Belföld

Autistákat segítő applikáció

Az alkalmazás önállóbbá teheti a felhasználókat a munka, a tanulás, a szabadidős tevékenységek és a közlekedés terén is

Autista gyermekek és fiatalok, valamint hozzátartozóik életét megkönnyítő applikáció fejlesztésén dolgozik az Autisták Országos Szövetsége. Az alkalmazás segítségével különböző tevékenységek válnak követhetővé, tervezhetőbbé.

Az úgynevezett DATA projekt keretében kifejlesztett applikáció az autizmusban érintetteknek adhat támogatást a mindennapi élethelyzeteikben. Az applikáció ingyen lesz elérhető IOS és Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonokon, táblagépeken. Az alkalmazás keretet biztosít, amelyben különböző tevékenységek válnak érthetővé, követhetővé, tervezhetővé és alakíthatóvá az érintettek és szüleik, valamint a szakemberek számára – tájékoztatta lapunkat Siklósi Bernadett, az Autisták Országos Szövetségének kommunikációs munkatársa. Elmondta, saját tartalmak feltöltésével egyénre szabható, az autizmus lehető legnagyobb részének lefedésére törekszenek az applikáció fejlesztésével. Az alkalmazás egyéni szükségletekhez igazodóan az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezésében tud majd segítséget nyújtani például napirenddel, folyamatábrákkal, időjelzővel. A vizuálisan megjeleníthető, lépésekre bontható tevékenységek a napi életvitelt segítik, az önkiszolgálást, ügyintézést, egészségügyi ellátást, munkavégzést, tanulást, szabadidős tevékenységet, közlekedést.

A DATA egyaránt segítséget nyújthat az otthoni, iskolai, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben. Az applikáció persze nem csodaszer, de hasznos eszköz lehet a hétköznapi akadályok egy részének leküzdésében, a szolgáltatások eléréséhez, az önállóság és függetlenség növeléséhez. Az autista gyermekek és fiatalok, valamint a szülők, szakemberek számára webes felület biztosítja a tartalmak alakíthatóságát. A projekt fejlesztési időszaka három éven keresztül zajlik. Idén októberig legalább százhúsz, a projekt végéig legalább háromszáz személy bekapcsolódását várják. Az applikáció első tesztverziójának próbája várhatóan a jövő év elején kezdődik. Az alkalmazás használatához felkészítést és személyes segítséget is igénybe lehet majd venni, a nyilvános tesztelésbe a családok bármikor bekapcsolódhatnak.

Az Autisták Országos Szövetsége az applikáció teszteléséhez a bekapcsolódni kívánó, de okostelefonnal vagy tablettel nem rendelkező családok számára háromszáz eszközt biztosít, amelyek átadása és használata szerződéshez kötött. A szövetség tagszervezetei bevonásával szolgáltatási pontokat is fejleszt, ezek folyamatos segítségnyújtást biztosítanak majd a felhasználók számára.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom