Belföld

Az MSZP megint megpróbálja benyújtani a népszavazási kezdeményezést

Egy ismeretlen adott be újabb indítványt - A Fidesznek nincs köze a történtekhez

Patthelyzet alakult ki a Nemzeti Választási Iroda épületénél kedden kora reggel. Egy ismeretlen, kigyúrt férfiakból álló csoport megakadályozta, hogy a szocialisták ismét beadhassák a vasárnap boltzárról szóló népszavazási kezdeményezésüket. Lukács Zoltán szerint a "hatalom" küldhette az NVI elé a "kigyúrt, szélsőjobboldali" férfiakat. A Kúria közben döntött, hogy nem hitelesíthető a népszavazási kérdés, így a témában újabb indítvány adható be, amit egy ismeretlen férfi és egy idősebb asszony meg is tett. A szocialista párt tüntetést szervezett az NVI épülete elé.

 mszp szkinhead nagy

Lukács Zoltán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy reggel 6 órakor érkeztek az épület elé, akkor már 15-20 kigyúrt, kopasz ember állta el a bejáratot.  Szavai szerint 8 órára "teljes mértékben átvették az

Nyakó panaszt tett
Miután a Kúria elutasította az előtte lévő, a vasárnapi zárvatartásra vonatkozó kérdés hitelesítését, s így megszűnt annak védettsége, Nyakó Istvánt megakadályozva a jelen lévő ismeretlen férfiak egyike, illetve egy idősebb nő adott be újabb népszavazási kérdést. Nyakó közölte: panaszt tett az NVI-nél arra hivatkozva, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt. A beadványozók nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.
Nyakó közölte: az ismeretlen férfi volt az, aki egy telefonhívás után fél 12 után elsőként lépett oda az NVI portáján található bélyegzőhöz, közben a reggel óta várakozó társai Nyakó Istvánt - elmondása szerint - feltartották, így csak másodikként tudta lepecsételni saját népszavazási kérdését. Miután a magánszemély lepecsételte a beadványt, társai azon nyomban távoztak az épületből, ő pedig a nővel együtt felment az emeletre leadni a kérdését.
Nyakó István a történtekkel kapcsolatban szóvá tette, senki nem ellenőrizte azt, hogy valóban népszavazási kérdést akarnak-e benyújtani a reggel óta ott várakozó férfiak. Valószínűleg csak egy olyan ember volt a várakozók között, akik népszavazási kérdést akart benyújtani - tette hozzá, megjegyezve: az esélye egy a tizenháromhoz-tizennégyhez volt, hogy oda tudjon jutni a bélyegzőhöz. Azt vélelmezte, hogy végül az idős nő nevében adják le a népszavazási kérdést.
Nyakó István elmondta: azt szeretnék, ha lehetne Magyarországon népszavazást tartani arról, hogy vasárnap nyitva lehessenek az üzletek. 

irányítást, azt mondhatnám, még az NVI felett is, mondván, hogy ők beadványozók". Közölte: a szocialista politikus, Nyakó István is sorban áll, de jelenleg senki nem gyakorolhatja állampolgári jogait, vagyis nem tud beadvánnyal fordulni az NVI-hez.  Szóvá tette azt is: senki nem ellenőrizte, hogy a sorban állók valóban beadványozók-e.

Lukács Zoltán nyilvánvaló provokációnak tartja az esetet, és azon véleményének adott hangot, hogy a szerinte szélsőjobboldali férfiakat ideküldte a hatalom.  Hozzátette: nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy a helyszínen lévő férfiak mindannyian népszavazási kérdést akarnak benyújtani, s úgy gondolja: meg akarják akadályozni, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében népszavazást lehessen tartani.

Beszámolt arról is, hogy a férfiak agresszívan léptek fel, nemcsak velük szemben, hanem a médiával szemben is. Elmondta, hogy az MSZP jogi lépéseket is fontolgat a joggyakorlás akadályozása miatt. 

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy mintegy 10-15 fekete ruhába öltözött, kopasz férfi állt az NVI bejáratán belül. Az NVI megnyitotta az oldalsó bejáratát, hogy az épületbe be lehessen jutni. A beadványozók között egy idős nő is várakozott.

A népszavazási ügy egyébként már hosszú hónapok óta húzódik. Korábban azért nem fogadták a párt indítványát, mert összeférhetetlennek érezték, hogy a párt Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagja nyújtotta be azt, máskor pedig arra hivatkoztak, hogy a kezdeményezést néhány perccel azelőtt terjesztették be, hogy az előző beadvány elutasításáról szóló határozat a Bizottság honlapján megjelent volna. 

Nem fideszes a polgármester, akinek a felesége megelőzte az MSZP-t

A nagyobbik kormánypárt leszögezte: nem tartozik a Fidesz kötelékébe Erdősi László András, Herceghalom polgármestere, akinek felesége népszavazási kezdeményezést adott be kedden. Hozzáteszik: amellett, hogy Erdősi független polgármester, „2014-ben, az önkormányzati választáson a Fidesz saját jelöltet is állított vele szemben”. A kormánypárt szerint az Index egyik cikke olyan sugalmazásokat tartalmazott, amelyek szerint Erdősi a Fideszhez tartozik.

A Kúria keddi döntésével - amelyben a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdések ügyében megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítő határozatát és megtagadta a kérdés hitelesítését - megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó kérdés eddigi „védettsége", és be lehet újat nyújtani, amelyet az NVB elbírálhat. Az NVB az elsőként benyújtott kérdést fogja elbírálni.

A vasárnapi zárvatartással kapcsolatban  a herceghalmi polgármester felesége megelőzte Nyakó Istvánt, azonban a nyilvántartás szerint kedden időrendben az első kérdést Őrsi Gergely Ferenc magánszemély nyújtotta be. Jóllehet, ez a kérdés nem a vasárnapi boltzárhoz kapcsolódik, hanem úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a 2011. december 31-én hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítsa a népszavazáshoz való jogot?"

Szocialista tüntetés az NVI-nél

Olyan dolgok történnek Magyarországon, amelyek egy jogállamban elképzelhetetlenek – szögezte le Tóbiás József pártelnök.

A tüntetésen Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kijelentette, hogy egy kiképzett tagokból álló felbérelt „magánhadsereg” akadályozta Nyakó Istvánt az NVI-nél.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke azt hangsúlyozta, hogy a büntető törvénykönyv szerint bűntettet követ el, aki befolyásolni kívánja a népszavazást.

A tüntetésen több százan vettek részt, a demonstrálók teljesen betöltötték az NVI előtt az Alkotmány utcát, amelynek egy szakaszát le is zárta a rendőrség. A tömeg többek között azt skandálta: „Nem hagyjuk!”, valamint „Népszavazást!”. A megmozduláson több más ellenzéki párt is részt vett, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért zászlóit és transzparenseit is látni lehetett. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is ott volt a demonstráción.

NVI-elnök: Lehessen népszavazást kezdeményezni az ügyfélkapun keresztül is

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához. Pálffy Ilona emlékeztetett: a népszavazási törvény értelmében egy új kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás. "A párhuzamossági moratórium" miatt "versenyfutás" van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges - fűzte hozzá.

Mint mondta, az NVI szeptember óta csak olyan beadványokat fogad be, amelyeket az épület portáján elhelyezett dátumbélyegzővel "érkeztetnek", de ahogyan a kedden történtek is mutatják, "ez még mindig nem elég".

Jelezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. Vagyis, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást megtartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a kétszázezer támogató aláírás.

Pálffy Ilona elmondta: a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket - ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Tóbiás József: A Fidesz "politikai terrorizmussal" akadályozta meg a népakarat érvényesítését
Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a Fidesz erőszakosan, "a politikai terrorizmus eszközrendszerét felhasználva" akadályozta meg ismét a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban, amelyhez az NVI is asszisztált.
Tóbiás József erről kedden, sajtótájékoztatón beszélt azt követően, hogy Nyakó István népszavazási kérdést nyújtott be az NVI-nek a vasárnapi zárva tartás ügyében, a Kúria határozathozatalának nyilvánosságra kerülése után azonban megelőzték őt, az időbélyegző először két magánszemély beadványára került rá.
A pártvezető kijelentette: az NVI méltatlan helyzetet teremtett egy jogállamban egy állampolgári kezdeményezés érvényre juttatásához.
Azon gyanúnak adott hangot, miszerint a "Kubatov féle fradi security" tagjai voltak jelen a Nemzeti Választási Iroda épületénél, megakadályozva, hogy állampolgárok éljenek a népszavazás kezdeményezésének lehetőségével. Szavait az FTC ultráinak hasonló tartalmú nyilatkozatával próbálta alátámasztani.
Feltette a kérdést: ki irányítja a "fradi security" tagjait? Ha Kubatov Gábor, akkor a Fidesz alelnökeként vagy magánemberként tette ezt? Döntött-e arról a Fidesz elnöksége, hogy így kell megakadályozni több mint tizenhat hónapja a társadalomban jogos követelést? - sorolta kérdéseit, felvetve azt is, a miniszterelnök hozzájárult-e ehhez a forgatókönyvhöz.
Nincs már adminisztratív eszköz, jogi csűrcsavarás, már csak a nyers erőszak akadályozhatja meg, hogy egy népszavazás érvényre jusson - hangsúlyozta Tóbiás József.
Felvetette a miniszterelnök felelősségét is a történtekkel kapcsolatban. Szerinte a kabinetnek azonnal el kell határolódnia a történtektől, az Országgyűlésnek pedig el kell fogadnia a szocialisták azon javaslatát, amely megreformálná a népszavazás intézményét.

A Kúria szerint nem hitelesíthető a népszavazási kérdés
Megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, mivel a Kúria kedden megváltoztatta a NVB erre vonatkozó határozatát. Így be lehet új kérdést nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni.
A Kúria kedden - az internetes oldalán közzétett végzés szerint - megváltoztatta az NVB határozatát, amelyben az novemberben hitelesítette a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést. 
A népszavazási kérdést Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély nyújtotta be október 20-án, közvetlenül azt követően, hogy a Kúria elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Ezután nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, Simonné Gercsényi Gabriella fél perccel "előzte meg" Harangozó Tamást, az MSZP frakcióvezető-helyettesét. 
A kérdés úgy hangzott:  "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"
Pálffy Ilona, az NVI elnöke a kérdést elutasította, mert ahhoz nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak. A kezdeményező október 30-án ismét benyújtotta kérdését, immáron az aláírásgyűjtő ívet is csatolva. 
Az NVB többsége november 13-án hitelesítette a kérdést, azonban a hitelesítő határozat ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A Kúria ezt bírálta el kedden és megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem alapos. 
A Kúria szerint el kellett dönteni, hogy ha a szervező nyújtott ugyan be kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet, viszont nem nyújtott be üres aláírásgyűjtő ívet (amely egy esetleges jövőbeli hitelesítés esetén hitelesítési záradékkal ellátható), azt pótolhatta-e az ismételt benyújtás során. A Kúria szerint a beadványozó az ismételt benyújtás során pótolhatta az aláírásgyűjtő ívvel kapcsolatos hiányosságot.

Gulyás: A Fidesz nem érintett 
A Fidesz semmilyen módon nem érintett az NVI-nél történtekben - jelentette ki Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese.
A politikus úgy fogalmazott, a népszavazásról szóló törvény valóban nem ideális, de a korábbi szabályozásnál mindenféleképpen jobb, hiszen az a jogállamisággal összeegyeztethetetlen módon lehetővé tette egymással ellentétes tartalmú referendumok egyidejű megtartását.
Emlékeztetett, a Fidesznek ellenzékben "elképesztő akadályokat" kellett leküzdenie a "kormányhoz nyilvánvalóan kötődő, hobbi beadványozókkal" szemben a háromigenes népszavazás megtartásához.
A jelenlegi törvény az Alkotmánybíróság világos jogi szabályozásra vonatkozó elvárásának felel meg azzal, hogy egy témában nem enged egyszerre több népszavazást kiírni - fejtette ki, hozzátéve, a mostani jogszabály miatt csak a benyújtásnál alakulhat ki kaotikus helyzet, míg a régi törvénynél a lebonyolítás is káoszba fulladhatott.
Gulyás Gergely megjegyezte azt is, várják a jelenlegi szabályozásnál jobb javaslatokat. 

A testület szerint azonban a kérdés nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt azt, hogy a válaszadó támogatja a hatályos jogszabályi környezetet, azaz a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva, azaz ha valaki úgy dönt, hogy nyitva tart, akkor azt megteheti.
A Kúria szerint ugyanakkor ha a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, a kérdésből az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartani vasárnap és nincs lehetőség, arra, hogy zárva tarthassanak. Azon túl, hogy ez az értelmezés továbbmutat az Alaptörvényben foglalt jogok, mint a vállalkozáshoz való jog, cselekvési autonómia érvényesülésének problémája felé, a választópolgári egyértelműség szempontjából kifogásolható - jegyezte meg a Kúria. 
Előállhat így egy olyan helyzet, hogy az "igen" szavazatok többségét lehet úgy értelmezni, hogy a kiskereskedelmi üzletek nyitva tarthatnak - de döntéstől függően zárva is tarthatnak -, míg a "nem" szavazatok esetén aggály fogalmazódik meg a zárva tartás lehetőségét illetően. A kérdésre adott válaszok értelmezésének tehát van egy olyan olvasata is, hogy akár az "igen", akár a "nem" szavazatok kerülnek többségbe, a törvény által bevezetett jelenlegi megoldás (a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma) nem támogatható - összegezte a Kúria. 
A bíróság szerint így a kérdéssel kapcsolatban az is felmerül, hogy nem tartalmaz reális döntési alternatívát azon túl, hogy a választópolgári egyértelműség követelményének nem felel meg. A kérdés kizárja azt, hogy a választópolgár egyértelműen ki tudja fejezni akaratát "igen" vagy "nem" szavazattal, és ilyen bizonytalan tartalmú kérdés népszavazásra nem tehető fel.

Sajtóértesülések szerint az NVI bejáratánál tíz órakor megjelent Jackli Tamás, az NVI titkárságvezetője, aki megkérte a blokkolószerkezet közelében tartózkodó ismeretlen férfiakat, hogy ha a jelenlévők közül valaki meg szeretné közelíteni az időbélyegző készüléket, azt ne akadályozzák meg.A Kúria szerint ráadásul a kérdés megtévesztő is: a kérdésből első olvasatban az a következtetés adódik, hogy a kiskereskedelmi üzletek nem tarthatnak zárva és azért kezdeményezik a népszavazást, hogy zárva tarthassanak, holott a hatályos szabályozás ezzel épp ellentétes, a kiskereskedelmi üzleteknek - a törvény szerinti kivételekkel - zárva kell tartani. 
A Kúria ezek alapján a kérdés hitelesítését megtagadta. 

Két népszavazási kérdés érkezett a vasárnapi boltzárral kapcsolatban

FTC: Nem a Fradi Security KFT. emberei voltak
A Ferencvárosi Torna Club közleményben jelezte: nem szeretné ha a csapatot politikai ügyekbe kevernék. Leszögezték: „a klub sem most, sem máskor nem kért senkit arra, nem küldött bárkit olyan céllal bárhová, hogy útját állja bárkinek, esetleg bárkit szabad akaratában megakadályozzon”.

A Kúria keddi döntése után már két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak magánszemélyek, egy harmadik kérdést pedig a népszavazással kapcsolatban adtak be - derül ki az NVI internetes tájékoztató oldalának adataiból.
Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint a Kúria döntése után nem sokkal hárman nyújtottak be népszavazási kérdést, ebből kettő érinti a vasárnapi boltzárat.
A vasárnapi boltzárral kapcsolatban elsőként Erdösi Lászlóné magánszemély kezdeményezése érkezett, az ő kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"
A "blokkolásról" készült felvételek tanúsága szerint néhány másodperccel később Nyakó István, az MSZP politikusa "érkeztette" beadványát. A politikus magánszemélyként azt a kérdést nyújtotta be: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"
Mivel az időbélyegző szerint elsőként Erdösi Lászlóné kérdése érkezett be, azt fogja az NVB elbírálni, és Nyakó István kérdésének hitelesítését a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva valószínűleg megtagadja.
A nyilvántartás szerint kedden időrendben az első kérdést Őrsi Gergely Ferenc magánszemély nyújtotta be, ez a kérdés azonban nem a vasárnapi boltzárhoz kapcsolódik, hanem úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a 2011. december 31-én hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítsa a népszavazáshoz való jogot?"

Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának öt napja van arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdést, és ha megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor az NVB elé terjessze. A kérdés formai vizsgálatánál az NVI elnöke a többi között azt ellenőrzi, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be. 
Ha a kérdést a bizottság elé terjesztik, akkor az NVB-nek további 30 napja van a kérdés hitelesítésére.

A Jobbik a kormány és a Fidesz válaszát várja az NVI-nél történtek miatt
A Jobbik a kormánytól és a Fidesztől vár magyarázatot a történtekre.
Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az eset többről szólt, mint hogy az MSZP be tud-e nyújtani egy kérdést vagy sem. Szerinte a Fidesz odaküldte verőembereit, mert úgy érzi, bármit megtehet és a látszatra sem kell adnia.
A jobbikos politikus szerint az eset megmutatta, mi lenne, ha a kormánypártok által javasolt alaptörvény-módosítással mód lenne a rendeleti kormányzásra.
"Kubatov Gábor "úriemberei" kellő határozottsággal akadályozták az alkotmányos rendet, miközben a Nemzeti Választási Iroda munkatársai vélhetően felsőbb utasításra ehhez csupán asszisztáltak" - fogalmazott Szilágyi György, aki szerint az MSZP is csak a "balhéra koncentrált" és a szereplést tartotta fontosnak az ügyben.
A Jobbik képviselője közölte: választ várnak arra, hogy mennyit és milyen pénzből fizettek az incidensben részt vevőknek, továbbá ki utasította őket és milyen jogcímen. Szerinte kérdéseket vet fel, hogy hogyan történhet meg, hogy így beavatkoznak egy intézmény életébe, a rendőrség pedig nem intézkedik.
Szilágyi György azt is közölte, hogy az ügy súlyossága miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik jobbikos vezetéssel, s megoldást kívánnak kidolgozni arra is, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló esetek.

Az LMP feljelentést tesz az NVI-nél történtek miatt
Az LMP feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt az NVI székháza előtt történtek ügyében.
Ferenczi István, az ellenzéki párt közösségi részvételi szakszóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján életszerűtlennek nevezte, hogy egy reggel "17 kopasz ember arra ébred", hogy népszavazási kezdeményezést szeretne benyújtani. Ezek az emberek "kísértetiesen hasonlítanak Kubatov Gábor biztonsági embereire" - fogalmazott. Hozzátette: ezek az emberek a népszavazási kezdeményezés benyújtásában akadályozták az arra jogosultat.
Az LMP-s politikus a részvételi demokrácia és a közvetlen beleszólás mellett foglalt állást és bírálta, hogy Magyarországon nehéz népszavazási kezdeményezéseket indítani.
Közlése szerint a netadós tüntetés elején Orbán Viktor kormányfő azt mondta, kommunista az, aki az emberek akarata ellenében kormányoz. Ebben az esetben épp ez látszik bebizonyosodni - jegyezte meg Ferenczi István, aki rossznak ítélte a jelenlegi szabályozást és szerinte ha lenne politikai akarat a Fideszben, már rég felülvizsgálhatta és könnyíthette volna a szabályokat.

PM: Elfogadhatatlan, ami a választási irodánál történt
A Párbeszéd Magyarországért (PM) elfogadhatatlannak tartja, ami az NVI-nél történik, és arra szólítja fel az illetékes hatóságokat, hogy garantálják a demokratikus intézmények szakszerű működését.
A PM közleményében botrányosnak minősíti, hogy a 21. század Európájában "kigyúrt verőlegényekkel" kelljen dulakodni annak érdekében, hogy érvényesülhessen a részvételi demokrácia. 
Az ellenzéki párt szerint látszik, hogy a hatalom reszket attól, hogy az emberek elé kell állnia és már semmilyen eszköztől sem riad vissza annak érdekében, hogy megakadályozza a szabad véleménynyilvánítást.

 Liberálisok: A Fidesz kutyakomédiává züllesztette a népszavazást
A Liberálisok szerint a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel nyilvánvaló vált, hogy a Fidesz "kutyakomédiává züllesztette" a magyar demokrácia egyik legfontosabb vívmányát, a népszavazást.
A Magyar Liberális Párt az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a Fidesz olyan törvényeket hozott, amelyeknek köszönhetően "egy tucat kopasz kidobó és egy nyugdíjas nénike összefogásával meg lehet puccsolni a magyar demokráciát".
A Liberálisok nyilvánvalónak tartják, hogy az ország elutasítja a vasárnapi zárva tartást, és felháborítónak minősítik, hogy "a Fidesz semmilyen eszköztől nem riad vissza annak érdekében, hogy az igazság végre jogot nyerjen".

 DK: Bőrfejűekkel akadályozza a Fidesz a népszavazást

A Demokratikus Koalíció szóvivője "gyomorforgatónak" nevezte, hogy a kormány "kigyúrt bőrfejűekkel akadályozta meg", hogy szocialista politikusok időben be tudják nyújtani a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazási kérdésüket.

Gréczy Zsolt közleményében azt írta, hogy amikor pártja népszavazást kezdeményezett a vasárnapi boltbezárásról, előbb a népszavazási törvény szigorításával, majd számos szándékos jogi akadállyal kellett szembenéznie.
Kedden "bőrfejűek szervezett csoportja" várta azokat az ellenzéki képviselőket, akik népszavazást kezdeményeztek volna a vasárnapi boltbezárásról, a Fidesz tehát mára belekezdett a leggusztustalanabb módszerek alkalmazásába is, hogy elhallgattassa saját népét - fogalmazott, hozzátéve: "ahhoz, hogy Orbán megakadályozhassa, hogy az emberek döntsenek saját életükről, vasárnapjukról, ma már Kubatov Gábor láncos kutyáinak szabadon engedésére is szükség volt".

Az MSZP megint megpróbálja benyújtani a népszavazási kezdeményezéstBőrfejűekből álló csoport állja útjukat - Megakadá...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 23.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom