Belföld

Az MSZP nem tágít

Fidesz: Ma minden segítséget megkapnak a rászorulók

Az MSZP ismét kezdeményezi a fagyhalálok megelőzésére szolgáló pénzügyi alap létrehozását, amelyet a Fidesz már ötször leszavazott a parlamentben - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz reagálásában kiemelte: ma minden segítséget megkapnak a rászorulók. 

Lukács Zoltán közölte: 2010 óta 1200-an, egy falunyi ember fagyott meg Magyarországon; több mint hatvan százalékuk nem az utcán, hanem saját fűtetlen lakásában halt meg.
Lukács szerint a pénzügyi alap elsősorban azokon segítene, akiknek a rezsicsökkentés semmit nem jelent, vagyis szénnel, fával fűtenek, vagy akiknél kikapcsolták a vezetékes szolgáltatásokat. Hozzátette: az alap bevételi forrása az állami tulajdonban lévő energetikai cégek adózás utáni jövedelmének 50 százaléka lenne.

A szocialisták kormányzásával szemben ma minden segítséget megkapnak a rászorulók, nemcsak a téli fűtéshez, hanem az szociális étkeztetéshez is - olvasható abban a közleményben, amelyet a Fidesz adott ki az MSZP kezdeményezésével kapcsolatban.
A nagyobbik kormánypárt hangsúlyozza: rezsicsökkentésnek köszönhetően átlagosan 25 százalékkal kerül kevesebbe a fűtés, mint korábban, a legrászorultabbakat pedig ingyenes tűzifával és szénnel segítik több mint kétezer kistelepülésen. "A hárommilliárd forint értékű ingyenes tüzelőanyagot az önkormányzatok osztják szét, előnyt élveznek a kisnyugdíjasok, a halmozottan hátrányos helyzetű és gyermeket nevelő családok" - emlékeztet a kommüniké, amely azt is kiemeli, hogy a kormány minden eddiginél többet fordít a szociális tűzifaprogramra, a hajléktalan-ellátásra, az utcai ellátás működtetésére, a rászorulók étkeztetésére, a foglalkoztatási és felzárkóztatási programokra.

Emmi: A hajléktalanok téli ellátására minden eddiginél korábban felkészültek
Az elmúlt évben csökkent a kifűtetlen lakások száma, és a hajléktalanok téli ellátására minden eddiginél korábban felkészültek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MSZP kezdeményezésére reagálva
Az Emmi közleményében emlékeztet Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szavaira, aki azt mondta, hogy a kormány többek között a rezsicsökkentés mellett a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával is segítette a nehezebb körülmények között élőket. "Az elmúlt évben csökkent a kifűtetlen lakások száma. A hajléktalanok téli ellátására minden eddiginél korábban felkészültünk, a krízisidőszakra plusz 1500 férőhelyet biztosítunk" - mondta Czibere. A szociális és a hajléktalan-ellátórendszer szakemberei, falu- és tanyagondnokok, polgárőrök, rendőrök, a katasztrófavédelem és a települési önkormányzatok munkatársai a téli időszakban még jobban figyelnek a segítségre szoruló emberekre a kihűlés veszélye miatt - írta közleményében az Emmi, amely a lakosságot is arra kéri, hogy most még jobban forduljon oda a környezetében élő, segítségre szoruló emberekhez".