Belföld

Az ÁSZ a pártok észrevételezése után véglegesíti jelentését

Huszonöt oldalas kifogáslistát nyújtott be a Jobbik a számvevőszékhez

Az Állami Számvevőszék csak az ellenőrzött szervezetek "észrevételezése" után véglegesíti és hozza nyilvánosságra az érintett pártok gazdálkodásáról szóló jelentését - tudatta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön.

A közlemény szerint az ÁSZ júliusban nyilvánosságra hozott ellenőrzési ütemtervének megfelelően 2017. december 18-án a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK), december 19-én a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok), december 20-án pedig az Együtt - a Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt 2015. és 2016. évi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket észrevételezése megküldte az érintetteknek.  A második fél évre vonatkozó ütemtervben szerepelt még az MSZP és a Jobbik ellenőrzése is (a Fideszé és a KDNP-é nem).

A pártok tizenöt napon belül észrevételt tehetnek, az ÁSZ csak ezek értékelése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra a jelentéseket - tették hozzá. Az ÁSZ a pártok ellenőrzését a rendszerváltás óta, az érintettek számára is nyomon követhető ütemezés szerint végzi - tudatták.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy 2014. január 1-jével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítás következtében tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. 

Az LMP elképesztőnek tartja az ÁSZ eljárását
Elképesztőnek nevezte az LMP társelnöke, Hadházy Ákos az ÁSZ eljárását, amelynek keretében 8 + 8 millió forintos bírságot helyezett kilátásba az ellenzéki párt számára, mert kevesli székházuk bérleti díját.
Hadházy Ákos csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a bírság ugyan még nem lehetetlenítené el a pártot, mégis komoly összeg számukra, az eljárás pedig szerinte csak arra jó, hogy egyes médiumok hatalmas visszaélésekről számolhassanak be velük kapcsolatban.
Elmondta: egy 260 négyzetméteres budapesti, XIII. kerületi lakást bérelnek. Az ingatlanért, amelyet maguk festettek ki, 2012 óta havi 400 ezer forintot fizetnek, amivel eddig nem volt problémája a számvevőknek. "Úgy tűnik, a Fidesszel minden rendben, az LMP azonban az egyik fő gátja a demokráciának" - fogalmazott.

Továbbá tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül az, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe, vagy rendel szolgáltatásokat. Ilyen a plakátkihelyezés, a ingatlanbérlet és a könyvelési szolgáltatás.

A tájékoztatás szerint a törvény arról is rendelkezik: ha egy párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles meghatározni annak az értékét. Amennyiben ezt nem teszi meg, az értéket az ÁSZ állapítja meg.

Végül hangsúlyozták, hogy az ÁSZ a tiltott támogatás  megállapításával hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához - tartalmazza a közlemény.

Az ÁSZ azt követően adta ki közleményét, hogy a decemberben ellenőrzött szervezetek közül több ellenzéki párt kifogásolta a rá vonatkozó jelentéstervezetet, illetve az azokban kilátásba helyezett büntetést. Szerintük a számvevőszék politikai megrendelést teljesített.

Huszonöt oldalas kifogáslistát nyújtott be a Jobbik

A Jobbik 25 oldalas észrevétel-, illetve kifogáslistát készített az Állami Számvevőszéknek az ellenzéki pártot több mint 660 millió forinttal sújtó jelentéstervezetéről. Az ÁSZ-nak harminc napja van az észrevételek megválaszolására.

Volner János Jobbik-frakcióvezető az észrevételeik átadásakor, az ÁSZ budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön ismételten jogsértőnek, szakmaiatlannak és minden valóságot nélkülözőnek nevezte a számvevőszék megállapításait. Az ÁSZ nem követett el mindent azért, hogy törvényes keretek között folytassa le ellenőrzését - hangsúlyozta, példaként említve, hogy az "öt munkanapos törvényes határidő helyett mindössze két munkaóra" állt a rendelkezésükre az adatszolgáltatásra.

Az ellenzéki politikus azt kérte a számvevőszéktől, vessék össze a Fidesz korábbi kampányköltéseit a Jobbikéval, és akkor megbizonyosodnak a párt törvényes gazdálkodásáról. Volner János közölte, az ÁSZ-nak elhozták azokat a korábban a sajtóban is megjelent szerződéseket, amelyek a Fidesz 2010-es választások előtti kampányköltéseiről szólnak, és azokból kiderül, hogy a kormánypártnál úgy találtak mindent rendben, hogy a "Jobbiknál jóval alacsonyabb összegeket" költött. A frakcióvezető erre is hivatkozva azt kérte az ÁSZ-tól, hogy "ne Orbán Viktor akaratát hajtsák végre", hanem a törvényi és szakmai kívánalmak szerint folytassanak le egy korrekt ellenőrzést.

Kiemelte, a számvevőszék nem alapozta meg a törvényi előírásoknak megfelelően a 331 millió forintos tiltott pártfinanszírozást és ugyanekkora mértékű büntetést tartalmazó jelentéstervezetét, hiszen abban szerinte csak végösszeg szerepel, a számítás módszertana nem, ahogy az ellenőrzéshez jelzést adó hatóság megnevezése is hiányzik.

Volner János úgy fogalmazott, a számvevőszék "tévesen hazudozva állítja", a Jobbik tiltott párttámogatást kapott volna, ugyanakkor lát esélyt arra, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke "rájön arra, hogy egy elvileg független állami intézvényt vezet, nem pedig a Fidesz valamelyik alapszervezetét". Jelezte, az ÁSZ-nak leadott észrevételeiket az interneten közzéteszik.

Horváth Bálint: A számvevőszék ezután is a poltikától függetlenül végzi feladatát

Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője újságíróknak kijelentette, a számvevőszék ahogy eddig, úgy ezután is a politikától függetlenül, kizárólag a törvényi előírásoknak megfelelően végzi a feladatát. Közölte, a Jobbik a törvényi határidőn belül nyújtotta be észrevételeit, amelyeket az ÁSZ tüzetesen megvizsgál és harminc napon belül indoklással megválaszol.

A számvevőszék ezt követően nyilvánosságra hozza végleges jelentését. Horváth Bálint kérdésekre válaszolva elmondta, a tiltott vagyoni hozzájárulás miatt megbüntetett másik hat ellenzéki pártnak szintén 15 napja van az ÁSZ jelentéstervezetének véleményezésére, amire a számvevőszék szintén válaszol.

Az ÁSZ munkatársa emlékeztetett, tiltott vagyoni hozzájárulás miatt már korábban is bírságoltak, az MSZP a piaci árnál alacsonyabb ingatlanbérlés miatt kapott 3,1 millió forintos büntetést, amit a szocialisták be is fizettek a költségvetésbe.

A kormánypártok gazdálkodását is ellenőrizték, náluk nem találtak szabálytalanságot

Horváth Bálint reakcióiban szólt arról is, hogy a számvevőszék rendszeresen ellenőrzi a kormánypártok gazdálkodását is, a legutóbbi jelentést idén nyáron adták ki. "Ezeken az ellenőrzéseken az ÁSZ nem tárt fel tiltott vagyoni hozzájárulást, ez a tény" - jelentette ki, hozzátéve, a számvevőszék nem mérlegelhet politikai szempontokat.