Belföld

Alapozó képzés a Corvinus családpolitikai kurzusához

Elkötelezett a fővárosi egyetem vezetése a demográfiai fordulatot segítő oktatás mellett, az új mesterszak akkreditációs eljárása pedig már folyamatban van

Megkezdődött a Budapesti Corvinus Egyetemen induló családpolitika és humán-szakpolitikák gazdaságtana mesterképzési szak akkreditációs eljárása – tájékoztatta lapunkat az egyetem vezetése. Az intézmény közlése szerint a képzés célja a magyar családok életével összefüggő törekvések, például a demográfiai fordulat elérésének támogatása.

család 20170714
A kormány kiáll a hagyományos családmodell mellett (képünk illusztráció) (Fotó: Nagy Balázs)

Szeptemberben indulhat a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) két féléves „családpolitikai elemző” szakirányú továbbképzése, amely a „családpolitika és humán-szakpolitikák gazdaságtana” mesterképzési szak alapozó képzése lesz – tudatta lapunkkal Lánczi András rektor megbízásából az egyetem vezetése. A rektori titkárság közölte azt is, hogy a szakirányú továbbképzés és a mesterszak erős közgazdasági alapokon álló, közpolitikai fókuszú program, így gazdája a Közgazdaságtudományi Kar keretein belül működő Gazdaságpolitika és Közpolitika Intézet lesz.

A kifejezetten a családokra fókuszáló program létrehozása akkor merült fel, amikor 2016 őszén az egyetem létrehozta a Családi Vállalkozások Kutatóközpontot – idézték fel a lapunknak küldött tájékoztatásban. Az egyetem blogja korábban a BCE Kommunikációs Igazgatósága által kiadott közleményre hivatkozva arról számolt be, hogy a német Stiftung Familienunternehmennel együttműködésben létrehozott központ a családi tulajdonú vállalatokat kutatja annak érdekében, hogy az így „létrejövő tudással is segítse a magyar gazdaság és társadalom erősödését”.

A családpolitikai elemző szakirányú továbbképzés, valamint a családpolitika és humán-szakpolitikák gazdaságtana szak indítása a BCE átfogó stratégiai törekvéseihez illeszkedik, azon dolgoznak, hogy a közpolitikai kérdésekről való gondolkodásban a Corvinus egyre több területen és egyre erősebben jelenjen meg, így tudják szolgálni a közösséget - közölték. „Úgy véltük és véljük, a családok témája kiemelten fontos, így több kezdeményezés keretében is foglalkozunk vele. Az egyetem ezeken keresztül a társadalomtudományok eszköztárával támogatja azokat az országos törekvéseket, amelyek valamilyen módon a magyar családok életével vannak összefüggésben: célozzák a demográfiai fordulat elérését, esélyteremtést a hátrányos helyzetűek számára, a kis- és középvállalatok továbblépési lehetőségeit vagy a humán-szakpolitikák közötti összhang erősítését” – nyilatkozta az intézmény. A BCE vezetésének tájékoztatása szerint a családpolitika és a humán-szakpolitikák gazdaságtana mesterképzési szak akkreditációs eljárása megkezdődött.

Emlékezetes, az akkor még családtudományi mesterképzésként emlegetett szak idén márciusban került a híradások középpontjába, amikor az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető miniszter a Magyar Tudományos Akadémián elmondott beszédében bejelentette a tervezett interdiszciplináris képzés indítását. Balog Zoltán akkor úgy fogalmazott, „mi visszautasítjuk a társadalmi nemekről alkotott elképzeléseket, és a társadalmi szerepeket kutatjuk, erre valók a családtudományok”. Ezt követően számos sajtóorgánum úgy tálalta a hírt, hogy a kormány az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) idén indított, jellemzően „gender szakként” emlegetett „Társadalmi nemek tanulmánya” mesterképzési szak ellenpólusaként indítja a családtudományi képzést. A balliberális média később arról számolt be, hogy a Balog által bejelentett szak mégsem indul idén szeptemberben, amit a BCE is megerősített. Az egyetem akkor azt közölte, a nemzetközi mintákra (family studies) épülő családtanulmányok mesterképzési szak létesítéséhez szükséges képzési és kimeneti követelmények összeállítása véleményezési fázisban tart, de hozzátették, hogy a szakot megalapozó szakirányú továbbképzés már szeptemberben elindulhat.

Rétvári Bence, a humántárca államtitkára egy tévéműsorban elmondta, hogy egy egyetemi képzés akkreditációja hosszú folyamat, ugyanakkor a Corvinus családpolitikai szakának előkészítése az ELTE gender szakának indulásáról szóló bejelentésnél korábban kezdődött. Hozzátette, a családtudományi szak értékeket tartalmaz, szemben a gender szakkal, amelyet tudományosan nem megalapozott liberális politikai irányzatnak és a marxizmushoz hasonló ideológiának nevezett. Az államtitkár szavai szerint a Társadalmi nemek tanulmánya szak indítása egy ideológiai döntés, abban sem gazdasági racionalitás, sem versenyképességi, munkaerőpiaci szempontok nincsenek. Úgy fogalmazott, a gender szak tagadja a hagyományos társadalmi alaptételeket, és szemben áll mindazzal, amit a kormány az ember természetéről, alapvető értékeiről gondol.