Belföld

Anyagi és morális válságban vergődik a Jobbik

A bukott Vona Gábor visszatérését készítheti elő az ötlettelen, a krízist kezelni képtelen új pártvezetés – értesültünk

A Jobbik bukott pártelnöke a következő tisztújításra várhat, hogy az addigra visszaeső támogatottságú párt élére megmentőként visszatérjen – vetette fel lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte a vezetés képtelen kezelni a krízishelyzetet.

jobbik
Válás előtt. Sneider Tamás, Vona Gábor és Toroczkai László (Fotó: Hegedüs Róbert)

Jobbikos forrásaink szerint bizonytalanság uralkodik a párt tagjai között, Sneider Tamás elnököt és Gyöngyösi Márton elnökhelyettest nem tartják elég erős kezű vezetőknek, és nem tudják, mi a helyzet Vona Gáborral. A választási kudarc után lemondott elnök kerüli a nyilvánosságot, korábban aktív közösségi oldalán alig-alig jelennek meg bejegyzések. Információink szerint a párton belül is háttérbe húzódott, a tisztújítás kivételével nem vett részt az párteseményeken. Vona lemondásakor közölte, egy személyben vállalja a felelősséget a bukásért, kérdéses azonban, ki vállalja a felelősséget a párt rendkívül nehéz helyzetéért. A Jobbik állami támogatását ugyanis tiltott pártfinanszírozás miatt háromszázharmincmillió forinttal csökkentik, és ugyanekkora összeget kell befizetniük a költségvetésbe, mert a piaci ár alatt kötöttek szerződéseket két plakátcéggel. Ráadásul a Postának is tartoznak hatvanmillió forinttal.

Közben a párt gyakorlatilag kettészakadt, egyre többen léptek ki, illete át a szakadár Toroczkai László nevével fémjelzett Mi Hazánk Mozgalomba. A Jobbik új vezetése próbálta elbagatellizálni a szakadást, ám még a párt volt képviselője, Pörzse Sándor is beismerte, a korábban emlegetett tizenötezerrel szemben csak három-négyezer tagjuk volt, és ennek legalább tíz százaléka távozott. Vona a hivatalos kommunikáció szerint tanácsadóként dolgozik majd a pártnak, a Jobbik sajtóosztályától azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre, milyen pozíciót tölt be jelenleg, illetve kap-e valamilyen jogcímen fizetést, és ha igen, mennyit. Közben többen azt lebegtetik, a neki megfelelő időben visszatérhet az élre.

Ha Vona beleszól az irányításba, azt rejtetten, a háttérből teszi – mondta lapunknak Árgyelán János volt regionális igazgató, a Mi Hazánk Mozgalom leendő pártigazgatója. Közölte, nyílt titok, hogy az elmúlt két évben szinte minden fontos döntést Vona és Szabó Gábor pártigazgató hozott meg, kizárva nemcsak a tagságot, de még az elnökséget is ezekből. „Azt mondták, tudják a megoldást, bízzuk rájuk, de nem mondhatnak nekünk részleteket” – fogalmazott Árgyelán, aki szerint olyan pletykák keringtek, hogy a bukott pártelnök egy török egyetemre ment volna tanítani, de „kosarat kapott”.

Gúzsba kötve kell majd táncolnia a Jobbiknak a következő időszakban, mert a vezetők katasztrofális helyzetbe kormányozták a pártot, hatalmuk megtartásának ára a pártszakadás lett, ráadásul óriási adósságot halmoztak fel – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Szintén úgy látja, a legvalószínűbb, hogy Vona háttérbe vonulása előre megtervezett lépés volt. Taktikailag logikus és helyes lépés, hiszen így egyszerre tűnik fel a felelős vezető szerepében, de közben a krízisidőszakban nincs szem előtt. Valószínűleg a „félidős válságot”, azaz a 2020-as tisztújítást várja, hogy visszatérjen, erre utaltak a jelenlegi pártvezetők elejtett mondatai is. Ám jelenleg is meghatározó a szerepe, és ott vannak az emberei, Sneider és Gyöngyösi, akik úgynevezett „placeholderként” fenntartják neki a helyet – tette hozzá. A Jobbik valószínűleg veszít még a támogatottságából, s majd Vona ismét előléphet az első sorba, mondván, nélküle nem ment, majd ő visszavezeti a pártot a sikeresség útjára – vetette fel.

A Jobbik az óriási adósságok miatt nehéz helyzetbe került, lesz sok tag, akinek eddig fizetést adtak, de nem tudják már tovább alkalmazni, ezért távozni fognak. Csak a lojális embereket tudják tovább pénzelni a frakción keresztül – közölte. Vona valószínűleg kap valamilyen jogcímen fizetést, de pont a távozók miatt kínos lenne, ha ezt nyilvánosságra hoznák. A pártvezetés mindenesetre próbálja enyhíteni a helyzetet, amikor belépőkről, új alapszervezetekről beszél, ami azt jelenti, kevesen vannak, különben a pontos számot tennék a kirakatba – mutatott rá az elemző, aki szerint valójában a kilépések komoly érvágást jelentenek, hiszen épp a hiteles vidéki politikusok és azok a mozgalmi jelleget adó helyi aktivisták távoznak, akik egy kampányban sok anyagi forrást pótolhatnak. A vezetés képtelen kezelni a helyzetet, ezért felkészülnek a takarékos üzemmódra. Nincs kreativitásuk, nincsenek új témáik – mutatott rá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom