Belföld

Az Állami Számvevőszék beadta tavalyi beszámolóját az Országgyűlésnek

A tájékoztatót Domokos László adta át

Az elmúlt évben minden egyes munkanapra jutott legalább egy számvevőszéki jelentés, és az ÁSZ mintegy két és fél ezer ponton járult hozzá a közpénzügyek rendbetételéhez  - közölte csütörtökön az Állami Számvevőszék (ÁSZ) abból az alkalomból, hogy benyújtotta a 2016-os tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek. 

A tájékoztatót Domokos László elnök az Országházban adta át Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének - tudatta a számvevőszék csütörtökön. 
Az ÁSZ figyelemmel kísérte a makrogazdasági folyamatokat és az államadósság alakulását, az elmúlt évben is hozzájárult a költségvetési tervezés átláthatóságához. Az ÁSZ ajánlásai és javaslatai alapján több jogszabály is módosult, a számvevőszék ellenőrzési tapasztalatai alapján további felvetéseket is megfogalmazott az Országgyűlés számára a közpénzügyeket érintő néhány szabályozás felülvizsgálata érdekében.

Az Állami Számvevőszék 2016-ban 260 jelentést hozott nyilvánosságra. Az ellenőrzések hasznosulása érdekében az ÁSZ 2232 javaslatot fogalmazott meg és további 169 figyelemfelhívó levelet küldött az ellenőrzött szervezeteknek, a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása, valamint a beazonosított kockázatok csökkentése érdekében.  A javaslatok alapján az ellenőrzöttek 471 intézkedési tervet készítettek, melyek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzések keretében értékelheti. 2016-ban az ÁSZ minden korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezett az utóellenőrzésekre, 54 önálló utóellenőrzést fejezett be - derül ki a beszámolóból.

A 2015-ben történt, brókercégekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve, valamint azok társadalmi jelentőségére tekintettel az ÁSZ kiterjesztette a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is, továbbá ellenőrizte az önkormányzatok adósságrendezési eljárásait is. Az ÁSZ eddig ellenőrizetlen területként ellenőrzés alá vonta a megyei hatókörű múzeumok gazdálkodását, továbbá megkezdte a felsőoktatási intézmények utóellenőrzését is. Ütemezetten folytatódtak az önkormányzati és állami tulajdonú, vagy többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzései, ahol sor került több tucat, a rezsicsökkentésben is érintett önkormányzati távhő- és hulladékgazdálkodó társaság ellenőrzésére - áll a közleményben.

Az elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében 2016-ban az ÁSZ összesen 251 alkalommal értesítette valamely hatóságot, illetékes felügyeleti szervet az ellenőrzései során feltárt bűncselekményre, vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt. 

Az Országgyűlés munkáját, a parlamenti döntéshozatalt 25 országgyűlési tájékoztató segítette, továbbá 36 törvényjavaslathoz tett az ÁSZ ajánlást, és több jogszabály is módosult az ellenőrzési tapasztalatok alapján megfogalmazott ÁSZ javaslatok hasznosulásaként.

Az ÁSZ nemzetközi és hazai szinten is tovább szélesítette tevékenységét tavaly a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés és az integritásalapú szervezeti kultúra terjesztése terén. Az ÁSZ minden ellenőrzésében megjelent az integritási szemlélet érvényesítésének értékelése, ahol ezt jogszabály lehetővé teszi. 

A számvevőszék beszámolója kitért arra is, hogy a szervezet tavaly hatodik alkalommal végezte el a magyar közszféra korrupciós kockázatait feltérképező évenkénti integritás felmérését, amelyhez 2016-ban már 3002 szervezet csatlakozott, továbbá az ÁSZ első alkalommal elvégezte az állami és önkormányzati cégek korrupciós védettségének feltérképezését is. Mindemellett a Számvevőszék szakmai kezdeményezése alapján 2016-tól Magyarország mintegy 75 fejlődő országban támogatja a korrupció elleni hatékony fellépést - írták.