Belföld

Átvágták éjszaka a kerítést

Kovács Zoltán: A határzár az egész unió érdekét szolgálja

Ásotthalomnál péntekre virradó éjjel menekültek átvágták a magyar-szerb határon épülő kerítést, a Fidesz-frakció törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a határzár rongálása bűncselekménynek minősüljön. Kovács Zoltán kormányszóvivő hangsúlyozta: az ország és egész Európa elemi érdeke a határzár. A magyar-szerb határ teljes szakaszán már végeztek a geodéziai munkákkal, kitűzték az ideiglenes határzár vonalát, amelynek építése gyors ütemben halad.

határzár építés lead
Úgy fogalmazott: "nem elég, hogy az illegális bevándorlók törvénytelenül lépik át az ország határát, de ráadásul még a magyar állam tulajdonában is kárt tesznek".

A rendőrség vizsgálja a drótakadály ásotthalmi megrongálását
A rendőrség vizsgálja az ideiglenes biztonsági határzár drótakadályának ásotthalmi megrongálását – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. Szenti Szabolcs tudatta, péntek kora hajnalban a Készenléti Rendőrség járőrei észlelték, hogy ismeretlen tettesek Ásotthalom külterületén egy ponton megrongálták a gyorstelepítésű drótakadályt. Az okozott kár összege mintegy 2000 forint.
A rendőrök a közelben 18 afgán határsértőt fogtak el. A rendőrség rongálás szabálysértés miatt folytat előkészítő eljárást, és tisztázni fogja, hogy a helyszín közelében elfogott határsértők okozhatták-e a felső rögzítő drót elszakadását – közölte az őrnagy. 

Kovács Zoltán: Az új határidőnek megfelelő a tempó

A déli biztonsági határzár az új határidőnek és kijelölésnek megfelelően gőzerővel épül - közölte a témában megjelent sajtóinformációkra reagálva Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken.

Kifejtette: az építési folyamatnak vannak technikai, technológiai értelemben vett különböző fázisai. A pengés drótkerítés építhető a leggyorsabban, és ennek megvalósulását lehet most látni. A biztonsági határzár többi eleme időben és technológiai értelemben ezzel párhuzamosan, az eredeti szándéknak megfelelően épül - tette hozzá.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: az ország és az Európai Unió elemi érdeke, hogy az illegális migráció jelenlegi mértékénél a határ fizikai lezárása a lehető leghamarabb megtörténjen.

Jelezte: pénteken átlépte a száztízezret az illegálisan Magyarországra érkezők száma.

 

MSZP: a déli határszakaszon kellene menekülttábor

Az MSZP szerint a déli határszakasz közvetlen közelében lenne szükség befogadó állomások létrehozására. Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken újságírók előtt felháborítónak nevezte, hogy a határtól több száz kilométerre terveznek két ideiglenes befogadó állomást létrehozni.

A határ mellett felállítandó táborokra van szükség, ahol a menekültek egészségügyi szűrővizsgálaton eshetnének át, és ott várhatnák meg menekültkérelmük elbírálását is - fejtette ki. Az ellenzéki politikus szerint ennek a megoldásnak köszönhetően a magyar lakosság kilencvenkilenc százaléka nem találkozna ezzel az problémával.

Harangozó Tamás szerint a most épülő "másfél méteres tyúkháló" óriási pénzkidobás, világos jele annak, hogy a kormány képtelen és alkalmatlan vezetni az országot. Szerinte nem fog megoldást jelenteni a határzár akárhány méteres is lesz, helyette a büntető törvénykönyv módosítását javasolta annak érdekében, hogy szigorúbban büntessék az embercsempészetet.

HM: Gyors ütemben építik az ideiglenes határzárat
A magyar-szerb határ teljes szakaszán már végeztek a geodéziai munkákkal, kitűzték az ideiglenes határzár vonalát, amelynek építése gyors ütemben halad – mondta HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. topogeodéziai munkálatokért felelős munkatársa pénteken Kelebia mellett, az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Csákvári Péter kifejtette: egy hónap alatt végeztek a határoszlopok melletti, tíz méter széles munkaterület kijelölésével, így időben megkezdődhettek az ideiglenes biztonsági határzár építésének munkálatai.
A határvonal kijelölésének ellenőrzése során eltérést nem találtak, munkájukat azonban több alkalommal megzavarták a migránsok; amíg őket a határrendészek elkísérték a helyszínről, addig nem tudtak dolgozni. Incidensre azonban nem került sor – tette hozzá az illetékes. Arról tájékoztatott, hogy a 174 kilométer hosszú magyar-szerb határ több mint 140 kilométeres részén tudták kitűzni a munkaterületet, mert a további területek vízzel borított, vagy ingoványos, járhatatlan területek.
Csákvári Péter ismertette, hogy a határkőtől számítva tíz méter széles munkaterületet jelöltek ki, amelyen belül, szintén a határkőtől számítva 2,8 méterre helyezik el ötméterenként az ideiglenes biztonsági határzár tartóoszlopait.
A sajtótájékoztató helyszínén azt lehetett látni, hogy egy munkagép egy célszerszám segítségével a homokos talajba nyom mintegy 3-3,5 méter hosszú acélrudat, amelyből mintegy 160 centiméteres darab marad a föld felett. A gép percenként 3-4 acélrudat nyom a földbe, óránként egy kilométert is képes haladni. A sajtótájékoztató helyszínétől pár kilométerre Szeded felé egy másik munkaterületet is bemutattak, ahol a földben lévő oszlopokra már felszerelték a hálót. A NATO-hálónak nevezett ideiglenes biztonsági határzár három vezérdrótra felerősített, pengékkel felszerelt drót, amely mintegy 160 centiméter magasan áll ki a földből.
Ásotthalom irányába már áll az ideiglenes biztonsági határzár, amelyet augusztus 31-ig kell a teljes magyar-szerb határszakaszon felépíteni.

Csütörtökön ezernégyszáz embert tartóztattak fel

Csongrád megye déli részén ötvenhét csoportban ezernégyszáztizennégy határsértőt - köztük kétszázötvenkét gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve csütörtökön - tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs közölte, a legnagyobb csoportot délután Mórahalom külterületén fogták el, ott hatvanhat afgán, negyvenkét szír, két eritreai, egy iráni és két pakisztáni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt.

A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt csütörtökön ezerhatszázhét embert fogtak el a rendőrök, három gyanúsítottal szemben embercsempészet, egy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

 

Átvágták éjszaka a kerítéstKovács Zoltán: A határzár az egész unió érdekét szolgálja - Ásotthalomnál péntekre virradó ...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. augusztus 7.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom