Belföld

A tudomány szolgálatában

„Kerekasztal-beszélgetéseken, rendhagyó történelemórákon próbáljuk az egyetemista és középiskolás nemzedékek számára kézzelfogható közelségbe hozni nemzeti múltunkat”

Küldetésünknek tartjuk, hogy a tudományt ne csak műveljük, de szervezzük és közvetítsük is, azaz kilépjünk a tudományosság „elefántcsonttornyából”, ezért olyan történelmi kérdéseket vetünk föl, amelyek a hazai közbeszédet is foglalkoztatják – mondta lapunknak Isó Gergely, a Teleki Pál Érdeméremmel kitüntetett Mika Sándor Egyesület elnöke.

Isó Gergely 20170620
Isó Gergely: Ez baráti közösség is (Fotó: Nagy Balázs)

– Milyen érzés az Önök számára, hogy a Mika Sándor Egyesület megkapta a Bethlen Gábor Alapítvány kitüntetését, a Teleki Pál Érdemérmet?

– Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, nem pusztán azért, mert komoly megerősítést jelent ilyen nagy múltú szervezet részéről tevékenységünk elismerése, hanem azért is, mert Teleki Pál tudományos és kultúraszervező, hangsúlyozottan politikától elvonatkoztatott munkásságára egyesületünk is példaként tekinthet, hiszen mi is ilyen területen igyekszünk tevékenykedni.

– Mivel érdemelte ki a Mika Sándor Egyesület az elismerést?

– Küldetésünknek tartjuk, hogy a tudományt ne pusztán műveljük, de szervezzük és közvetítsük is, azaz kilépjünk a tudományosság „elefántcsonttornyából”. Rendezvényein­ken törekszünk olyan történelmi kérdéseket, problémákat fölvetni, amelyek nemcsak a történettudományt, de a hazai közbeszédet és a nemzeti közvéleményt is foglalkoztatják. Idén februárban tartottuk eddigi legjelentősebb rendezvényünket, a Keresztény társadalmi mártírium című nemzetközi konferenciát, amelyen az egyháztörténet-kutatás legelismertebb szakemberei mutatták be a keresztény egyházak szenvedéstörténetét a Rákosi-diktatúra idején. Az esemény a magyar történelmi egyházak védnökségét élvezte. Konferenciák mellett számos interaktív fórumon – kerekasztal-beszélgetéseken, középiskolások számára szervezett rendhagyó történelemórákon – próbáljuk a fiatalság, az egyetemista és középiskolás nemzedékek számára is kézzelfogható közelségbe hozni közös nemzeti múltunkat.

– Miért döntöttek úgy, kilépnek az „elefánt­csont­toronyból”?

– Fiatal történészek vagyunk, az egyesület a magyar tudományos utánpótlás-nevelés fellegvárában, az Eötvös Collegiumban érett szakmai és baráti közösséggé még egyetemi diákéveink alatt. Az itt megtanult neveléseszmény mintájára törekszünk tudomány- és kultúraszervező tevékenységet is folytatni, hiszen a tudomány és a kultúra is csak így töltheti be nemzeti hivatását.

– Mik az egyesület céljai ezután? Milyen közép- és hosszú távú terveik vannak?

– Törekszünk folytatni a már megkezdett munkánkat. A Keresztény mártírium címmel rendezett konferenciánkról tanulmánykötet tervezünk kiadni, szervezzük rendhagyó történelemóráinkat, jövőre pedig az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján lengyel kapcsolatainkkal közösen szeretnénk föléleszteni Woroniecki lengyel származású magyar honvéd alezredes emlékét, ezáltal is élénkíteni a magyar-lengyel kulturális együttműködést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom