Belföld

A választójogról vitázott a Ház

A jövő héten még egyeztetnek a törvényről

A gondnokoltak és az elítéltek, vagyis a választójoggal nem rendelkező személyek nyilvántartásával kapcsolatos egyes törvények módosításának általános vitáját folytatták le csütörtökön az Országgyűlésben. A Fidesz és a Jobbik technikai jellegűnek ítélte a módosításokat, míg az MSZP a választási rendszer egészét érintő kritikáit fogalmazta meg. 

parlament576x356-HRÜlésezik a parlament - Fotó: Hegedűs Róbert/Magyar Hírlap
Völner Pál
, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) jelezte, hogy az egyes nyilvántartások között nem kielégítő a kommunikáció, illetve a gondokoltak nyilvántartásában hiányosságok vannak. Emlékeztetett arra, hogy a választójoggal nem rendelkezők nyilvántartása egyrészt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által vezetett gondnokoltak nyilvántartásából, másrészt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által kezelt bűnügyi nyilvántartásból építkezik.

Megjegyezte, hogy a tárca egyeztetett a pártokkal, az OBH-val, az NVI-vel és a KEKKH-val is.
Völner Pál ismertetése szerint a módosítással lehetővé válik, hogy az OBH kezelje a személyi azonosítót a gondnokoltak nyilvántartásának és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásának vezetéséhez szükséges feladatai ellátásakor, továbbá az azonosítót felhasználja a személyiadat- és lakcímnyilvántartásba való adatfrissítésre.
Jelezte, a választójoggal nem rendelkezők nyilvántartásának frissítése érdekében az NVI nem közvetlen hozzáféréssel, hanem automatikus adattovábbítás útján kapja meg a bűnügyi nyilvántartásból a szükséges adatokat.
Az államtitkár fontos szabálynak nevezte, hogy a bűnügyi nyilvántartásból az érintett személyi adatai mellett csak a választójog fenn nem állására vonatkozó adat adható át a választójoggal nem rendelkező polgárok nyilvántartása számára.
Közölte, a javaslat megszünteti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) választott és megbízott tagjai közötti megkülönböztetést a tiszteletdíj tekintetében.
    
Fidesz: A javaslat alkalmazhatóbbá teszi a nyilvántartásokat
A fideszes Répássy Róbert technikaiként értékelte a törvénymódosítást, amely szerinte alkalmazhatóbbá teszi a nyilvántartásokat. Emlékeztetett arra, hogy az új alaptörvény és az új polgári törvénykönyv alapvetően megváltoztatta a választójogból való kizárás szabályait, a korábbi automatikus kizárás helyett a bíróságnak kell erről döntenie mind a gondnokoltak, mind az elítéltek esetében.    
    
MSZP: Ki kell javítani a választási törvény alapvető hibáit
A szocialista Gúr Nándor szerint a javaslat alapvetően technikai kérdést érint, azt azonban nem támogatják, mert a kormány nem veszi a fáradságot arra, hogy a választási törvény alapvető hibáit kijavítsa.
Szóvá tette azt is, hogy ezen hibás nyilvántartások alapján bonyolítottak le három országos választást. Kifogásolta a 17. paragrafust, amely értelmezése szerint legitimálja a "holt lelkek" szavazáson való részvételét. Erre példaként azt hozta fel, hogy az erdélyi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár haláláról senki sem értesíti a nyilvántartást. 
Kijelentette, az MSZP a választási eljárási törvény számos rendelkezését kifogásolja, így nem támogathatja 2-3 kiragadott rendelkezés foltozgatását.
Pártja törvénymódosítási igényeit az alábbiakban fogalmazta meg: a visszaélések lehetőségét kiküszöbölő garanciák megteremtése a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező határon túli magyarok választójogának gyakorlása során; a magyarországi lakóhellyel rendelkező, a választás napján külföldön tartózkodó állampolgárok választójogát biztosító szabályozás kialakítása a határon túli magyarokkal azonos módon.
Szorgalmazta a többes ajánlás rendszerének átgondolását, a "bizniszpártokra" vonatkozó szabályok áttekintését, a választókerületek határainak meghatározására vonatkozó szabályok átalakítását a politikai manipuláció kizárása érdekében; a győztest kompenzáló, a töredékszavazatokra vonatkozó szabályozás újragondolását.
Elmondta, ki kell alakítani a civil szervezetek választáson való részvételére vonatkozó szabályokat, illetve a politikai hirdetésekre vonatkozó szabályok át kell tekinteni, és felül kell vizsgálni a teljes népszavazási szabályrendszert.

Jobbik: A javaslatban nincs kivetnivaló
A jobbikos Staudt Gábor is technikaiként értékelte a módosítást. A javaslatban jelenleg nem látnak kivetnivalót és támogatják - mondta.
Az MSZP-s felszólalóhoz hasonlóan jelezte, hogy a szaktárca észrevételeik miatt kivette a törvényből a népszavazásra vonatkozó paragrafusokat.
Hozzátette: a választási törvény hibáit is ki kell javítani, de nem ennél a napirendnél kell arról tárgyalni.
    
Élénk vita
Turi-Kovács Béla (Fidesz) úgy látta, nyilván nem hibátlan a választási törvény, de ez egy kifejezetten technikai jellegű módosítás.
Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, lenne mit változtatni a törvényen, mert a mostani rendszer mintegy hat mandátumot adott a győztesnek. A kormánypártok olyan választási rendszert csináltak, ami maguknak kedvez - hangoztatta, hozzátéve, hogy az MSZP-nek a 2010-es választási rendszer lenne jó korrekciókkal.
Vas Imre (Fidesz) szerint ha 2014-ben nincs győzteskompenzáció - amivel 2 mandátumot kaptak - akkor a Fidesz-KDNP-nek 5-tel több mandátuma lett volna országos listáról.
Répássy Róbert szerint a szocialisták a választási szabályok változásával akarják magyarázni, hogy kétszer egymás után alulmaradtak a választásokon, pedig azért veszítettek, mert a polgárok nem támogatták politikájukat.
Miután az elnöklő Hiller Iitván a vitát lezárta, Völner Pál jelezte, a jövő héten még lesz egyeztetés a törvényről.