Belföld

Átadták a Deák téri evangélikus központot

kulturális és lelkiség

Átadták Budapesten a felújított Deák téri evangélikus Insula Lutherana (lutheránus sziget) Kulturális és Lelkiségi Központot. Az ünnepség keretében megnyitották az átalakított Evangélikus Országos Múzeumot és a benne kialakított, Luther öröksége című új állandó kiállítást.

balog_deáktér576
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Harmati Béla László, az EOM igazgatója, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Prőhle Gergely, az egyház országos felügyelője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára (b-j) a felújított Deák téri evangélikus Központ átadásán. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a pénteki ünnepségen kiemelte: a központ újabb gyöngyszeme annak a kultúrának, amiért az evangélikusok több száz éve helytállnak Magyarországon és a Kárpát-medencében. A több digitális alkalmazással és interaktív játékkal gazdagított kiállítást méltatva azt mondta, hogy a tárlat segítségével a "gazdag múlt" része lehet a jövőnek, a 21. századnak. A miniszter szavai szerint az evangélikusoknak ma is "van mondanivalójuk, és jelen akarnak lenni a város, az ország és az életünk közepén". Erről tanúskodnak a múzeum utcára néző ablakainak teleírt, hatalmas spalettái is, amelyek minden arra járóhoz szólnak, nem csak a templomba betérőkhöz.

Balog Zoltán kitért arra is, hogy egy üzenetet mindig minősít a közvetítésének módja is. A protestánsok szép, közös hagyománya a colloquium fratres, vagyis a testvérek beszélgetése. Ebben pedig ma Magyarországon az evangélikusok "mintha jobbak lennének, mint mások" - tette hozzá. Ők képesek a saját köreikben a testvéri vitára, "mi pedig azt kérjük tőlük, hogy ne adják föl, hanem vonjanak be abba a vitakultúrába, amelyre olyan nagy szüksége van a magyar közéletnek, de a magyar kulturális és talán még a tudományos életnek is" - mondta a tárcavezető.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, hogy az Insula Lutherana névben a sziget képe szemléletesen fejezi ki a magyarországi evangélikus egyház létformáját és küldetését 500 évvel a reformáció indulása után is. "Szórványhelyzetben, kicsiny szigetként élnek gyülekezeteink és intézményeik a Kárát-medence olykor békés, máskor nyugtalan, viharos tengerén" - mondta. A szigetek azokért vannak - mutatott rá -, akik a tengeren utazva biztos kikötőt, nyitott, befogadó közösségeket keresnek. Az Insula Lutherana Központ küldetése, hogy nap mint nap lehetőséget adjon a tanulásra és a tanításra, "Isten dicséretére" és tetteinek hirdetésére a szószékről éppúgy, mint a múzeumi tárlókon keresztül vagy könyvek és cd-k segítségével. - közölte. Mindez azokért van, azokat hívja, akik a "kavargó belvárosban" szeretnének itt kikötni, hogy lelkileg, szellemileg feltöltődjenek. Így szeretné ez a sziget Isten szeretetének Jézus Krisztusban megjelent gazdagságát és Luther Márton örökségét valóban közkinccsé tenni - tette hozzá Gáncs Péter.

Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője köszöntőjében hangsúlyozta, az ünnep, amely egyben a reformáció emlékévének evangélikus megnyitója, nem véletlenül került Márton napjára. Azzal, hogy a Szent Márton-év lezárásához igazították a reformáció emlékévének kezdetét, arra akarnak rámutatni, hogy a magyar protestantizmus nagyobb szellemtörténeti, egyháztörténeti folyamat része. A 300 millió forint kormányzati támogatással átalakított múzeum legfontosabb darabja Luther Márton saját kézzel írt végrendelete, és annak digitális bemutatása. Az ónémet szöveget lefedő üveglapon különböző korongokat cserélgetve nemcsak a szöveg magyar fordítása lesz olvasható, de a végrendeletben szereplő emberekről, Luther családjáról és a dokumentum Magyarországra kerüléséről is informálódhat a látogató.

A kiállítás három térből áll: főtér, templom, ház. A főtéren a végrendelet mellett szerepel egy preparált orgona, amelyhez odaülve bárki kipróbálhatja a hangszer regisztereit. Van egy az evangélikus egyház életét a kommunista diktatúra idején bemutató tárló és építészettörténeti érdekességek is, mint például a '40-es években tervezett, de fel nem épített, egy forgószínpad segítségével evangélikus és református istentiszteletre egyaránt használható templom makettje. A templomokat bemutató térben 3D-s filmen láthatók Budapest és néhány vidéki település evangélikus templomai, ugyanitt kirakós játék segítségével sajátíthatják el a látogatók, hogy milyen tárgyak kerülhetnek egy evangélikus templom oltárára. A kiállítás harmadik része az evangélikus családok hagyományos mindennapjait, fontosabb ünnepeit mutatja be.

A háromosztatú kiállítótér alatt egy negyedik is helyet kapott: a vészkorszak idején több mint 2000 embert, köztük 1600 gyermeket megmentő Sztehló Gábor és a Deák téri templom lelkészeként szintén sokakat megmentő, bújtató Keken András tiszteletére berendezett óvóhely.