Belföld

Az MSZP előválasztott, jöhet Botka

Rossz irány lenne Vona Gáborékkal összefogni a szocialisták elnöke szerint

Nem a baloldal pártjaival akar összefogni, hanem a szavazóit akarja megszerezni Vona Gábor, a Jobbik elnöke – ez derül ki Facebook-bejegyzéséből. A pártelnök hanuka-levele újabb indulatokat váltott ki a Jobbikban. Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint rossz irány lenne a Jobbikkal való összefogás.

Amikor összefogásról beszélnek, abba a demokratikus ellenzéki oldal tartozik bele, a Jobbik nem – közölte tegnap Molnár Gyula MSZP-elnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, nagyon nem örült annak, hogy a témában Medgyessy Péter volt miniszterelnök úgy érezte, tanácsadói szerepet kell vállalnia. Medgyessy az ATV-nek azt mondta, nem kellene finnyáskodnia sem a baloldalnak, sem a Jobbiknak, össze kellene fogniuk, mert csak így váltható le 2018-ban a Fidesz. Molnár viszont úgy vélekedett, a Jobbikkal összefogni tartalmilag is hibás koncepció, a szavazók és az ország szempontjából is zsákutca. „Ilyen típusú gondolkodás nincs és nem is lesz” – jelentette ki.

Elhangzott az is, hogy a baloldali egyeztetésekre az MSZP úgy fog érkezni, hogy Botka László szegedi polgármestert fogja javasolni miniszterelnök-jelöltnek. Az elnök szerint az a kritika nem állja meg a helyét, miszerint az MSZP ezzel elmozdult saját koncepciójától. Az idézett bírálat Gyurcsány Ferenc pártjától, a DK-tól érkezett, s azt kérte számon a szocialistákon, hogy Botka jelölése nem előválasztással történt. A DK-nak azért nem tetszik Botka személye, mert a szegedi polgármester korábban élesen bírálta Gyurcsányt. Molnár elmondta, az MSZP várja a többi baloldali párttól a 106 egyéni körzetben a jelöltek nevét, előválasztani ugyanis csak ott lehet, ahol több jelölt van.

„Az esélyeket növeli, ha közös miniszterelnök-jelöltjük és közös listájuk van” – mondta az előválasztási elképzeléseikről. Ezzel a DK egyetért, viszont az Együtt nem, a Karácsony Gergely társelnökölte Párbeszéd nyitott a tárgyalásokra. Molnár az interjúban kitért Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök minapi, szerinte „előszilveszteri hangulatban tartott”, elnevetgélt sajtótájékoztatójára is. Megjegyezte, nem ez az MSZP új karaktere, a szocialista politikusnak nem kellett volna a nyilvánosság elé állnia, ha úgy érzi, nem tud sajtótájékoztatót tartani.

Vona Gábor Jobbik-elnök is reagált Medgyessy felvetésére. A Facebook-oldalán közölte, úgy tűnik, a baloldalnak szüksége van a Jobbikra, de a Jobbiknak nincs szükségük rá. Hozzátette, hazafias, nemzeti néppártként örömmel és büszkén képviselik a jobboldali és baloldali gondolkodású embereket, céljuk a hídépítés. Ez egyértelmű jelzés a baloldali szavazók elhódítására. Időközben a vecsési jobbikosok után a volt Veszprém megyei elnök, Orbán Imre is nekiment Vonának a hanuka alkalmából írt, zsidóságot köszöntő sorai miatt. „Köszönöm, hogy hülyét csináltál belőlünk, és megaláztál minket, Elnök úr!” – írta a Facebookon.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint egyértelmű jelzések érkeztek mind a Jobbiktól, mind a baloldaltól, hogy nem zárható ki együttműködésük a 2018-as választásokon. Lánczi Tamás az M1-n kedden úgy vélekedett: nem lehet nem észrevenni azt az igyekezetet, ahogy a Jobbik megpróbál megfelelni a baloldali szavazóknak. Ennek példája, hogy a Jobbik és a baloldal nem szavazta meg a kormánypártok által kezdeményezett alkotmánymódosítást – mondta.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom