Belföld

Arroganciája miatt népszerűtlen Botka a szocialistáknál

Panaszkodnak a szegedi polgármester stílusára

Miközben Botka László szegedi polgármester bejelentkezett a baloldal miniszterelnök-jelöltségéért, a szocialista párton belül nem kedvelik a tavaly megbuktatott választmányi elnököt. Mivel Gyurcsány Ferencet is bírálta, ezért a DK-ban sem tartanák jó ötletnek a jelölését.

Botka László 20161223
Fókuszban. Botka László két éve egy pártértekezleten (Fotó: Hegedüs Róbert)

Botka László szegedi polgármester erőteljesen nekiment az MSZP mai politikájának, és azzal jelentkezett be miniszterelnök-jelöltnek, hogy amit ma csinálnak a szocialisták, azzal nem tud közösséget vállalni. Szerinte az MSZP nem tudja, mit akar, a választók azt látják, hogy nem akarnak győzni. Eközben ő tavaly június 25-én, a tisztújításon világosan elmondta, hogy mit kell tenni. Most is három feltételt szabott a jelöltségéhez: közös ellenzéki listát akar, azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson, és szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is.

Botkát az általa említett tavalyi tisztújításon megbuktatták a szocialisták. A választmányi elnöki poszton Hiller István nagy előnnyel, kétszázegy szavazattal nyert, a két éve választmányi elnökként dolgozó Botka csupán százharmincnégy voksot kapott. Értesüléseink szerint Botka stílusára, arroganciájára panaszkodtak a legtöbben a párt házi parlamentjének tagjai. Felidézték, volt rá példa, hogy Botka minősíthetetlen hangnemben beszélt velük, és választmányi elnökként nem a párt holdudvarának építésével, programírással volt elfoglalva, hanem automatikusan az elnökség döntéseit vitte keresztül a választmányon. Botka László bizalmi kapcsolatot ápolt az akkori pártelnökkel, Tóbiás Józseffel, aki Molnár Gyulával szemben elveszítette a tisztújítást. Forrásaink azt mondták, továbbra sem népszerű Botka a pártban, de tisztában vannak vele, hogy sikeres, jó képességű politikus, akit Szegeden, egy polgárvárosban többször is polgármesterré választottak. „A pártban nem kell szeretni a másikat, de azért az se jó, ha utáljuk a miniszterelnök-jelöltet” – jegyezte meg forrásunk. Egyébként Molnár Gyula pártelnök is számítana a poszton Botkára, de a fő szövetséges Demokratikus Koalícióban a Gyurcsány Ferencet bíráló szavai miatt nem rajonganak érte. Májusban például azt mondta róla, „mind Orbán, mind Gyurcsány nélkül jobb lenne a közélet”.

Azt is megtudtuk, vannak még az MSZP-ben olyan arcok, akik potenciális miniszterelnök-jelöltnek gondolhatják magukat. Ide sorolják például a régóta a háttérben dolgozó Mesterházy Attilát is.