Belföld

Aláírásgyűjtés a koronázási palást Székesfehérváron történő kiállításáért

A polgármester reméli, hogy a képviselőtestület pártállástól függetlenül az ügy mellé áll

Aláírásgyűjtés kezdődik pénteken a koronázási palást Székesfehérváron történő kiállításáért, a város polgármestere által elindított kezdeményezésről április 29-én a közgyűlés is tárgyal.

Cser-Palkovics András (Fidesz) a városházán tartott hétfői sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a képviselő-testület "pártállástól függetlenül az ügy mellé áll" és teljes támogatása mellett tudják elindítani az akciót. Emlékeztetett arra, hogy április 15-én Facebook-üzenetben jelentette be az aláírásgyűjtést, s a nemes cél kapcsán rengetegen kinyilvánították egyetértésüket, ezért a város hivatalosan is megtette a szükséges lépéseket a megvalósítás érdekében.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság befogadta és nyilvántartásba is vette Székesfehérvár önkormányzatának kérelmét. Ennek értelmében In Civitate Alba - Térjen haza a palást! mottóval indulhat aláírásgyűjtés az egykori koronázóvárosban.
A polgármester leszögezte: a városvezetés szándéka, hogy amennyiben a szakemberek véleménye szerint szállítható állapotban van a relikvia, akkor Székesfehérváron legyen látható kiállításon, abban a városban, amelynek koronázó bazilikája számára készíttette azt Szent István király és Boldog Gizella királyné, és amely városban azt évszázadokon át őrizték és használták.
A városvezető megjegyezte, néhány hónappal ezelőtt a város már megfogalmazta ezt a kezdeményezést, de akkor a Nemzeti Múzeum tájékoztatása az volt, hogy nem szállítható a palást. Időközben felvetődött, hogy a budai Várban helyeznék el az ereklyét. Úgy vélem, ha szállítható a palást a budai Várba, akkor átszállítható Székesfehérvárra is - fogalmazott Cser-Palkovics András, hozzátéve: a palástra nem a budai Vár, hanem Székesfehérvár van ráhímezve.
Sajtóhírek szerint L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős államtitkára és a budai Vár megújításáért felelős kormánybiztos egy április elején tartott háttérbeszélgetésen jó ötletnek tartotta a felújított budai Várban elhelyezni a Szent Koronát, ahol a leendő Palotamúzeum kiállításának része lehetne a többi koronázási jelvénnyel együtt. 
Székesfehérváron pénteken 18 órakor kezdődik az aláírásgyűjtés a városháza dísztermében, később elhelyeznek íveket a városháza több pontján és nagy látogatottságú rendezvényeken, valamint lesz lehetőség digitális formában is a kezdeményezés támogatására.
Kérdésre elmondta, Székesfehérvár történelmi szerepe miatt felelősséggel tartozik a palást iránt, ezért az önkormányzat minden pénzbeli támogatást megad ahhoz, hogy a városban alkalmas tér jöjjön létre az ereklye méltó bemutatásához. Lehetséges helyszínként felmerült a városháza mellett a Hiemer-ház, a Fekete Sas Szálló és a Nemzeti Emlékhelyhez kötött bemutatóhely is - tette hozzá.
Az önkormányzat kommunikációs központjának korábbi közleménye szerint a koronázási palást közepén félkörben olvasható latin felirat magyarul azt jelenti: "ez a casula Szűz Máriának Fehérváron levő egyháza számára készült és adatott Krisztus megtestesülésének 1031. évében, a XIV. indikcióban, István király és Gizella királyné által".