Belföld

A választópolgárok 25 százaléka kezdeményezhet népszavazást Óbudán

A képviselő-testület megszavazta az előterjesztést

Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának képviselő-testülete szerdán elfogadta azt az előterjesztést, amely a választópolgárok 25 százalékának "kezdeményezésére javasolja a helyi népszavazás kötelező elrendelését", nem fogadták el viszont több ellenzéki képviselő javaslatát a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatban arról, hogy a választópolgárok 10 százaléka kezdeményezhessen referendumot - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Az önkormányzat közleményében felidézte: a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvény rendelkezései alapján helyi népszavazást kezdeményezhet az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, legalább a választók tíz, legfeljebb 25 százaléka. Közölték: az ülésen ellenzéki képviselők azt javasolták, hogy a választópolgárok legalább tíz százalékának kezdeményezésére legyen kötelező a helyi népszavazás elrendelése. Az ülés egy másik napirendi pontja volt az a polgármesteri előterjesztés, amely a korábbi szabályozásnak megfelelően a választópolgárok 25 százalékának kezdeményezésére javasolja a helyi népszavazás kötelező elrendelését. A képviselő-testület külön szavazott arról, hogy az ellenzéki javaslatot ne vegyék napirendre. A szavazás eredménye 14 igen (Fidesz-frakció), 1 nem (Jobbik) szavazat és 6 tartózkodás (Párbeszéd, LMP, Együtt, MSZP). 

A korábbi szabályozásnak megfelelő előterjesztést a képviselő-testület 14 igen (Fidesz), 5 nem (LMP, MSZP, Együtt) és 2 tartózkodás (Párbeszéd, Jobbik) mellett elfogadta - olvasható a közleményben. A polgármesteri indítványhoz az ellenzéki képviselők módosító indítványt nyújtottak be, hogy a választópolgárok legalább 10 százalékának kezdeményezésére el kelljen rendelni helyi népszavazást. Ezt a képviselő-testület nem fogadta el - 7 igen (Párbeszéd, LMP, MSZP, Együtt, Jobbik), 4 nem (Fidesz) és 10 tartózkodás (Fidesz) mellett -, mivel a jelen lévő képviselők kevesebb mint fele szavazott igennel.

A Párbeszéd ugyancsak szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: kerületi ellenzéki képviselők, a Párbeszéd, az LMP és az MSZP politikusai javaslatát elutasította a fideszes többség a helyi népszavazás kezdeményezéséhez összegyűjtendő aláírások számának csökkentéséről. Úgy fogalmaztak: Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármesterről kiderült, hogy valójában "egyáltalán nem akarja meghallgatni a helyiek véleményét", és ez előrevetíti, hogy Tarlós István főpolgármesterrel együtt "minden erejükkel megpróbálják majd megakadályozni", hogy a III. kerületiek dönthessenek a Római-parti gát nyomvonaláról.