Belföld

Az Ab felmentette a lapot

Alaptörvény-ellenes volt a bírósági döntés

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesség miatt megsemmisítette kedden a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) döntését, amely az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának határozatával összhangban 3 millió forintos bírsággal sújtotta a napi.hu-t egy, a Mollal összefüggő félrevezető információ közlése miatt, amelyet a tanács piacbefolyásolásnak minősített.

A 2013 őszén "Norvégia is figyelheti a Hernádi-ügyet" címmel megjelent cikk szerint a norvég állami olajalap mérlegelheti 1,6 százalékos Mol-részesedésének eladását, a magyar olajtársaság vezetője elleni, horvátországi korrupciógyanú miatt.
Az MNB piacfelügyeleti vizsgálata azt állapította meg, hogy a félrevezető információ közléséhez a napi.hu gondatlan magatartása vezetett, ezért megbírságolta a portált.
A napi.hu emiatt bírósághoz fordult, ám az FKMB elutasította keresetét. Ezt a döntést semmisítette meg kedden az Ab többek között azért, mert a közügyekkel kapcsolatos tények, információk közlésének fokozott védelme kiváltképp vonatkozik a sajtó működésére. A támadott MNB-határozatról és az ügy érdeméről a közigazgatási bíróság fog majd dönteni.