Belföld

Altatásban ellátott fogyatékosok

Hat speciálisan felszerelt, a gyermekek és felnőttek ellátására is alkalmas fogászati központ működik Magyarországon

Nagy segítséget jelent az értelmi fogyatékos, illetve halmozottan fogyatékos embereket is fogadó, OEP által finanszírozott speciális fogászati centrumok működése, ahol olyan elkötelezett szakemberek dolgoznak, akik tudják, miként kell viselkedni a fogyatékos emberekkel.

fogaszat
A felkészített orvosok, nővérek szinte pszichológusok is, ismerik a fogyatékosok lelkivilágát (képünk illusztráció) (Fotó: MH)

Elismerően nyilatkoznak a közelmúltban létrejött, OEP által finanszírozott speciális fogászati centrumokról az értelmi fogyatékos emberek és a gondjukat viselők. Jelenleg hat ilyen, különleges igényeknek megfelelő, speciálisan felszerelt, fogyatékos gyermekek és felnőttek ellátására is alkalmas fogászati központ működik Magyarországon. Három vidéken – Pécsen, Debrecenben és Szegeden, illetve további három Budapesten: a Heim Pál-kórházban, a Bethesda Gyermekkórházban és a SOTE Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján. A centrumokat kétszázmillió forintból hozták létre, és évente háromszázmillió forint állami támogatással működnek.

A súlyos értelmi fogyatékos emberek számára a fogorvosi ellátás sokáig csak a fogeltávolítást jelentette, mert a beavatkozásokat csak altatásban lehet elvégezni. A Down Alapítvány adatai szerint körülbelül tizenhatezer, együttműködésre és az ellátással járó stressz elviselésére nem képes emberről van szó, négyezren közülük Budapesten élnek. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségéhez (ÉFOÉSZ) érkezett visszajelzések szerint a centrumok jól felszereltek és felkészültek a súlyos fogyatékossággal élők fogadására is. Megnyitásuk nagy segítséget jelentett az érintetteknek, családjaiknak, az őket ellátó bentlakásos otthonok dolgozóinak.

A Baranya megyei ÉFOÉSZ tájékoztatása szerint a pécsi klinika nemcsak a megyéből, hanem a dél-dunántúli régiókból is fogad pácienseket. Korszerű, jól felszerelt intézményről van szó, orvosait dicsérik. Jelenleg nagy számban látnak el – altatásban is – értelmi és egyéb fogyatékossággal élő ember
A térségben több magánorvos is foglalkozik értelmi fogyatékos gyermekek és fiatalok fogászati kezelésével. A debreceni klinikának sajnos még nem terjedt el a híre az érintett családok körében, a helyi érdekvédők szerint kevés a reklám, az információ róla. Aki mégis ismeri, az dicséri az ellátás minőségét és az orvosok hozzáállását.

Korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán is volt, de már bezárták a szájsebészetet, ahol ellátták az értelmi fogyatékossággal élőket. A távolság komoly gondot jelent, mert a megyében nincs lehetőség fogászati ellátásukra. Győrben sincs speciális fogászati centrum, Mosonmagyaróváron viszont működik egy fogászati klinika kifejezetten fogyatékos emberek részére. Ezt a klinikát a Rotary Club támogatja, az ellátás ingyenes, az érdeklődés pedig olyan nagy, hogy a betegek várólistára kerülnek.
Veszprém megyében nincs az értelmi fogyatékossággal élők számára felszerelt fogászati centrum, aki teheti, ismerőshöz, magánorvoshoz megy, másokat a szájsebészeten látnak el. Sokan Budapestre, a Bethesda Gyermekkórházba utaznak, az általános vélemény az, hogy ott jó és szakszerű az ellátás, és az orvosok nagyon segítőkészek. A SOTE-n működő speciális klinikáról még nem érkezett visszajelzés az ÉFOÉSZ-hez, de a Down Alapítvány közleménye szerint várják az ország bármely részéről érkező értelmi és halmozottan fogyatékos embereket, azokat, akiknél csak altatásban lehet fogászati beavatkozást végezni.
A ÉFOÉSZ tapasztalataiból kiderült az is, hogy az elmúlt három évben érezhetően javult a fogorvosok hozzáállása. Úgy vélték, minden megyeszékhelyen szükség lenne egy ilyen speciális fogászati centrumra, illetve megelőző fogászati szűrésekre is.


5 perces interjú: Vámos Magdolna, a Down Alapítvány egészségügyi auditora

– Ön kapta a feladatot, hogy kidolgozza a módszert az értelmi fogyatékos emberek fogászati ellátására. Milyen kapcsolatban vannak a SOTE Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikájával?

– Az egyetem fogászati centruma tavaly nyár óta fogadja a speciális körülményeket igénylő értelmi fogyatékos embereket. Ezzel azok a súlyos vagy halmozottan súlyos értelmi fogyatékosok is megfelelő fogászati ellátáshoz juthatnak, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük. A Down Alapítvány együttműködési megállapodást kötött a klinikával, így ügyfeleink narkózisban végzett fogászati ellátását meghatározott körülmények között végzik.

– Miként viszonyulnak a fogorvosi ellátáshoz a fogyatékosok ?

– Minden orvos–beteg találkozást alapos felkészítés előz meg, a KÉR-t, azaz a „Könnyen ÉRthető” oktatási anyagainkat használjuk erre. Alapítványunk azon ügyfelei számára, akik megtaníthatók arra, mit jelent egy fogászati beavatkozás, és vállalják is azt, nincs szükség narkózisra.
A súlyos értelmi fogyatékosok kezelését azonban csak anesztéziával lehet elvégezni.

– Hogyan fogadják az orvosi rendelőkben az értelmi fogyatékos embereket?

– Az alapítvány munkatársai csak olyan rendelőbe kísérik el az ügyfeleket, ahol az orvos és az asszisztencia felkészült a fogadásukra. Erre külön oktatásokat szervezünk. Nagyon fontos, hogy milyen az egészségügyi szakdolgozók hozzáállása, mennyire képesek elfogadtatni magukat a fogyatékos emberekkel. Sajnos az egészségügyi szolgáltatók többsége ma még nem találja a kellő hangnemet, nincs megfelelő empátiájuk, sokan nem tudják, hogy adott helyzetben hogyan kell viselkedni.

– Felkészíthetők az orvosok, az egészségügyben dolgozók erre?

– Tanulható dologról van szó, tanfolyamokat szervezünk egészségügyi szolgáltatóknak, de szívesen látjuk más területek, például a kereskedelem vagy a banki szféra képviselőit is. A legfontosabb azonban, hogy empátiával és végtelen türelemmel forduljanak a fogyatékos emberek felé. Természetesen ma már nagy számban vannak olyan orvosi rendelők, ahol nincs szükség képzésre, mert az ott dolgozók már birtokában vannak ennek a tudásnak, tapasztalatnak. A fogyatékos emberekkel sok minden történt az elmúlt időszakban. Helyzetük jobb, mint néhány évtizeddel ezelőtt, a társadalom pedig sokkal elfogadóbb, mint korábban volt.


Legyintők

Hat centrum van az országban, ahol értelmi fogyatékosok fogászati ellátását végzik. Van, aki legyint erre: mi az a hat? Szinte semmi. Ám évtizedekig egy sem volt. Képzeljék el, valahol Vas vagy Tolna megyében, egy kis faluban élnek, és van egy értelmi fogyatékos gyermekük. Állandóan foglalkoznak vele, és ennek köszönhetően tizennyolc éves korára sok mindent megtanul, fel tud öltözni majdnem egyedül, eszik majdnem egyedül, és elviseli, hogy naponta elautóznak vele a napköziotthonba. A gyermek viselkedése aztán egy nap megváltozik. Nem beszél, ezért nem tudja elmondani, hogy a foga fáj. Csak szenved. Ideges, dühös, zokog napokig és éjszakákon át. Ha orvoshoz viszik, nem engedi, hogy idegenek a szájában matassanak. A vizsgálathoz el kellene altatni, ám a helyi rendelőben ezt nem lehet. Azonnali segítség kellene, de az nincs.

Na, ekkor jönnek szóba a fogászati centrumok. Ahol nem bámulják meg a gyermek kacska kezét, nem akarják mindenáron megsimogatni, nem szólnak rá, ha éppen kiabál, nem gügyögnek vele. Mert megtanították nekik, miként kell viselkedniük az értelmi fogyatékosokkal, miként nyugtathatják meg, miként vehetik rá őket az együttműködésre. Felbecsülhetetlen kincs ez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom