönt a vasárnapi boltzárral kapcsolatos beadványokról

Az MSZP már hétfő reggel óta ügyeletet tart a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti épülete előtt, mert a párt információ szerint a Kúria szerdán dönt a vasárnapi boltzárral kapcsolatos beadványokról - közölték a párt politikusai hétfőn Budapesten, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A szocialista Nyakó István, aki a vasárnapi boltzárral kapcsolatban másodikként adott be népszavazási kezdeményezést február 23-án, azt mondta, mivel a Kúria többféle döntést hozhat, előfordulhat, hogy újra használni kell az NVI időbélyegzőjét, hogy népszavazási kérdésüket beadják.
Ennek azért van jelentősége, mert jogszabályok szerint egy tárgykörben csak egy kérdést, az elsőként benyújtottat hitelesítik.
Az ellenzéki politikus beszámolt arról, hogy pénteken jogi képviselőjével a Kúrián tekintette meg az eljárás irataiba. Akkor tudták meg a fogalmazótól - folytatta - , hogy szerdán dönt a bíróság felülvizsgálati kérelmeiről.
Hozzátette: azt a tájékoztatást kapta, hogy most már előre csak az ügyfelekkel közlik a döntés időpontját. Mint mondta, nem teheti meg, hogy eltitkolja azt a tényt, hogy szerdán "a demokrácia kérdésében egy meghatározó jelentőségű döntés fog születni".
Nyakó István szerint a Kúria dönthet úgy, hogy a vasárnapi boltzár ügyében elsőként népszavazási kérdését benyújtó Erdősi Lászlóné kezdeményezését hitelesíti. Dönthet úgy is, hogy Erdősiné kérdését elutasítja, míg a szocialisták kérdését hitelesíti - magyarázta. Hozzátette: a bíróság határozhat úgy is, hogy mind a két kérdést elutasítja. Utóbbi esetben ismét az NVI elé kell menni, és "újra kell játszani" a február 23-án történteket - közölte.
A politikus azt mondta, hétfő hat órától 24 órás ügyeletet tartanak az MSZP politikusai, aktivistái, amíg a Kúria döntéséről tudomást nem szereznek.
Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke közölte, bárhogy is dönt a bíróság, tudni akarják, kik a február 23-án és az azt követően történtek felelősei. Szerinte az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság tagjai nem tartották be köztisztviselői esküjüket: hivatali kötelességeiket nem részre hajlás nélkül, nem lelkiismeretesen, nem becsületesen és nem a jogszabályoknak megfelelően teljesítették.
Reméli, hogy a Kúria tisztában van azzal, nem csupán két beadvány ügyében döntenek, hanem arról is, hogy a magyar állampolgárok bízhatnak-e a jogállamban - mondta.