Belföld

Adócsökkentés és folyamatos béremelés jön

Az adócsökkentéssel a béremelés a cél – jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton.

A kormánynak világos célja van, nemcsak azt szeretné elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, hanem azt is, hogy mindenkinek megérje dolgozni. Nem mellékes, hogy a gazdaság jobb állapotban van, mint amikor a kormány hivatalba lépett – mondta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kifejtette, a mostani béremelések azért lehetségesek, mert a kormány hat év óta következetesen csökkentette az adókat, ezzel a béremelés a kormány célja. Kiemelte a tavalyi harminc- és az idei öt százalék után jövőre újabb ötszázalékos emelkedésre számíthatnak a rendvédelmi dolgozók, 2017-ben újra emelkedik a pedagógusbér, ez 2013 és 2017 között összesen ötvenszázalékos emelést jelent. Az egészségügyben az ápolók bére a szeptemberi emelés után jövő novemberben tovább nő, ami 2019-ig összesen hatvanöt százalékos emelkedést jelent majd. A szakorvosok bére jövőre újabb százezer forinttal emelkedik, így összesen 207 ezer forinttal többet vihetnek haza. Magasabb bérre számíthatnak a kormányhivatalokban, a kulturális szférában és a felsőoktatásban dolgozók is.

„Az elmúlt huszonhat év legjelentősebb bérmegállapodása született a munka világában” – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. Szerinte a 2018-at követő négy évben további adócsökkentésre van lehetőség, ha a reálbér a versenyszférában évente hat százalékkal nő, évente két-két százalékponttal csökken az úgynevezett szocho. Ez tizenöt és fél százalékpontos adócsökkentést jelenthet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom